Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

LOOK20: Παρουσίαση slideshow από τον Χρήστο Χρυσόπουλο στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

LOOK20: Παρουσίαση slideshow από τον Χρήστο Χρυσόπουλο στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της έκθεσης του Χρήστου Χρυσόπουλου «My mother’s silence» σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου, διοργανώνει την παρουσίαση με γενικό τίτλο LOOK20. Το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, στις 12:00,  ο Χρήστος Χρυσόπουλος θα παρουσιάσει τη σειρά slideshows με τον παραπάνω γενικό τίτλο και θα μιλήσει για τη σχέση λογοτεχνίας-φωτογραφίας, καθώς και για την έννοια του χώρου ως κυριολεκτική, εικαστική και ψυχολογική επικράτεια.

 

Η βασική διερώτηση της σειράς LOOK20 αφορά το πώς η συνείδηση κατασκευάζει την επικράτεια που τη φιλοξενεί. Το ίχνος της προσωπικής μνήμης, εικόνες του προσωπικού και δημόσιου χώρου, καθώς και η σημειολογία της ιστορίας, της πολιτικής και της ταυτότητας είναι βασικά θέματα των slideshows. Όπου και αν στοχεύει, η ματιά του Χρυσόπουλου κατασκευάζει μια κριτική, εντούτοις αυτοστοχαστική, φόρμα οπτικής αφήγησης. Ο θεατής εισέρχεται στο σαγηνευτικό σύμπαν των ακίνητων εικόνων του LOOK20 υπό μια συνθήκη ψυχολογικής και αισθητικής υποβολής. Ο τίτλος του έργου προέρχεται από την αφετηριακή παραδοχή ότι τα slideshows της σειράς LOOK20 αποτελούνται αυστηρά από τον αριθμό 20 φωτογραφιών.

 

Στο έργο συνεργάζονται οι μουσικοί Thierry Jolif και Dahlia's Tear. Το έργο LOOK20 θα φιλοξενηθεί τον Απρίλιο του 2015 στο εικαστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Printemps Balkanique στην Caen της Γαλλίας με επιμέλεια του Laurent Poree.

           

Στοιχεία για την σειρά των slideshows και λίγα λόγια από τον Χρήστο Χρυσόπουλο για κάθε ενότητα της σειράς:

 

ΛΗΘΗ (2015)

“Υπάρχει μια κρυφή επικράτεια όπου ο χρόνος σταματά. Τα πάντα σε αυτήν μοιάζουν άχρονα. Μόνο αγάλματα ζουν εκεί. Πίσω από τις σκιές. Αναπνοές από ακίνητα σώματα. Τα ακρωτηριαμένα μέλη κινούνται στο φως.”

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες αγαλμάτων στις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Αθήνα. 8:08 λεπτά. Μουσική υπόκρουση: Χρήστος Χρυσόπουλος

 

LIFELONG EMPLOYMENT (2014)

“Μου αρέσουν τα παλιά αρχιτεκτονικά περιοδικά. Συνηθίζω να χάνομαι στις σελίδες τους και να βυθίζομαι στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Τα παλιά αρχιτεκτονικά περιοδικά είναι οι ξεχασμένες, διαψευσμένες ουτοπίες μας.”

Λεπτομέρειες φωτογραφιών από Γερμανικά αρχιτεκτονικά περιοδικά της δεκαετίας του '70 και μια φωτογραφία από την Αθήνα του 2014, τραβηγμένη με αναλογική φωτογραφική μηχανή του 1973.

Αθήνα. 7:37 λεπτά. Μουσική υπόκρουση: Audionautix

 

SHORT LOVE STORY (2014)

“Το ξέρω ότι ο φόβος μου είναι η απόσταση. Και τότε ψάχνω να βρω τον πόρο, το άνοιγμα, που θα οδηγήσει από εμένα στον άλλον. Το ζήτημα είναι κάθε φορά μια ελπίδα συμβατότητας μαζί του. Όταν βρίσκω το θάρρος και πλησιάζω.”

Το εσωτερικό ενός υπνοδωματίου και δυο πρόσωπα που προσεγγίζονται.

Αθήνα. 10:36 λεπτά. Μουσική υπόκρουση: Thierry Jolif.

 

HOTEL ROOMS (2014)

“Ταξιδεύω συχνά ως συγγραφέας. Πολλές φορές, επισκέπτομαι άγνωστες πόλεις για μια μόνο νύχτα. Περνώ τα βράδια φωτογραφίζοντας το δωμάτιο και τους διαδρόμους του ξενοδοχείου μου.”

Εσωτερικοί νυχτερινοί χώροι ξενοδοχείων σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης.

