Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Artfools: Βραβεία

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Artfools: Βραβεία

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, συγκροτήθηκε κριτική επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) για τις ανάγκες του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Artfools, που διεξήχθη στην πόλη της Λάρισας από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου 2015. Η επιτροπή αποτελείτο από τους: Ρόμπυ Εκσιέλ, Κώστα Μπλάθρα  και Νίκο Αρτινό, και απένειμε δύο διακρίσεις που αντιστοιχούν στα αντίστοιχα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ: Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. καλύτερης ξένης ταινίας μικρού μήκους και Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. καλύτερης ελληνικής ταινίας μικρού μήκους.

 

Τα βραβεία της Π.Ε.Κ.Κ. δόθηκαν στις ταινίες:

 

ΒΡΑΒΕΙΟ Π.Ε.Κ.Κ. ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ:

Eating The Apple του Yağız Aydın (Τουρκία)

 

Σκεπτικό Βράβευσης: «Η απλότητα, αλλά και το λιτό ύφος της κινηματογράφησης, που παραπέμπει με εξαιρετικά ενδεικτικό τρόπο, στο ποιοτικό ανεξάρτητο σινεμά , ο πλούτος και το εύρος των νοημάτων και των συμβολισμών, καθιστούν το πεντάλεπτο φιλμάκι του Γιαγκίζ Αϊντίν ως πρότυπη και πλήρης ταινία μικρού μήκους. Η "Αισωπική" του ενσυναίσθηση, προσθέτει ταυτόχρονα, λογοτεχνική διακειμενικότητα κάτι που συνδυάζεται αρμονικά με την αμιγή κινηματογραφικότητα της ταινίας.»

 

ΒΡΑΒΕΙΟ Π.Ε.Κ.Κ. ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ:

Στην Έλβυν (Elvyn) του Ορφέα Περετζή

 

Σκεπτικό Βράβευσης: «Η ταινία του Ορφέα Περετζή λειτουργεί με τις συμβάσεις και τους κώδικες ενός συνεπούς road movie. H μουντή, σχεδόν παρακμιακή, πραγματικότητα της επαρχίας, σταδιακά αντικαθίσταται από την επίσης μουντή πραγματικότητα της Αθήνας καθώς το πρωταγωνιστικό ζευγάρι ταξιδεύει στην εθνική οδό. Το ταξίδι των δύο κεντρικών χαρακτήρων έχει ημερομηνία λήξης χωρίς όμως να έχει τελικά συγκεκριμένο προορισμό. Η ζωή τους συνεχίζεται με τον ίδιο γκρίζο τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε το ταξίδι τους.»

Σχετικές ειδήσεις
Τα βραβεία του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας
10.02.2017 13:54
Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF διεξήχθη από τις 2 έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2017. Φιλοξένησε πάνω από 150 ταινίες από 30 χώρες, ενώ 60 από αυτές έκαναν την πρεμιέρα τους στην Ελλάδα Στο φεστιβάλ περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες του Νέου Σινεμά: Μυθοπλασία μικρού και μεγάλου μήκους, video art, video dance, experimental, ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους.
Τα τιμώμενα πρόσωπα του 9ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας
06.02.2017 10:20
Σημαντικοί άνθρωποι του Ελληνικού Κινηματογράφου θα βρεθούν τις ημέρες του 9ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ (28 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου) στη Λάρισα με αντίστοιχα αφιερώματα στην κινηματογραφική τους διαδρομή.
29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
16.11.2016 14:42
Ο βασικός πυρήνας του «Πανοράματος» είναι το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, που φέτος περιλαμβάνει 11 άπαιχτες στην Αθήνα ευρωπαϊκές ταινίες και τα βραβεία του Φεστιβάλ απονείμουν τρεις επιτροπές: της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ), καθώς και των αναγνωστών του περιοδικού "Αθηνόραμα".
  Ξεκίνησαν οι συμμετοχές για το 9ο Διεθνές Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας/artfools
16.09.2016 17:13
H 9η διοργάνωση του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας/artfools έχει προγραμματιστεί από 10 έως 19 Φεβρουαρίου 2017.
8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας: 2ο Μαθητικό Forum – Artfools
04.03.2016 13:31
Πραγματοποιήθηκε το 2ο Μαθητικό Forum – Artfools, μια ανοιχτή συζήτηση μαθητών και σχολείων, για τον κινηματογράφο, στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας – Artfools.