Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Μπάμπης Παπαδόπουλος: Υπάρχουν δύο διαθέσεις στο άλμπουμ∙ μία φωτεινή και μία σκοτεινή πλευρά

Μπάμπης Παπαδόπουλος: Υπάρχουν δύο διαθέσεις στο άλμπουμ∙ μία φωτεινή και μία σκοτεινή πλευρά

«Μέσα στον πόνο ειν’ η χαρά μεσ’ στη χαρά είναι ο πόνος» είναι ο τίτλος της νέας (προ μηνών) δουλειάς του Μπάμπη Παπαδόπουλου. Ένα cd που ισορροπεί ανάμεσα στα φωτεινά και τα σκοτεινά ακούσματα και που παίζει με τη ροκ και τη τζαζ γεννώντας ένα νέο, διαφορετικό στο αποτέλεσμά του, άκουσμα. Εμείς, μιλήσαμε με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας τόσο για το νέο άλμπουμ και τις παρουσιάσεις του όσο και για το μαγικό μουσικό του ταξίδι που ξεκίνησε από τις Τρύπες και συνεχίζεται. Με άλλα δεδομένα, άλλες μουσικές αλλά με τον ίδιο στόχο, αυτόν της έκφρασης χωρίς ταμπέλες!

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Μέσα στον πόνο είν’ η χαρά μεσ’ στη χαρά είναι ο πόνος», είναι ο τίτλος του νέου σας άλμπουμ. Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας «εξωτερικά»… Πείτε μας λίγα λόγια για την επιλογή του τίτλου και την πρόθεση του μηνύματος που θέλετε να δώσετε μέσα από αυτόν.
Μπάμπης Παπαδόπουλος:
Για τον τίτλο δεν έχω να πω πολλά, κυρίως έχει να κάνει με τον συναισθηματικό κόσμο που φαίνεται μέσα από αυτή τη δουλειά. Υπάρχουν δύο διαθέσεις, δύο διαστάσεις που είναι εμφανείς μέσα στο δίσκο∙ μία σκοτεινή και μία φωτεινή πλευρά. Τα κομμάτια παίζουν με αυτή την αντίθεση. Οπότε νομίζω πως είναι πολύ ταιριαστός ο τίτλος ο οποίος ήταν μια αφορμή από το γνωστό κομμάτι του Δερμιτζάκη. (σ.σ.: «Μέσα στον πόνο ειν’η χαρά», Γιάννης Δερμιτζάκης).

 

Cul.N.: Μουσικά τώρα, η νέα σας δουλειά, νομίζω πως περιλαμβάνει στοιχεία από το σύνολο των μουσικών χαρακτήρων και δρόμων των προηγούμενων προσωπικών σας albums. Εσείς, πώς θα χαρακτηρίζατε το ύφος του;
Μπ.Π.:
Μουσική απλώς! Δεν ξέρω… νομίζω πως έχει στοιχεία από ροκ, από τζαζ.. δεν θα ήθελα να τον χαρακτηρίσω και δεν με ενδιαφέρει να το κάνω. Έγραψα απλώς μια μουσική .

 

Cul.N.: Στο «Μέσα στον πόνο είν’ η χαρά μεσ’ στη χαρά είναι ο πόνος», συνυπάρχουν πολλά μουσικά είδη και επιρροές ως εξέλιξη μιας έρευνας ή πιο απλά, ενός προσωπικού ψαξίματος στη μουσική. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έρευνας για έναν μουσικό;
Μπ.Π.: Η οποία έρευνα συμβαίνει μέσα στα χρόνια. Εάν ένας μουσικός είναι εν δράση, ενεργός και δραστήριος θέλοντας και μη αναζητά, ψάχνει, βρίσκει. Δεν ξέρω εάν το κάνουν όλοι αυτό, εγώ το κάνω πάντως. Αυτό είναι στον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου. Στις προτεραιότητες που δίνει, στο χρόνο που διαθέτει. Γιατί η έρευνα απαιτεί και μια θυσία. Σημαίνει πως, κατά κάποιο τρόπο, απομονώνεσαι. Και χρηματικά αν θέλετε… δεν μπορείς δηλαδή να τρέχεις συνέχεια στα live και να κάνεις και έρευνα ταυτόχρονα. Για μένα είναι ανάγκη αυτό. Θέλω να ψάξω, να βρω και να βγάλω πράγματα.

