Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Τραγουδώντας το τέλος - Η Γαλλία στη μουσική ΙΙ από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τραγουδώντας το τέλος - Η Γαλλία στη μουσική ΙΙ από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η αίσθηση του τέλους συνδεδεμένη με την ελπίδα μίας νέας αρχής είναι η ιδέα που πραγματεύεται το πρόγραμμα της συναυλίας την οποία θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μύρωνος Μιχαηλίδη, την Παρασκευή 20 Μαρτίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Η διάσημη, πολυβραβευμένη Γαλλίδα βιολοντσελίστα Εμμανυέλ Μπερτράν θα συμπράξει με την Ορχήστρα ως σολίστ στο Κοντσέρτο για βιολοντσέλο του Ολιβιέ Γκράιφ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα την «Παβάνα για μία νεκρή Ινφάντα»  του Μωρίς Ραβέλ, καθώς και την Πρώτη συμφωνία «της Ανοίξεως» του Ρόμπερτ Σούμαν-η οποία για λόγους προγραμματισμού αντικαθιστά τους Συμφωνικούς Χορούς του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, οι οποίοι είχαν αρχικώς ανακοινωθεί.     


«Δεν είναι ένας θρήνος για ένα νεκρό παιδί αλλά η ανάκληση μίας παβάνας που θα μπορούσε να έχει χορευτεί από μία μικρή πριγκίπισσα στην ισπανική Αυλή, σαν ένας πίνακας του Βελάσκεθ», εξομολογήθηκε κάποτε ο Μωρίς Ραβέλ για το, μάλλον νοσταλγικό παρά ελεγειακό, έργο του «Παβάνα για μία νεκρή Ινφάντα».


Ο όρος «παβάνα» αναφέρεται σε έναν αριστοκρατικό, τελετουργικό χορό του 16ου και 17ου αιώνα με διμερές μέτρο, ενώ «ινφάντα» είναι τίτλος Ισπανίδων πριγκιπισσών. Το έργο γράφτηκε αρχικά για πιάνο το 1899, όσο ο Ραβέλ σπούδαζε σύνθεση στο Ωδείο του Παρισιού και αφιερώθηκε στην πριγκίπισσα ντε Πολινιάκ. Μ΄αυτή τη μορφή το έργο ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά από τον Ισπανό πιανίστα Ρικάρντο Βίνιες στη Salle Pleyel τον Απρίλιο του 1902. Οκτώ χρόνια αργότερα ο συνθέτης ενορχήστρωσε την Παβάνα και την παρουσίασε  στο Παρίσι ανήμερα Χριστούγεννα του 1911, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αλφρέντο Καζέλλα.


Οι λέξεις Durch Adams Fall («Με την πτώση του Αδάμ», δηλαδή) συνοδεύουν το  Κοντσέρτο για βιολοντσέλο του Ολιβιέ Γκράιφ εν είδει προσωνυμίου. Προέρχονται από το Χορικό του Λούθηρου «Με την πτώση του Αδάμ τα πάντα διεφθάρησαν» κι αντανακλούν την πρόθεση του συνθέτη να κάνει σαφές ότι το έργο του αποτελεί έναν στοχασμό για την Πτώση του Ανθρώπου και την αργή του επιστροφή στο Φως. Το έργο γράφτηκε την άνοιξη του 1999 και παίχτηκε για πρώτη φορά με σολίστ τον Ανρί Ντεμαρκέτ τον Ιούλιο του 1999, μετά από Λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Το αθηναϊκό κοινό θα έχει την τύχη να το ακούσει με την εξαιρετική βιολοντσελίστα Εμμανυέλ Μπερτράν το όνομα της οποίας έχει συνδεθεί με αυτό μεγάλων συνθετών του 20ου αιώνα όπως ο Λουτσιάνο Μπέριο που της εμπιστεύτηκε την πρεμιέρα του «Τραγουδιού για τον Πιερ Μπουλέζ» το 2000, καθώς και σύγχρονων συνθετών όπως ο Νικολά Μπακρί που της αφιέρωσε την Τέταρτη σουίτα του για τσέλο .


