Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Οι καλοκαιρινές παραγωγές της Καμεράτα

Οι καλοκαιρινές παραγωγές της Καμεράτα

Mε τρεις νέες παραγωγές στο Ηρώδειο, θα υποδεχτεί η Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής το καλοκαίρι του 2015.

 

Πιστή στον ανήσυχο χαρακτήρα των προτάσεων της, η Καμεράτα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Πέτρου εκπλήσσουν για άλλη μια φορά το αθηναϊκό κοινό με τις νέες παραστάσεις τους. Η διεθνώς διακεκριμένη ορχήστρα , θα πρωταγωνιστήσει και πάλι στα μουσικά δρώμενα, με τρεις εντελώς διαφορετικές προτάσεις.

Έτσι, θα την δούμε να συμπράτtει με τον Γιάννη Κότσιρα σε μια μουσική παράσταση που θα ανατρέξει στο ρεπερτόριο του καθιερωμένου τραγουδιστή αλλά θα περιλαμβάνει και ιδιαίτερες επιλογές από το ευρύτερο ελληνικό τραγούδι. Την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο Vassilikos και θα συμμετέχουν δύο ξένοι καλλιτέχνες που θα ανακοινωθούν σύντομα.

 


Η επόμενη παραγωγή αφορά στην παρουσίαση για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην αυθεντική του μορφή , του κλασικού musical του βασιλιά του Broadway, Cole Porter “Kiss Me Kate" σε διεύθυνση Γιώργου Πέτρου. Το έργο - ένα μεγαλείο συμφωνικής τζαζ και κλασικού ήχου-παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1948 και έκλεψε αμέσως τις καρδιές του κοινού και των κριτικών.


Το "Kiss Μe Kate" ακροβατεί ανάμεσα στο κλασικό musical και στην όπερα . Το έργο είναι βασισμένο σε ένα ιδιοφυές λιμπρέτο-αντιδάνειο από την θρυλική "Στρίγγλα που έγινε αρνάκι" του William Shakespeare. Στην παραγωγή θα συμμετέχει ένα μεγάλο επιτελείο συντελεστών-έκπληξη, δίνοντας πνοή στην αριστουργηματική μουσική του Cole Porter.

 


Μερικά υπέροχα κλασικά τραγούδια όπως τα "So in lονe with you", "l hate men", "Another op'ning", "Too darn hot", "Brush up your Shakespeare" υπόσχονται μια από τις πιο γοητευτικές βραδυές καλοκαιριού.


Η τρίτη παραγωγή αφορά στην παρουσίαση του «Πυλάδη» και της «Ιοκάστης», δύο δραματικών έργων του σπουδαίου Ελληνα συνθέτη Γιώργου Κουρουπού. Ο Κουρουπός, έχοντας συνδέσει άρρηκτα τη μουσική του με το θέατρο, εμπνευσμένος από τους μύθους του Ορέστη και του Οιδίποδα δίνει μέσα από τα  έργα αυτά δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του Τραγικού.

 

Χρησιμοποιωντας μια μουσική γλώσσα που αναπτύσσεται μέσα από την λυρικη απαγγελία της αρχαίας τραγωδιας, με διακριτικά στοιχεία από την δημοτική παράδοση, δημιουργεί μια μυστηριακή ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ξετυλίγεται το νήμα των αιωνίων μύθων.

 

Ο «Πυλάδης», όπερα δωματίου, σε κείμενο του Γιώργου Χειμωνά (βασισμένο στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή), παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1992, σε σκηνοθεσία του Διονύση Φωτόπουλου.

 


Η «Ιοκάστη», μια λυρική τραγωδία σε κέιμενο Ιουλίτας Ηλιοπούλου, παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2002.

 

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

Κρουστά: Δημήτρης Δεσύλλας

Οι συντελεστές της παράστασης θα ανακοινωθούν σύντομα.
 

Φωτό: Ηλίας Σακαλάκ

Σχετικές ειδήσεις
Πρωτοχρονιά με Άρωμα Βιέννης από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
14.12.2016 11:52
Πιστή στο ραντεβού της με την αρχή της καινούργιας χρονιάς, οι μουσικοί της κοσμοαγάπητης Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, ή Αrmonia Atenea, όπως είναι διεθνώς γνωστή, υπό τη διεύθυνση του χαρισματικού, κορυφαίου έλληνας μαέστρου Γιώργου Πέτρου, μας εισάγουν στο 2017, με το στροβιλισμό των βιεννέζικων βαλς.
Η καρδιά μου πονεί για σας...: γκαλά ελληνικής οπερέτας από την Καμεράτα στο Μέγαρο
30.11.2016 16:57
Οι καλύτερες στιγμές της ελληνικής οπερέτας παρουσιάζονται σε μία φαντασμαγορική συναυλία με λαμπερούς σολίστ και τους Μουσικούς της Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.
Η Καμεράτα πάει με… Τρένο στο Ρουφ
04.11.2016 13:03
Η Καμεράτα-ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής επιβιβάζεται για πρώτη φορά στο Τρένο στο Ρουφ και καλεί τους φίλους της σε μία απολαυστική μουσική αλλά και γευστική διαδρομή
Μπετόβεν-mania από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
08.02.2016 12:24
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής μας προσκαλούν να ζήσουμε μια μοναδική μουσική εμπειρία, μέσα από μία μαραθώνια συναυλία, που αναβιώνει τη θρυλική παρουσίαση των έργων του Μπετόβεν από τον ίδιο στη Βιέννη στις 22/12/1808.
Η Σωφρονιστική Αποικία από την Καμεράτα με δύο έξτρα παραστάσεις στη Διπλάρειο Σχολή
29.01.2016 16:05
Δύο ακόμα παραστάσεις λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων για την όπερα “Σωφρονιστική Αποικία” του Φίλιπ Γκλας σε λιμπρέτο του Ρούντολφ Βούρλιτζερ, βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Φραντς Κάφκα από την Καμεράτα, 1 & 2 Φεβρουαρίου 2016.