Από τις 19 έως τις 22 Μαρτίου 2015 το «FASHION ON SCREEN», το τετραήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ μόδας που διοργάνωσε το Fashion Workshop by Vicky Kaya για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2013 και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, επιστρέφει και το ανανεωμένο Screening Room του NIXON μετατρέπεται σε εντευκτήριο για όλους τους λάτρεις της μόδας και του κινηματογράφου.

Για τέσσερις ημέρες θα πραγματοποιούνται προβολές ταινιών, υπό την επιμέλεια του ταλαντούχου σχεδιαστή κοστουμιών, φωτογράφου και δημοσιογράφου Filep Motwary, που συνοψίζουν όλο το νόημα της μόδας και αποτυπώνουν την επιρροή της στο κινηματογράφο, αλλά και στην ευρύτερη σύγχρονη κουλτούρα. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει δωρεάν ταινίες που άφησαν εποχή, παλιές ή νεότερες, καθώς και σπάνιες προβολές μικρού και μεγάλου μήκους που έχουν ως κοινό γνώμονα τη μόδα και την υψηλή αισθητική. Οι προβολές είναι προγραμματισμένες να ξεκινούν αργά το απόγευμα και να διαρκούν έως τα μεσάνυχτα στο ατμοσφαιρικό Screening Room του Nixon στον Κεραμεικό, συγκεκριμένα όμως το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 θα πραγματοποιηθούν και μεσημβρινές προβολές έτσι ώστε όσοι  θεατές επιθυμούν να μπορέσουν να απολαύσουν παράλληλα και το φημισμένο brunch του NIXON.

Από το Valentino: The Last Emperor, μέχρι το περίφημο Sunset Boulevard του Billy Wilder, και το ντοκιμαντέρ Paris is Burning οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν ταινίες συνδεδεμένες με τη μόδα, σπάνια ντοκιμαντέρ και δυσεύρετα fashion films μικρού μήκους.

Σκοπός του FASHION ON SCREEN είναι να προωθήσει και να προβάλει τη βιομηχανία της μόδας σε Ελλάδα και εξωτερικό, προσκαλώντας ανάμεσα στο κοινό του δημοσιογράφους μόδας, bloggers και φωτογράφους από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια ετήσια γιορτή της μόδας, εκπαιδευτικού χαρακτήρα που προβάλει την Αθήνα ως πολιτισμική πρωτεύουσα συγκεντρώνοντας θετική δημοσιότητα από έναν δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό χώρο με μεγάλη επιρροή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

20:00

VALENTINO: THE LAST EMPEROR

Σκηνοθεσία: Matt Tyrnauer

Διάρκεια Ντοκιμαντέρ: 96min

Υπόθεση: Μία ιστορία για την ζωή του θρυλικού σχεδιαστή μόδας,

Valentino.

21:40

MONO NO AWARE

Διάρκεια φιλμ:11min

Σκηνοθεσία: Debra Scherer

Επεξεργασία: Debra Scherer

Μουσική: Dan Tepfer

Η Irene Silvagni μας αφηγείται την ιστορία της μετάβασής της από τη γαλλική Vogue της δεκαετίας του ’80 στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Yohji Yamamoto κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ‘90 και έπειτα. Περιγράφει τις εμπειρίες της με δικά της λόγια και παραθέτει εκπληκτικές σκηνές από τις πιο αξιοσημείωτες παρουσιάσεις του Yamamoto. Σκηνοθετήθηκε και επιμελήθηκε από την συντάκτρια της γαλλικής Vogue και ιδρύτριας του Little Squares, Debra Scherer.

21:55

A LITTLE BIT ETERNAL: RICK OWENS

Σκηνοθεσία: Danielle Levitt

Διάρκεια φιλμ:04min45’

Υπόθεση: Ένα αισθησιακό φιλμ προσωπογραφίας του Rick Owens και της συζύγου του Michele Lamy από τον Danielle Levitt, αποκλειστικά για το Another Magazine.

22:00

SUNSET BOULEVARD

Σκηνοθεσία: Billy Wilder

Πρωταγωνιστούν: William Holden, Gloria Swanson, Erich von Stroheim

Διάρκεια φιλμ: 110min

Υπόθεση: Ένας ανήσυχος σεναριογράφος γράφει ένα μοναδικό έργο για μια πρώην σταρ του βωβού κινηματογράφου που χάθηκε στην αφάνεια του Χόλιγουντ. Πρωταγωνιστεί το θρυλικό fashion icon των 50s, Gloria Swanson. Η επιμέλεια κοστουμιών έγινε από την ξεχωριστή Edith Head, νικήτρια 11 βραβείων Όσκαρ.

