Την Πέμπτη 19 Μαρτίου, στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση φωτογραφίας του Νεκτάριου Παπανικολάου με τίτλο «Portraits». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Μαΐου 2015.

Ο Νεκτάριος Παπανικολάου σπούδασε φωτογραφία στο Parsons School of Design στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη, εκθέτοντας παράλληλα και τη δουλειά του. Έργα του βρίσκονται σε μεγάλες συλλογές όπως “Max Mara” – New York, “Dakis Joannou Collection”- Deste Foundation, Greece, “The Henry Buhl Collection” – Sotheby’s, New York.

Στη νέα ατομική του έκθεση, ο Νεκτάριος Παπανικολάου επιχειρεί να μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που ταλαντεύεται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.  Μέσα από ένα σύνολο ασπρόμαυρων φωτογραφιών ξεφεύγει απ’ τον ρεαλισμό και επικεντρώνεται στο συναίσθημα, άλλοτε προβάλλοντάς το και άλλοτε προκαλώντας το.

Με φόντο το ιδιαίτερο στυλ του διευρύνει και επεκτείνει την αυστηρή έννοια του «πορτρέτου», δημιουργώντας ένα σαγηνευτικό αίσθημα νοσταλγίας που παρασύρει σε μια άλλη εποχή.

Επηρεασμένος από το διεθνές στυλ του Πικτοριαλισμού (Pictorialism), δεν καταγράφει απλά την πραγματικότητα που ξεδιπλώνεται μπροστά στο φακό του, αλλά τείνει να την «θολώνει», να την φιλτράρει αισθητικά και να την μεταφράζει.

Ένα σχήμα, μια μορφή, μια απρόσμενη στιγμή, αρκούν για να  εκφράσουν άλλοτε τη μελαγχολία, άλλοτε τη χαρά, και άλλοτε την απόλυτη γαλήνη. Μικρές λεπτομέρειες όπως η καμπύλη του λαιμού, η κίνηση του χεριού, ο αισθησιασμός της γυμνής πλάτης, το λευκό του δέρματος, καθώς και η φυσική ομορφιά του σώματος, δένουν μεταξύ τους για να συνθέσουν έναν ονειρικό κόσμο.

Το ταξίδι του δημιουργού ξεκινά την στιγμή της λήψης για να συνεχιστεί στον σκοτεινό θάλαμο, εκεί όπου αναδύεται το κάλλος και η γοητεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας.

Τίτλος φωτό: “Stephan”, Paris 1996, B&W gelatin silver print, 42×52 cm