Cul. N.: Συχνά οι μουσικοί ενός είδους ακούν μόνο τη μουσική του είδους τους. Οι ροκάδες παρακολουθούν μόνο συναυλίες ροκ μουσικής, οι τζατίστες τζαζ κ.λ.π. Εσείς, τι ακόύτε;
Μπ.Π.:
Εγώ, για να μιλήσω για εμένα, ακούω τα πάντα. Ανάλογα με τη διάθεσή μου. Μπορώ να ακούσω μια συναυλία τζαζ, ροκ ή να πάω σε ένα λαϊκό πάλκο. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει κανόνας, είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα.

 

Cul.N.: Το αναφέρω αυτό καθώς στο συγκεκριμένο άλμπουμ συνυπάρχουν πολλά είδη μουσικής.
Μπ.Π
.: Ναι, συνυπάρχουν απλώς δεν ήθελα να υπερισχύει κάποιο είδος. Ήθελα να είναι ένα. Τριάντα χρόνια που είμαι στη δισκογραφία αυτός ήταν ο στόχος. Δηλαδή ακόμα και με τις Τρύπες ο στόχος δεν ήταν να κάνουμε μια μπάντα που θα παίξει κάτι συγκεκριμένο. Ο στόχος μας ήταν να εκφραστούμε. Αυτό αυτόματα σε απομακρύνει πάρα πολύ από το στιλιστικό είδος. Το ότι ήμασταν μια ροκ μπάντα έτυχε γιατί όταν είσαι σε μια μικρή ηλικία παίζεις ροκ, παίζαμε ροκ. Αλλά όλοι ακούγαμε και άλλα πράγματα! Κι εγώ άκουγα και άλλα πράγματα και έτσι εξελίχθηκε σιγά σιγά ένα ενιαίο ύφος.

 

Cul.N.: Από τις «Τρύπες», τη «Λοξή Φάλαγγα» αλλά και τη συνεργασία σας με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου ποια στοιχεία, αυτών των σταθμών, άλλαζαν ή άλλαξαν, στη διάρκεια του χρόνου, τον μουσικό σας χαρακτήρα;
Μπ.Π.:
Κοιτάξτε, έχω βάλει και πάρα πολλά στοιχεία σε όλες αυτές τις συνεργασίες που έχετε πει οπότε νομίζω πως έχει γίνει μια διαμόρφωση, έφτασα εδώ που έφτασα ακόμα και γιατί έχω ζήσει έναν καφέ με έναν φίλο σε ένα ωραίο μέρος. Είναι όλη η πορεία μου που έχει καθορίσει τη μουσική μου όλα αυτά τα  χρόνια. Πάντως οτιδήποτε έχω κάνει μέχρι τώρα στη ζωή μου και εγώ του έχω δώσει πράγματα και εκείνο με έχει καθορίσει. Η εξέλιξη είναι ένας ζωντανός οργανισμός που όλα αυτά τα χρόνια, πήρε και έδωσε και διαμόρφωσε την καλλιτεχνική μου πορεία. Ένα πάρε-δώσε.

 

Cul.N.: Ποιούς είναι τα albums τους που πιστεύετε πως χωρίς αυτά, η μουσική δεν θα ήταν αυτή που είναι;
Μπ.Π:
Όλα, το σύνολο της μουσικής που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα.

 

Cul.N.: Πιστεύετε πως ένας καλλιτέχνης πρέπει να εκφέρει άποψη για τα τρέχοντα ζητήματα της κοινωνίας;
Μπ.Π:
Όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να εκφράσουν τη γνώμη τους. Δε νομίζω πως ο καλλιτέχνης έχει κάποια ιδιαίτερη υποχρέωση να το κάνει. Προσωπικά αν χρειαστεί θα το κάνω. Αλλά δεν το επιδιώκω, δεν είμαι ο άνθρωπος που θα βγω από μόνος μου να κάνω τον καθοδηγητή, να χρησιμοποιήσω την επιρροή μου.

Cul.N.: Τα πράγματα πάντως είναι δύσκολα και οι οικονομικές συνθήκες φυσικά και έχουν αντίκτυπο στη μουσική.
Μπ.Π.:
Πάντα ήταν δύσκολα, εγώ δεν θυμάμαι να πέρασα εύκολα και ούτε να είναι τα πράγματα εύκολα για όσους ήθελαν να διαφοροποιηθούν.

 

Cul.N.: Δεν ήταν τουλάχιστον πιο αισιόδοξα όμως;

Μπ.Π.: Είναι μια γενικότερη απαισιοδοξία που υπάρχει λόγω κοινωνικών συνθηκών. Εγώ πιστεύω πως οι συνθήκες μουσικά είναι καλύτερες. Οι άνθρωποι βρίσκονται πιο πολύ, γίνονται πιο πολλά lives σε μικρούς ωραίους χώρους. Πριν κάποια χρόνια είχαμε πήξει στο σκυλάδικο, στα σουξέ. Τότε και αν ήταν δύσκολο να διαφοροποιηθεί ένας άνθρωπος στον χώρο της μουσικής. Οι νέοι άνθρωποι νομίζω πως θα τον βρουν το δρόμο τους. Όταν έχει ανάγκη ένας άνθρωπος να εκφραστεί νομίζω θα βρει τον δρόμο του και θα το κάνει.


