Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Στα όρια του ανέφικτου: Έκθεση του Σπύρου Γεώργα στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Στα όρια του ανέφικτου: Έκθεση του Σπύρου Γεώργα στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015 εγκαινιάζεται η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Γεώργα, με τίτλο “ Στα όρια του ανέφικτου ”, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στις  20.00.

 

Ο Σπύρος Γεώργας εμφανίζει αναδρομικά σε ατομική έκθεση περισσότερα από 80 ζωγραφικά του έργα, ποικίλης θεματολογίας και με εισαγωγή νέων τεχνικών, ύστερα από πολύχρονη απουσία.

 

Η Ιστορικός της Τέχνης, Αννίτα Πατσουράκη που επιμελείται την έκθεση, αναφέρει σχετικά:

 

“Ο Σπύρος Γεώργας είναι ένας οραματιστής – καλλιτέχνης.

Λάτρης της αθλητικής ζωής επιδίδεται σε άκρως επικίνδυνα σπορ.

 

Τα οδοιπορικά του - «σύναξη εικόνων ζωής» - όπως τα ονομάζει ο ίδιος, μορφοποιούνται σε μία έντονη τάση φυγής, αναζήτησης, εξερεύνησης, γνώσης, περιέργειας, εμπειρίας, τυχοδιωκτισμού, απεγκλωβισμού και ρήξης από το κατεστημένο ή οτιδήποτε κομφορμιστικό.  Η σωματική άσκηση τον βοηθά να σκέφτεται, να ηρεμεί το ατίθασο πνεύμα του και ταυτόχρονα να αναστατώνει την ψυχή του από χιλιάδες διαφορετικά ερεθίσματα. (...)

 

Το έργο του χαρακτηρίζεται από συνθέσεις αφαιρετικού ύφους, σουρεαλιστικής σύνθεσης και ιλουζιονιστικού χαρακτήρα, άλλοτε εμπλουτισμένο με φανταστικές μορφές και φιγούρες, όπου παντού κυριαρχεί το παιχνίδι του χρώματος και των υλικών.

 

Απεικονίζει εσωτερικές παρορμήσεις και ενδόμυχες σκέψεις μέσα από τη διαδικασία εξερεύνησης της ψυχής. Η έντονη προσωπικότητα του εκφράζεται εικαστικά στο χείμαρρο των χρωμάτων και στην πλούσια ανάγλυφη υφή των υλικών.

 

Ο Σπύρος Γεώργας δαμάζει το χρώμα, επιβάλλεται στη γραμμή, κυριαρχεί στη σύνθεση , εξουσιάζει το υλικό σε μια παλινδρόμηση ευλάβειας και ασέβειας”.

 

Την τελευταία ημέρα της έκθεσης τη Κυριακή 19 Απριλίου 2015, ώρα 18:00 θα εμφανιστεί η ομάδα ΔΑΓΙΠΟΛΗ του Γιώργου Χριστάκη με παλιές και νέες χορογραφίες της.

 

Η έκθεση τελείται για τη στήριξη δράσεων στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ.

Υπό την Αιγίδα : ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σχετικές ειδήσεις
Details_: Εικαστική έκθεση της Μαίρης Ρουσιώτη στην Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας
14.11.2016 12:14
Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας - Σοφία Λασκαρίδου, εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση της Μαίρης Ρουσιώτη με τίτλο Details_.
Παιχνίδια του χρόνου: έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου
23.06.2016 10:49
Ακριβώς μετά από έναν χρόνο από την μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η Βάλη Κολοτούρου επιστρέφει στην Ελλάδα για μια νέα έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου, με τίτλο "Παιχνίδια του χρόνου", δομημένη σε τέσσερεις θεματικές ενότητες.
Έκθεση του Stelarc στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας
18.05.2016 13:15
Έκθεση με οπτικοακουστικό υλικό και ντοκουμέντα από την πρόσφατη δουλειά του διάσημου Αυστραλού, Κυπριακής καταγωγής καλλιτέχνη Stelarc, εγκαινιάζεται στις 18 Μαΐου στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας (Περιστύλιο).
Marsyas Machine: έκθεση του Tim D’ Agostino στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα
13.04.2016 12:40
Στο πλαίσιο των συνεργασιών με σύγχρονους εικαστικούς από όλο τον κόσμο που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό παρουσιάζει τον Απρίλιο την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Tim D’ Agostino, που ζει και δημιουργεί στη Νέα Υόρκη, με τίτλο Marsyas Machine.
Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία: 26 εικαστικοί + 1 ποιητής στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
07.03.2016 13:06
«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», τίτλος εμπνευσμένος από τον γνωστό στίχο του Ν. Καββαδία ο τίτλος της έκθεσης 26 εικαστικών + 1 ποιητή που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, και εγκαινιάζεται την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 ώρα 19:00, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ποίησης.