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 (Α ΜΕΡΟΣ)

14:00

PAUL SMITH: GENTLEMAN DESIGNER

Σκηνοθεσία: Stéphane Carrell

Διάρκεια Ντοκιμαντέρ: 60min

Υπόθεση: Ένα προκλητικό πορτρέτο του “Lord Paul Smith”, του ιδιόμορφου σχεδιαστή μόδας και τρομερού επιχειρηματία, μέσα από την αποκλειστική ματιά στα άδυτα του ποιητή της βρετανικής μόδας. Ο Paul Smith είναι ο ιδιοκτήτης τετρακοσίων καταστημάτων και outlet σε 35 χώρες και 12 σειρών ρούχων με 400 εκατομμύρια ευρώ ετήσια έσοδα.

15:00

VIKTOR&ROLF: CAUSE WE’RE WORTH IT

Σκηνοθεσία: Femke Wolting

Διάρκεια Ντοκιμαντέρ: 60min

Υπόθεση: Το φιλμ Viktor & Rolf: “Because we’re worth it!” μεταφέρει του θεατές κοντά στο Δανέζικο δίδυμο της μόδας και στην σημαντική στροφή της καριέρας τους. Μέσα σε μια περίοδο ενός έτους ο κινηματογραφιστής ντοκιμαντέρ Femke Wolting ακολουθεί κάθε βήμα των Viktor & Rolf  καθώς αυτοί περνούν σε μία νέα πορεία.

16:00

THE DAY BEFORE: DONATELLA VERSACE

Σκηνοθεσία: Loic Prigent

Διάρκεια ντοκυμαντέρ: 52minutes

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η Donatella Versace επιτρέπει την πρόσβαση στα παρασκήνια του καλλιτεχνικού της έργου. Από τα ατελιέ μέχρι τα δοκιμαστήρια και με μία αποκλειστική πρόσβαση στην κρεβατοκάμαρα του εκλειπόντος αδερφού της Gianni Versace. Η ιταλική χλιδή και φαντασία παρουσιάζονται μέσα από την ζωή της μυστηριώδους και όλως παραδόξως εύθραυστης Donatella. Η επιμονή στην ποιότητα και την τέλεια τεχνική είναι τα κλειδιά της επιτυχίας του οίκου Versace. Παρά την οικονομική κρίση της εποχής μας, η Donatella έχει πολλά να προσφέρει. Μία έντονη γεύση στην ζωή μιας από τις πιο λαμπερές ντίβες της μόδας.

17:00

BAMBI (2013)

Σκηνοθεσία: Sébastien Lifshitz, Marie-Pierre Pruvot

Διάρκεια βιογραφίας: 58min

Υπόθεση: Ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ζωή ενός αγοριού από την Αλγερία που μετακομίζει στο Παρίσι, γίνεται drag queen, αλλάζει φύλο και ερωτεύεται μία γυναίκα. Το φιλμ είναι γυρισμένο στα γαλλικά με αγγλικούς υπότιτλους.

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 (Β ΜΕΡΟΣ)

20:00

BETTIE PAGE REVEALS ALL

Σκηνοθεσία: Mark Mori

Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 101min

Υπόθεση: Το γνωστότερο pinup μοντέλο και cult icon του κόσμου, Bettie Page, εξιστορεί το πως η ελεύθερη έκφρασή της ξεπέρασε τα προβλήματα με την κυβέρνηση ώστε να ξεκινήσει η σεξουαλική επανάσταση της Αμερικής.

STREETS OF SAN FRANCISCO

Credits :

Σκηνοθεσία: Sofia Sanchez and Mauro Mongiello

Εταιρία Παραγωγής: Candy magazine duration: 1’08” / cast: Lindsay Slowhands/ styling: Samuel François/ hair : Terry Millet

Περίληψη:

Το δίδυμο της φωτογραφίας Sofia Sanchez και Mauro Mongiello ακολουθεί την ενδυματολόγο Lindsay Slowhands σε ένα glamourous περίπατο στους πολύχρωμους δρόμους του San Francisco North Beach. Με έδρα το Παρίσι, η Sofia και ο Mauro γνωρίστηκαν στο Buenos Aires της Αργεντινής. Η Sofia σπούδαζε κινηματογράφο ενώ ο Mauro έπαιζε μουσική σε μία ροκ μπάντα. Μετά την μετακόμισή τους στο Παρίσι, κερδίζουν το βραβείο Picto για νέους φωτογράφους το 2002 και πραγματοποιούν την πρώτη τους έκθεση στο Le Palais de Tokyo του Παρισιού. Από τότε οι φωτογραφίες της Sofia και του Mauro έχουν δημοσιευθεί σε μία πληθώρα διεθνών εκδόσεων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα: Numéro, Flair,  The New York Times, The New Yorker, Interview Magazine, Russian Vogue, Japanese Vogue, L’Uomo Vogue, Italian Vogue,  Lula, Violet, Vanity Fair and Bergdorf and Goodman. Πρόσφατα μάλιστα φωτογράφησαν την τελευταία καμπάνια της Air France, έργο το οποίο προστίθεται στις προηγούμενες αξιοσημείωτες καμπάνιες τους για τους οίκους Armani, Lanvin και Anna Sui.

