Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Portraits: έκθεση του Νεκτάριου Παπανικολάου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Portraits: έκθεση του Νεκτάριου Παπανικολάου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Την Πέμπτη 19 Μαρτίου, στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση φωτογραφίας του Νεκτάριου Παπανικολάου με τίτλο «Portraits». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Μαΐου 2015.


Ο Νεκτάριος Παπανικολάου σπούδασε φωτογραφία στο Parsons School of Design στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη, εκθέτοντας παράλληλα και τη δουλειά του. Έργα του βρίσκονται σε μεγάλες συλλογές όπως “Max Mara” - New York, “Dakis Joannou Collection”- Deste Foundation, Greece, “The Henry Buhl Collection” – Sotheby’s, New York.


Στη νέα ατομική του έκθεση, ο Νεκτάριος Παπανικολάου επιχειρεί να μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που ταλαντεύεται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.  Μέσα από ένα σύνολο ασπρόμαυρων φωτογραφιών ξεφεύγει απ’ τον ρεαλισμό και επικεντρώνεται στο συναίσθημα, άλλοτε προβάλλοντάς το και άλλοτε προκαλώντας το.


Με φόντο το ιδιαίτερο στυλ του διευρύνει και επεκτείνει την αυστηρή έννοια του «πορτρέτου», δημιουργώντας ένα σαγηνευτικό αίσθημα νοσταλγίας που παρασύρει σε μια άλλη εποχή.


Επηρεασμένος από το διεθνές στυλ του Πικτοριαλισμού (Pictorialism), δεν καταγράφει απλά την πραγματικότητα που ξεδιπλώνεται μπροστά στο φακό του, αλλά τείνει να την «θολώνει», να την φιλτράρει αισθητικά και να την μεταφράζει.


Ένα σχήμα, μια μορφή, μια απρόσμενη στιγμή, αρκούν για να  εκφράσουν άλλοτε τη μελαγχολία, άλλοτε τη χαρά, και άλλοτε την απόλυτη γαλήνη. Μικρές λεπτομέρειες όπως η καμπύλη του λαιμού, η κίνηση του χεριού, ο αισθησιασμός της γυμνής πλάτης, το λευκό του δέρματος, καθώς και η φυσική ομορφιά του σώματος, δένουν μεταξύ τους για να συνθέσουν έναν ονειρικό κόσμο.

 

Το ταξίδι του δημιουργού ξεκινά την στιγμή της λήψης για να συνεχιστεί στον σκοτεινό θάλαμο, εκεί όπου αναδύεται το κάλλος και η γοητεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας.

 

Τίτλος φωτό: "Stephan", Paris 1996, B&W gelatin silver print, 42x52 cm

Σχετικές ειδήσεις
Mere-exposure effect, ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
15.02.2017 16:13
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση 6 νέων καλλιτεχνών με τίτλο Mere-exposure effect. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Μαρτίου 2017.
Texting Spirits: έκθεση της Lola Montes Schnabel στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
25.11.2016 17:17
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η πρώτη ατομική έκθεση της Αμερικανίδας εικαστικού Lola Montes Schnabel (Νέα Υόρκη 1981) στην Ελλάδα, σε επιμέλεια του εικαστικού Δημήτρη Αντωνίτση.
Β is everything you can imagine from the material world: έκθεση του Δημήτρη Φουτρή στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
23.11.2016 14:15
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση του Δημήτρη Φουτρή με τίτλο Β is everything you can imagine from the material world. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Ιανουαρίου 2017.
Planescapes: έκθεση της Νεφέλης Δημητριάδη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
27.10.2016 13:39
Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η πρώτη εικαστική εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας της Νεφέλης Δημητριάδη με τίτλο Planescapes, σε επιμέλεια του Θανάση Μουτσόπουλου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου 2016.
Spiritual Materialism: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
11.05.2016 11:46
Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση, που αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ 8 Αβοριγίνων Αυστραλών και 8 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2016.