Στις τρεις τελευταίες εμφανίσεις, το Baby Trio βγήκε με την προηγούμενη σύνθεση του δηλαδή με τον Βασίλη Ποδαρά στα τύμπανα αντί του Γιάννη Παπαδούλη. Ο Γιάννης βρισκόταν στο εξωτερικό για περιοδεία με το death metal συγκρότημα του.

Την ίδια περίοδο ο Κωνσταντίνος Στουραΐτης (ο κιθαρίστας του Baby Trio) απέκτησε την Βίβλο των AC/DC ένα βιβλίο που έχει όλα τα κομμάτια τους σε νότες και σε στίχους και άρχισε να το μελετάει σαν τρελός. Όταν είδα τον Βασίλη τον ρώτησα πότε θα παίξουν ξανά οι Next Step Quintet (είναι ο ντράμερ τους) το αφιέρωμα στους Radiohead και μου είπε “σύντομα”. Λέω αυτά τα πρόσφατα γεγονότα του κοντινού μου κύκλου (συμβαίνουν συνέχεια τέτοια δρώμενα στην ελληνική τζαζ σκηνή) γιατί πιστεύω ότι ποτέ η ελληνική τζαζ σκηνή δεν ήταν τόσο ανοιχτή, “απενοχοποιημένη” και απρόβλεπτη. Πιστεύω επίσης ότι όλοι είμαστε δημιουργήματα της γενιάς μας και των καταβολών της και συνεχίζουμε να προσθέτουμε, να αφαιρούμε και να παγιώνουμε πράγματα μέσα στα χρόνια (με τάσεις υπερβολής μερικές φορές) στην προσωπική μας αισθητική, που διαμορφώνει – έως ένα σημείο  – και την γενικότερη αισθητική και αντίληψη μέσα σε μια σκηνή.

Άκουγα και ακούω (όχι τόσο συχνά τώρα) “εσείς οι Τζαζίστες είστε κολλημένοι, ακούτε μόνο τζαζ, παίζετε μόνο τζαζ κλπ”. Αυτό ισχύει στην τζαζ όσο ισχύει και στα άλλα είδη, στην μουσική γενικότερα, στις πεποιθήσεις, στα πιστεύω  και ούτω καθεξής. Υπάρχουν άνθρωποι ανοιχτοί και άνθρωποι προσκολλημένοι, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στις μείξεις και άνθρωποι πιουρίστες. Στο τέλος ο καθένας μπορεί να ακούει και να παίζει ό, τι θέλει χωρίς να χρειάζεται να εξηγεί για αυτό, αφού δεν ενοχλεί και δεν εξαναγκάζει τον άλλο και ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαλέγει τι του αρέσει και τι όχι. Πιστεύω ότι οι γενικεύσεις οδηγούν σιγά σιγά στις διακρίσεις.

Όσο για την ελληνική τζαζ σκηνή σήμερα θα έλεγα ότι βρίσκεται στην πιο ανοιχτή και ποικιλόμορφη φάση της και με αρκετό νεανικό κοινό. Τίποτα το κολλημένο!

*Το άρθρο έγραψε ο Γιώργος Κοντραφούρης για το Baby Trio

Info: To Baby Trio στην εκάστοτε ενσάρκωση του αποτελείται από τον Γιώργο Κοντραφούρη, έναν κιθαρίστα και έναν ντράμερ. Ο κιθαρίστας και ο ντράμερ ξεκινάνε να παίζουν με το σχήμα από πάρα πολύ μικρή ηλικία. Όταν ένα νεαρό μέλος φτάσει τα 25, τότε τελειώνει η «θητεία» του στο σχήμα και τη θέση του παίρνει ένα καινούργιο μέλος κ.ο.κ.  Με άλλα λόγια το Baby Trio δημιουργήθηκε για να εκφράσει την αφέλεια, τον εφηβικό ενθουσιασμό και γενικά ό, τι κάνει εντύπωση σε έναν νέο μουσικό, όταν αρχίζει να παίζει σε ένα συγκρότημα με τους φίλους του. Το Baby Trio από το 2009 που δημιουργήθηκε έχει φτάσει στην  4η ενσάρκωση του και έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ στην Puzzlemusik.

Γιώργος Κοντραφούρης – hammond organ
Κωνσταντίνος Στουραΐτης – κιθάρα
Γιάννης Παπαδούλης – ντραμς

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 31