Cul.N.: Έγινε ήδη μια Live παρουσίαση του δίσκου στην Αθήνα. Θα ακολουθήσει και κάποια άλλη;
Μπ.Π.: Παρουσιάστηκε στην Αθήνα ο δίσκος και τώρα θα τον παρουσιάσουμε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαρτίου, στο Black Box.


Cul.N.: Επόμενα καλλιτεχνικά σχέδια;
Μπ.Π.: Ετοιμάζω κι ένα δίσκο με τον Χρήστο τον Γερμένογλου, έναν ντράμερ και φίλο, ο οποίος θα βγει μέχρι το καλοκαίρι.


Cul.N.: Καλή επιτυχία σε όλα εύχομαι!
Μπ.Π.:
Ευχαριστώ πολύ!

Το CD του Μπάμπη Παπαδόπουλου, «Μέσα στον πόνο ειν’ η χαρά μεσ’ στη χαρά είναι ο πόνος», κυκλοφορεί από την Puzzlemusik.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Στέφανος Κορκολής: Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει το μαγικό ραβδί να ενώνει ψυχές!
24.06.2016 14:26
Ο Στέφανος Κορκολής, που άρχισε να παίζει πιάνο από την ηλικία των τεσσάρων χρονών, έχει χαράξει μια σπουδαία μουσική πορεία, γνωρίζοντας την διεθνή καταξίωση ως συνθέτης και πιανίστας. Σε λίγες μέρες, 1 και 2 Ιουλίου, πρόκειται να ανοίξει μουσικά το φετινό πρόγραμμα στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου με μία μοναδική «Συνάντηση», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Λίγο πριν ο Στέφανος Κορκολής μας ταξιδέψει σε υπέροχες μουσικές «θάλασσες» με τα πλήκτρα του πιάνου του, στο ατμοσφαιρικό θεατράκι της Επιδαύρου, ας ανακαλύψουμε ένα μέρος από τον μαγικό κόσμο της ψυχής του.
Momo Trio: Η ελληνική συμμετοχή στο 16ο Athens Technopolis Jazz Festival!
20.05.2016 13:37
H Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το 16ο Athens Technopolis Jazz Festival από τις 25 έως τις 29 Μαΐου, έπειτα από την επιτυχημένη περσινή επετειακή διοργάνωσή του. To Momo Trio, ένα μοναδικό σύνολο τριών ιδιαίτερων μουσικών που ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλές υποψηφιότητες και επιλέχθηκε από την τριμελή κριτική επιτροπή για να εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν από τη ζωντανή του εμφάνιση στην Τεχνόπολη, μας μίλησε αναφορικά με τη συμμετοχή του σ’ αυτό το «πολύ σημαντικό γεγονός για τη Jazz σκηνή», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην μουσική του «ταυτότητα» και στην «στάση» που διατηρεί.
Πέτρος Κλαμπάνης: Ένας Έλληνας jazzman με δύναμη και αέρα ...Νέας Υόρκης!
27.04.2016 12:04
Προερχόμενος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης Πέτρος Κλαμπάνης, πρόκειται να εμφανιστεί μαζί με το προσωπικό του 6μελές γκρουπ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο GAZARTE, στις 6 και 8 Μαΐου, αντίστοιχα. Λίγο πριν τις συναυλίες του επί ελληνικού εδάφους, βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη συνεργασία του με σπουδαίους μουσικούς, τα επόμενα καλλιτεχνικά του σχέδια, το “αισιόδοξο” και “χρωματιστό” άλμπουμ του που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017, καθώς και για το μεγάλο του όνειρο …να δημιουργήσει μία ταινία γύρω από τη μουσική της Ελλάδας!
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.
Γεωργία Νταγάκη: Η παράδοση οφείλει να δίνεται στους νέους σαν ερωμένη και όχι σαν προξενιό
31.03.2016 15:25
Η Γεωργία Νταγάκη συναντιέται μουσικά με τον αγαπημένο ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά, αλλά και τον ταλαντούχο Σταύρο Σιόλα, για λίγες εμφανίσεις στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θέατρου και λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή, μας μιλάει για αυτή τη συνεργασία, για τη μουσική της και τη λύρα της...