Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Portraits: έκθεση του Νεκτάριου Παπανικολάου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Portraits: έκθεση του Νεκτάριου Παπανικολάου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Την Πέμπτη 19 Μαρτίου, στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση φωτογραφίας του Νεκτάριου Παπανικολάου με τίτλο «Portraits». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Μαΐου 2015.


Ο Νεκτάριος Παπανικολάου σπούδασε φωτογραφία στο Parsons School of Design στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη, εκθέτοντας παράλληλα και τη δουλειά του. Έργα του βρίσκονται σε μεγάλες συλλογές όπως “Max Mara” - New York, “Dakis Joannou Collection”- Deste Foundation, Greece, “The Henry Buhl Collection” – Sotheby’s, New York.


Στη νέα ατομική του έκθεση, ο Νεκτάριος Παπανικολάου επιχειρεί να μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που ταλαντεύεται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.  Μέσα από ένα σύνολο ασπρόμαυρων φωτογραφιών ξεφεύγει απ’ τον ρεαλισμό και επικεντρώνεται στο συναίσθημα, άλλοτε προβάλλοντάς το και άλλοτε προκαλώντας το.


Με φόντο το ιδιαίτερο στυλ του διευρύνει και επεκτείνει την αυστηρή έννοια του «πορτρέτου», δημιουργώντας ένα σαγηνευτικό αίσθημα νοσταλγίας που παρασύρει σε μια άλλη εποχή.


Επηρεασμένος από το διεθνές στυλ του Πικτοριαλισμού (Pictorialism), δεν καταγράφει απλά την πραγματικότητα που ξεδιπλώνεται μπροστά στο φακό του, αλλά τείνει να την «θολώνει», να την φιλτράρει αισθητικά και να την μεταφράζει.


Ένα σχήμα, μια μορφή, μια απρόσμενη στιγμή, αρκούν για να  εκφράσουν άλλοτε τη μελαγχολία, άλλοτε τη χαρά, και άλλοτε την απόλυτη γαλήνη. Μικρές λεπτομέρειες όπως η καμπύλη του λαιμού, η κίνηση του χεριού, ο αισθησιασμός της γυμνής πλάτης, το λευκό του δέρματος, καθώς και η φυσική ομορφιά του σώματος, δένουν μεταξύ τους για να συνθέσουν έναν ονειρικό κόσμο.

 

Το ταξίδι του δημιουργού ξεκινά την στιγμή της λήψης για να συνεχιστεί στον σκοτεινό θάλαμο, εκεί όπου αναδύεται το κάλλος και η γοητεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας.

 

Τίτλος φωτό: "Stephan", Paris 1996, B&W gelatin silver print, 42x52 cm

Σχετικές ειδήσεις
Κατερίνα Χρηστίδη - Η Μέρα που η σκιά ήταν ίσως σκοτεινότερη: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
06.09.2016 14:27
Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση της Κατερίνας Χρηστίδη με τίτλο Η μέρα που η σκιά του ήταν ίσως σκοτεινότερη.
Spiritual Materialism: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
11.05.2016 11:46
Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση, που αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ 8 Αβοριγίνων Αυστραλών και 8 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2016.
CGS Visual Arts Exhibition 2016 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
30.03.2016 15:34
Οι τελειόφοιτοι μαθητές του International Baccalaureate Diploma Programme των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα - Γείτονα και οι καθηγητές Κωνσταντίνος Παπαδούκας και Μαρία Ζαχαριάδου, μας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης CGS Visual Arts Exhibition 2016, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, την Κυριακή 3 Απριλίου 2016.
Aenima: έκθεση του Πάνου Φαμέλη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
18.01.2016 11:03
Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση του Πάνου Φαμέλη με τίτλο “Aenima”.
Έκθεση του Χρήστου Δεληδήμου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
29.10.2015 11:50
Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση του Χρήστου Δεληδήμου με τίτλο “Something Nests Inside You, Something Will Not Be The Same”. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου 2015.