Ποικίλες τοποθεσίες. 07:57 λεπτά. Μουσική υπόκρουση: Dahlia's Tear.

 

WORLD LEFT BEHIND (2014)

“Περπατώντας στην Αθήνα, έχω συχνά την εντύπωση ότι με έχουν αφήσει μόνο. Η πόλη μοιάζει εγκαταλειμμένη. Αισθάνομαι σαν όλοι να έχουν μόλις φύγει. Ένα λεπτό πριν...”

Εγκαταλειμμένα καθίσματα σε δρόμους και δημόσιους.

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα διοργανωθεί και η εκδήλωση:

 

Το Σάββατο 25 Απριλίου, ο Χρήστος Χρυσόπουλος θα συνεργαστεί με τον ποιητή και περφόρμερ Βασίλη Αμανατίδη σε μια περφόρμανς που συνδυάζει το έργο My mother’s silence υπό μορφή βίντεο, με το ποιητικό έργο του Βασίλη Αμανατίδη μ_other poem (Εκδόσεις Νεφέλη). Στη συνέχεια, θα συνομιλήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θεματοποείται στο έργο τους η μητρική γονεϊκή σχέση.

 

Βιογραφικά στοιχεία

 

Ο Χρήστος Χρυσόπουλος (1968) έχει εκδώσει 13 βιβλία, ασχολείται με διαφορετικά είδη λογοτεχνίας (πεζογραφία, δοκίμιο, χρονικό), με τη θεωρία και με τη φωτογραφία. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2008) και με τα γαλλικά βραβεία Prix Laure Bataillon (2014) και Prix Ravachol (2013). Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού (ECP) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συγγραφέων (ESA), καθώς και fellow του διάσημου Iowa Writer’s Program (IWP). To 2014, το Γαλλo-Γερμανικό κανάλι ARTE του αφιέρωσε ένα ωριαίο τηλεοπτικό προτρέτο. Έχει συνεργαστεί με πολλούς performers και εικαστικούς στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό (Alain Guerry, Shifty Tongue, Post-Media Lab, Βασιλεία Στυλιανίδου, Ορχήστρα των μικρών πραγμάτων… κ.ά.). Έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τα βιβλία του κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε δώδεκα γλώσσες. Το έργο του LOOK20 (το οποίο θα παρουσιαστεί στις 14/3 στο πλαίσιο της έκθεσης) φιλοξενείται στον διαδικτυακό χώρο A place for the arts. Το έργο My mother’s silence έχει πρόσφατα παρουσιαστεί σε διεθνή περιοδικά όπως τα Phases, Mutant Space, Banana.   

 

Ατομικές Εκθέσεις

•My mother's Silence (Αθήνα: Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Άμφισσα: The symptom Projects-Οικία Δελμούζου, Caen: Cine Lux).

•Disjunction (Μασσαλία: MucEM, Παρίσι: Galerie Desmos, Ελσίννκι: Nuorri Voima Foundation).

•Encounters (Ρέικιαβικ: Contemporary Art Museum - με την Diane Neumaier).

•The Black Dress (New Jersey: RCIPP  - με την Diane Neumaier).

•Idiolexicon (Πράγα: The centre for metamedia).

Σχετικές ειδήσεις
Τιμητική εκδήλωση για την Άλεξ Μυλωνά στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
18.11.2016 14:20
Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά μας προσκαλεί στην εκδήλωση προς τιμήν της Άλεξ Μυλωνά την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στις 18:30, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο της φιλολόγου Claudette Labrosse "Εισαγωγή στο έργο της Άλεξ Μυλωνά" και θα προβληθεί οπτικοακουστική αφήγηση της Ελένης Μυλωνά για την μητέρα της.
Παρουσίαση του noise:muse project 2016 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
08.06.2016 16:38
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προσκαλεί στην παρουσίαση του noise:muse project 2016 και στη συμμετοχική ηχητική δράση για το κοινό "Ιmagine", στο πλαίσιο της έκθεσης ENIGAMI, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Πέθανε πλήρης ημερών η γλύπτρια Άλεξ Μυλωνά
26.05.2016 10:04
Η γλύπρια Άλεξ Μυλωνά έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 96 ετών, το πρωί της Πέμπτης 26 Μαΐου 2016.
O Ai Weiwei με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
19.05.2016 15:12
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοίνωσε την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
Άλεξ Μυλωνά, Ένας Κόσμος διαφορετικός: τιμητική έκθεση στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
08.04.2016 10:45
Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την τιμητική έκθεση Άλεξ Μυλωνά, Ένας Κόσμος διαφορετικός, με έργα από τη Μόνιμη Συλλογή του, από τις 14 Απριλίου έως τις 22 Ιανουαρίου 2017.