Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Η οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η πολιτιστική πολυμορφία: Διάλεξη της Mireille Delmas-Marty στο Μέγαρο Μουσικής

Η οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η πολιτιστική πολυμορφία: Διάλεξη της Mireille Delmas-Marty στο Μέγαρο Μουσικής

Τη διακεκριμένη Καθηγήτρια του Collège de France (έδρα «Συγκριτικές νομικές σπουδές και διεθνοποίηση του Δικαίου» [2002-2011]) Mireille Delmas-Marty υποδέχεται το Μέγαρο Μουσικής, την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 στις 7:00 το βράδυ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus. Η διαπρεπής νομικός θα παρουσιάσει στο κοινό τη διάλεξη με θέμα «Η οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η πολιτιστική πολυμορφία». Η διάλεξη θα γίνει στα γαλλικά (με ταυτόχρονη μετάφραση). Προλογίζει ο Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (έδρα Συνταγματικού Δικαίου). Η ομιλία της Mireille Delmas-Marty πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

 

H σύνδεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την πολιτιστική προσέγγιση των λαών συνιστά πραγματική πρόκληση. Παρά την πρόοδο στο δίκαιο, 70 χρόνια μετά τη Νυρεμβέργη και 13 χρόνια μετά τη δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, οι εντάσεις έχουν οξυνθεί εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης αλλά και των νέων τεχνολογιών, όπως το διαδίκτυο.

 

Οι επιθέσεις και οι σφαγές συνεχίζουν να καταστρέφουν την υφήλιο στο όνομα μιας θρησκείας ή ενός πολιτισμού. Κατά τη Μireille Delmas-Marty, η επανεξέταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρίνεται αναγκαία, ώστε να καταστούν ισχυρά εφόδια στην πολιτιστική προσέγγιση των λαών.

 

Η Mireille Delmas-Marty μετά το πέρας των νομικών σπουδών της στο Παρίσι και την απόκτηση του διδακτορικού της το 1969, εξειδικεύτηκε στο ιδιωτικό δίκαιο και τις εγκληματολογικές επιστήμες. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Lille II (1970-1977), Paris XI (1977-1990) και Paris I (1990-2002). Υπήρξε μέλος του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Γαλλίας  (1992-2002). Το 2002, εξελέγη μέλος του Collège de France (έδρα «Συγκριτικές νομικές σπουδές και διεθνοποίηση του Δικαίου») και πέντε χρόνια αργότερα μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Η Mireille Delmas-Marty προσκαλείται συχνά να διδάξει σε μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, καθώς και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, της Λατινικής Αμερικής, της Κίνας, της Ιαπωνίας και του Καναδά. Ασχολείται επίσης συστηματικά με την έρευνα στο πλαίσιο της συνεργασίας της με αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς στη Γαλλία. Διευθύνει το Περιοδικό Εγκληματολογικής Επιστήμης και Συγκριτικού Ποινικού Δικαίου και συμμετέχει στις συντακτικές ομάδες γαλλικών και διεθνών νομικών περιοδικών εκδόσεων. Η συγγραφική της δραστηριότητα (στα γαλλικά και τα αγγλικά) είναι πλούσια. Κυκλοφορούν μεταφρασμένα στα ελληνικά τα βιβλία της Πρότυπα και τάσεις αντεγκληματικής πολιτικής (2005) και Τρεις προκλήσεις για ένα παγκόσμιο δίκαιο (2000). Επίσης, η Mireille Delmas-Marty έχει μετάσχει ως νομική εμπειρογνώμων σε επιτροπές της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, του γαλλικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ.ά.

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου.

Σχετικές ειδήσεις
Διάλεξη της Joanna Bourke στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.01.2017 16:15
Συνεχίζεται και τη νέα χρονιά, με τη συμμετοχή σημαντικών διανοητών της εποχής μας, ο Κύκλος «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities του Λονδίνου υπό την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, Διευθυντή του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ.
Tα παράδοξα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: διάλεξη του Κώστα Δουζίνα στο Μέγαρο Μουσικής
07.06.2016 13:45
Με την ομιλία «Τα παράδοξα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: φιλοσοφία, πολιτική και ψυχανάλυση» του Κώστα Δουζίνα, Διευθυντή του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου στις 7 το βράδυ η πρώτη ενότητα των διαλέξεων του νέου κύκλου εκδηλώσεων του Megaron Plus «Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία, κριτική, ιστορία». Προλογίζει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Η Hélène Courtois για μία διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
12.04.2016 15:33
Η αστροφυσικός Hélène Courtois [Ελέν Κουρτουά], καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λυόν, Senior member του Institut universitaire de France (μέλος του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Γαλλίας), επικεφαλής διεθνούς ερευνητικής ομάδας, εγκαινιάζει την Πέμπτη 21 Απριλίου (ώρα 19:00) τον νέο κύκλο διαλέξεων «CNRS – Ξεπερνώντας τα όρια της γνώσης», ο οποίος διοργανώνεται από το CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας), τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Megaron Plus.
Διάλεξη του Andreï Makine στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
29.03.2016 12:41
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μegaron Plus εγκαινιάζει τον νέο κύκλο εκδηλώσεων «Οι σημαντικοί γάλλοι μυθιστοριογράφοι σήμερα», ο οποίος φιλοξενεί βραβευμένους γαλλόφωνους λογοτέχνες.
Διάλεξη για τον Θουκυδίδη από τον Christopher Coker στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
26.02.2016 15:50
Το Megaron Plus συνεχίζει την ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία του με το London School of Economics and Political Science (LSE) και τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και παρουσιάζει τη διάλεξη «Γιατί ο Θουκυδίδης παραμένει σύγχρονός μας;», την Πέμπτη 3 Μαρτίου (ώρα έναρξης 19:00). Θα μιλήσει ο Christopher Coker, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του LSE.