Ο στίχος του Γερμανού ποιητή Άντολφ Μπέτγκερ: “Im Tale blüht der Frühling auf!” («στην κοιλάδα ανθίζει η Άνοιξη») ενέπνευσε τον Ρόμπερτ Σούμαν για την δημιουργία της Πρώτης του Συμφωνίας μετά από δέκα χρόνια συνθετικής παρουσίας τα οποία όμως είχε αφιερώσει σχεδόν αποκλειστικά στη σύνθεση έργων για πιάνο. Ο Σούμαν σχεδίασε το έργο σε μόλις τέσσερις μέρες, από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου του 1841 και ολοκλήρωσε την ενορχήστρωσή του το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς. Στις 31 Μαρτίου ο Φέλιξ Μέντελσον διηύθυνε την πρώτη εκτέλεση της Πρώτης Συμφωνίας του Σούμαν στη Λειψία.


Το πρόγραμμα της βραδιάς
                           
ΜΩΡΙΣ ΡΑΒΕΛ (1875–1937)
Παβάνα για μία νεκρή Ινφάντα

ΟΛΙΒΙΕ ΓΚΡΑΪΦ (1950–2000)
Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα , «Durch Adams Fall» («Με την πτώση του Αδάμ»)

ΡΟΜΠΕΡΤ ΣΟΥΜΑΝ (1810–1856)
Συμφωνία αρ. 1 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 38 “της Ανοίξεως”
            
Σολίστ: Εμμανυέλ Μπερτράν, βιολοντσέλο
Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης

Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων.


Σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Σχετικές ειδήσεις
Η Έκτη Συμφωνία του Μάλερ από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
15.02.2017 13:48
Το μεγαλόπνοο σχέδιο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή για την εκτέλεση όλων των Συμφωνιών του Γκούσταβ Μάλερ ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος με την Έκτη Συμφωνία: Σ΄αυτή την ακαταμάχητη μουσική περιήγηση στις μύχιες πτυχές της ανθρώπινης Ψυχής είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δώσει η Ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Οι πόλεις της μουσικής - Λονδίνο: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 10:17
Ένα από τα πιο αγαπημένα και συγκινησιακά φορτισμένα Kοντσέρτα για τσέλο, είναι το, πλήρες σε πηγαίο λυρισμό του και «εξομολογητική» διάθεση, Κοντσέρτο του Άγγλου σερ Έντουαρντ ‘Ελγκαρ. Ενταγμένο στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραδίδεται στο σολιστικό ταλέντο του Α΄κορυφαίου τσελίστα της Ορχήστρας Γιάννη Τσιτσελίκη.
Εμείς κι ο κόσμος VIII: Συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
13.05.2016 15:57
Η, πλήρους δράσης κι αισθητικής ακρίβειας, Πρώτη Συμφωνία που συνέθεσε ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς μόλις στα 19 του χρόνια. Το αειθαλές Πρώτο κοντσέρτο για πιάνο του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, με σολίστ τον 33χρονο Βασίλη Βαρβαρέσο, παλαιό γνώριμο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και έναν από τους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς του. Και ο «Νόστος Ι», το έργο που συνέθεσε πέρυσι ο Χρήστος Σαμαράς, αξιοποιώντας ένα «κολλάζ στοιχείων της λαϊκής και δημοτικής μας μουσικής». Αυτό είναι το πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κ.Ο.Α. την Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γερμανού Ekhart Wycik, ενός από τους διεθνώς ταχύτατα ανερχόμενους αρχιμουσικούς, γνωστού για την ευρύτητα του ρεπερτορίου του και για τη στυλιστική του ευελιξία.
Αμερικανική βεντάλια: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
28.03.2016 10:33
Έντονοι χορευτικοί ρυθμοί, τζαζ αρμονίες και γνωστές, αισθαντικές μελωδίες συνθετών του 20ου αιώνα από την αμερικανική ήπειρο, κυριαρχούν στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 1η Απριλίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και με σολίστ έναν λαμπρό εκπρόσωπο της νέας γενιάς πιανιστών, τον 27χρονο Αλέξανδρο Σαρακενίδη.