Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Kontrafouris Baby Trio: Κολλημένοι Τζαζίστες!

Kontrafouris Baby Trio: Κολλημένοι Τζαζίστες!

Στις τρεις τελευταίες εμφανίσεις, το Baby Trio βγήκε με την προηγούμενη σύνθεση του δηλαδή με τον Βασίλη Ποδαρά στα τύμπανα αντί του Γιάννη Παπαδούλη. Ο Γιάννης βρισκόταν στο εξωτερικό για περιοδεία με το death metal συγκρότημα του.


Την ίδια περίοδο ο Κωνσταντίνος Στουραΐτης (ο κιθαρίστας του Baby Trio) απέκτησε την Βίβλο των AC/DC ένα βιβλίο που έχει όλα τα κομμάτια τους σε νότες και σε στίχους και άρχισε να το μελετάει σαν τρελός. Όταν είδα τον Βασίλη τον ρώτησα πότε θα παίξουν ξανά οι Next Step Quintet (είναι ο ντράμερ τους) το αφιέρωμα στους Radiohead και μου είπε "σύντομα". Λέω αυτά τα πρόσφατα γεγονότα του κοντινού μου κύκλου (συμβαίνουν συνέχεια τέτοια δρώμενα στην ελληνική τζαζ σκηνή) γιατί πιστεύω ότι ποτέ η ελληνική τζαζ σκηνή δεν ήταν τόσο ανοιχτή, "απενοχοποιημένη" και απρόβλεπτη. Πιστεύω επίσης ότι όλοι είμαστε δημιουργήματα της γενιάς μας και των καταβολών της και συνεχίζουμε να προσθέτουμε, να αφαιρούμε και να παγιώνουμε πράγματα μέσα στα χρόνια (με τάσεις υπερβολής μερικές φορές) στην προσωπική μας αισθητική, που διαμορφώνει - έως ένα σημείο  - και την γενικότερη αισθητική και αντίληψη μέσα σε μια σκηνή.


Άκουγα και ακούω (όχι τόσο συχνά τώρα) "εσείς οι Τζαζίστες είστε κολλημένοι, ακούτε μόνο τζαζ, παίζετε μόνο τζαζ κλπ". Αυτό ισχύει στην τζαζ όσο ισχύει και στα άλλα είδη, στην μουσική γενικότερα, στις πεποιθήσεις, στα πιστεύω  και ούτω καθεξής. Υπάρχουν άνθρωποι ανοιχτοί και άνθρωποι προσκολλημένοι, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στις μείξεις και άνθρωποι πιουρίστες. Στο τέλος ο καθένας μπορεί να ακούει και να παίζει ό, τι θέλει χωρίς να χρειάζεται να εξηγεί για αυτό, αφού δεν ενοχλεί και δεν εξαναγκάζει τον άλλο και ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαλέγει τι του αρέσει και τι όχι. Πιστεύω ότι οι γενικεύσεις οδηγούν σιγά σιγά στις διακρίσεις.


Όσο για την ελληνική τζαζ σκηνή σήμερα θα έλεγα ότι βρίσκεται στην πιο ανοιχτή και ποικιλόμορφη φάση της και με αρκετό νεανικό κοινό. Τίποτα το κολλημένο!


*Το άρθρο έγραψε ο Γιώργος Κοντραφούρης για το Baby Trio


Info: To Baby Trio στην εκάστοτε ενσάρκωση του αποτελείται από τον Γιώργο Κοντραφούρη, έναν κιθαρίστα και έναν ντράμερ. Ο κιθαρίστας και ο ντράμερ ξεκινάνε να παίζουν με το σχήμα από πάρα πολύ μικρή ηλικία. Όταν ένα νεαρό μέλος φτάσει τα 25, τότε τελειώνει η «θητεία» του στο σχήμα και τη θέση του παίρνει ένα καινούργιο μέλος κ.ο.κ.  Με άλλα λόγια το Baby Trio δημιουργήθηκε για να εκφράσει την αφέλεια, τον εφηβικό ενθουσιασμό και γενικά ό, τι κάνει εντύπωση σε έναν νέο μουσικό , όταν αρχίζει να παίζει σε ένα συγκρότημα με τους φίλους του. Το Baby Trio από το 2009 που δημιουργήθηκε έχει φτάσει στην  4η ενσάρκωση του και έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ στην Puzzlemusik.

Γιώργος Κοντραφούρης - hammond organ
Κωνσταντίνος Στουραΐτης - κιθάρα
Γιάννης Παπαδούλης - ντραμς


* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 31

Σχετικές ειδήσεις
Γιάννης Αναστασακης: Sound of Color
05.01.2017 12:19
Ο Γιάννης Αναστασάκης γράφει για το «Sound of Color», την μηνιαία σειρά εμφανίσεων ελεύθερου αυτοσχεδιασμού στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.
Jan Van de Engel: Εκτός Θέματος
01.11.2016 12:49
Ο Jan Van de Engel (σ.σ.: Γιάννης Αγγελόπουλος) γράφει για την μπάντα του “ΓΙΑΝ ΒΑΝ”, με αφορμή το επερχόμενο live τους στο Gazarte.
Ημισκούμπρια: Όταν οι σοβαροφανείς ταράζονται
05.04.2016 14:38
Μια σκοτεινή βραδιά στα early 90’s και ένα λεωφορείο που κουνάει και τρίζει σαν πειραματική industrial. Ένα μικρό Walkman με μπαταρίες στο τελείωμα τους και Public Enemy “Don’t believe the hype” στα ακουστικά «ψείρες». Όνειρα και αναζητήσεις στην μουσική που γνωρίζεις ότι την λένε Rap αλλά δεν φαίνεται να σκοτίζει τον διπλανό σου που ακούει την τελευταία συλλογή από λαϊκά τραγούδια ,ούτε τον παραδιπλανό σου που ακούει ροκ του 60.Σε κοιτούν γιατί φοράς ένα καπελάκι μέσα στην νύχτα.
Βαγγέλης Στεφανόπουλος: Πρώτα το μαθαίνεις και ύστερα το ξεχνάς
11.03.2016 16:55
Από όλα τα είδη μουσικής η τζαζ ίσως είναι το πιο ελεύθερο και αφηρημένο. Ο ερμηνευτής ή συνθέτης μπορεί να παίξει ή να γράψει ό, τι θέλει την στιγμή της έμπνευσης του χωρίς να δεσμεύεται από αυστηρούς κανόνες όπως στην κλασσική μουσική ή την ποπ (πολλοί δεν γνωρίζουν ότι και η ποπ μουσική έχει κανόνες και ίσως τους πιο αυστηρούς).
Θοδωρής Κότσυφας: Ελληνική jazz σκηνή...
24.02.2016 11:13
Ακούω ολοένα και συχνότερα αυτές τις λέξεις τα τελευταία χρόνια. "Ελληνική", "Τζαζ", "σκηνή".