Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Artfools: Βραβεία

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Artfools: Βραβεία

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, συγκροτήθηκε κριτική επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) για τις ανάγκες του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Artfools, που διεξήχθη στην πόλη της Λάρισας από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου 2015. Η επιτροπή αποτελείτο από τους: Ρόμπυ Εκσιέλ, Κώστα Μπλάθρα  και Νίκο Αρτινό, και απένειμε δύο διακρίσεις που αντιστοιχούν στα αντίστοιχα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ: Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. καλύτερης ξένης ταινίας μικρού μήκους και Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. καλύτερης ελληνικής ταινίας μικρού μήκους.

 

Τα βραβεία της Π.Ε.Κ.Κ. δόθηκαν στις ταινίες:

 

ΒΡΑΒΕΙΟ Π.Ε.Κ.Κ. ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ:

Eating The Apple του Yağız Aydın (Τουρκία)

 

Σκεπτικό Βράβευσης: «Η απλότητα, αλλά και το λιτό ύφος της κινηματογράφησης, που παραπέμπει με εξαιρετικά ενδεικτικό τρόπο, στο ποιοτικό ανεξάρτητο σινεμά , ο πλούτος και το εύρος των νοημάτων και των συμβολισμών, καθιστούν το πεντάλεπτο φιλμάκι του Γιαγκίζ Αϊντίν ως πρότυπη και πλήρης ταινία μικρού μήκους. Η "Αισωπική" του ενσυναίσθηση, προσθέτει ταυτόχρονα, λογοτεχνική διακειμενικότητα κάτι που συνδυάζεται αρμονικά με την αμιγή κινηματογραφικότητα της ταινίας.»

 

ΒΡΑΒΕΙΟ Π.Ε.Κ.Κ. ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ:

Στην Έλβυν (Elvyn) του Ορφέα Περετζή

 

Σκεπτικό Βράβευσης: «Η ταινία του Ορφέα Περετζή λειτουργεί με τις συμβάσεις και τους κώδικες ενός συνεπούς road movie. H μουντή, σχεδόν παρακμιακή, πραγματικότητα της επαρχίας, σταδιακά αντικαθίσταται από την επίσης μουντή πραγματικότητα της Αθήνας καθώς το πρωταγωνιστικό ζευγάρι ταξιδεύει στην εθνική οδό. Το ταξίδι των δύο κεντρικών χαρακτήρων έχει ημερομηνία λήξης χωρίς όμως να έχει τελικά συγκεκριμένο προορισμό. Η ζωή τους συνεχίζεται με τον ίδιο γκρίζο τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε το ταξίδι τους.»

Σχετικές ειδήσεις
29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
16.11.2016 14:42
Ο βασικός πυρήνας του «Πανοράματος» είναι το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, που φέτος περιλαμβάνει 11 άπαιχτες στην Αθήνα ευρωπαϊκές ταινίες και τα βραβεία του Φεστιβάλ απονείμουν τρεις επιτροπές: της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ), καθώς και των αναγνωστών του περιοδικού "Αθηνόραμα".
  Ξεκίνησαν οι συμμετοχές για το 9ο Διεθνές Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας/artfools
16.09.2016 17:13
H 9η διοργάνωση του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας/artfools έχει προγραμματιστεί από 10 έως 19 Φεβρουαρίου 2017.
8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας: 2ο Μαθητικό Forum – Artfools
04.03.2016 13:31
Πραγματοποιήθηκε το 2ο Μαθητικό Forum – Artfools, μια ανοιχτή συζήτηση μαθητών και σχολείων, για τον κινηματογράφο, στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας – Artfools.
8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας: Το πρόγραμμα της πέμπτης ημέρας
24.02.2016 15:47
Για πέμπτη ημέρα και με μεγάλη ανταπόκριση του κοινού σε όλες τις αίθουσες προβολών συνεχίζεται το 8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ/artfools Λάρισας.
8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας: Λίγες μέρες πριν την έναρξη!
18.02.2016 16:10
Για μια ακόμη χρονιά μια ξεχωριστή διοργάνωση πραγματοποιείται στην πόλη της Λάρισας. Πρόκειται για το 8ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Λάρισας το οποίο θα διεξαχθεί στο διάστημα από 20 έως 28 Φεβρουαρίου 2016, σε μια σειρά από χώρους σε όλη την πόλη. Το Φεστιβάλ που διοργανώνεται και φέτος από την «Artfools», τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Θεσσαλίας, εθελοντών, ιδιωτών αλλά κυρίως του κοινού.