2- GBV HC6

Σκηνοθεσία: The Stimuleye

Διάρκεια φιλμ: 2min54’

Υπόθεση:  Μία ενδόμυχη ματιά στην 6th Haute Couture Collection του Giambattista Valli από τον The Stimuleye. Οι λήψεις πραγματοποιήθηκαν στο Ατελιέ του και στο the Lycée Henri IV, κοντά στο Panthéon.

Models Never Talk

Η performance του Παριζιάνου επιμελητή εκθέσεων Olivier Saillard, “Models Never Talk” είναι μία εκπληκτική εξερεύνηση της κίνησης και της μνήμης, συγκεντρώνοντας εμβληματικά μοντέλα της μόδας για να παραθέσουν ιστορίες από τις συνεργασίες τους με τους μεγαλύτερους Γάλλους μόδιστρους, φορώντας τις δημιουργίες τους. Η performance παρουσιάστηκε στα Milk Studios κατά την διάρκεια της εβδομάδας μόδας στην Νέα Υόρκη.

Σκηνοθεσία βίντεο: Gaia Squarci.

Παραγωγή

Director-first camera- editor  Gaia Squarci www.gaiasquarci.com

Second Camera  Adhat Campos www.adhatcampos.com

Διάρκεια: 2.05 minutes

Date September 2014

Ως αρχική ανάθεση της vogue.com το Models Never Talk είχε ζητηθεί από την Diane Pernet για το ASVOFF Festival και προβλήθηκε στο Centre Pompidou Παρίσι το Νοέμβριο του 2014.

Η Gaia Squarci είναι φωτογράφος και κινηματογραφίστρια με έδρα της τη Νέα Υόρκη. Μεγαλωμένη στο Μιλάνο, σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Bologna στην Ιταλία και photojournalism στο International Center of Photography της Νέας Υόρκης. Από το 2012 εργάζεται πάνω στο Broken Screen, ένα project που αφορά στην τύφλωση, παρακινούμενη από το ενδιαφέρον της για τον τρόπο με τον οποίο οι φυσικές αντιλήψεις επηρεάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στην κοινωνία. Το project την οδήγησε να ασχοληθεί με την φωτογραφία, τις περιγραφές, τον ήχο και την αφή, κάνοντάς την να αναρωτηθεί πως το φωτογραφικό υλικό παρουσιάζεται και αφομοιώνεται. Επιδιώκοντας την προσωπική της έρευνα, η Gaia σήμερα συνεργάζεται με το πρακτορείο Reuters. Ανάμεσα στους πελάτες της συγκαταλέγονται οι New York Times, the New Yorker, Time Magazine, Vogue, the Wall Street Journal, MSNBC και L’Oeil de le Photographie. Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί στισ Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ιρλανδία και στην Κίνα.

NUKELADY

Credits :

Σκηνοθεσία: Sofia Sanchez and Mauro Mongiello

Εταιρία Παραγωγής: Numero

Διάρκεια: 1’59”

Cast: Guinevere Van Seenus

styling: Samuel François

hair : Romina Manenti

makeup: Rie Omoto

Υπόθεση:Το φωτογραφικό δίδυμο Sofia Sanchez και Mauro Mongiello παρουσίασε το supermodel από την Αμερίκη

Guinevere Van Seenus σε ένα ερημικό χωράφι παρόμοιο με την τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Νεβάδας του 1950, όπου ζει με τα ανύπαρκτα παιδιά της.

5- THE FABULOUS PALM SPRINGS FOLLIES

Σκηνοθεσία: Danielle Levitt

Υπόθεση: Έπειτα από μία σειρά 22 ετών, οι Fabulous Palm Springs Follies – μία από τις χορευτικές και μουσικές επιθεωρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες – έδωσαν την τελευταία τους παράσταση στις 18 Μαΐου του 2014. Ένα έργο για το περιοδικό Time.

Διάρκεια: 1min

6-ARIANE

Σκηνοθεσία: Justin Anderson

Υπόθεση: Η προσωπογραφία της ελληνικής καταγωγής, Γαλλίδας ηθοποιού Ariane Labed φορώντας Giorgio Armani.

Διάρκεια φιλμ: 1min54’

7-LE SAVOIRE-FAIRE

Σκηνοθεσία: The Stimuleye

Συγγραφέας: Antoine Asseraf

Υπόθεση: Μία συλλογή που χαρακτηρίζει την SS2015 collection  του Jean-Paul Lespagnard

COLLECTION #1 / 2015 .

Γυρισμένη σε συνεργασία με το γκουρμέ κρεοπωλείο και τρατορία Dierendonck. Το “Savoir Faire” αναφέρεται στην τέχνη του σφαγιασμού.

Διάρκεια φιλμ: 03min33’

Πρωταγωνιστούν: Daphne Velghe @ Dominique Models

Ηair:Jean Luc Amarin @ Airport Agency

Μake-up: Inge Grognard for mac @ Jed Root

Βοηθός Σκηνοθέτη: Marie Legrevellec

Βοηθός φωτογράφου: Sebastien Meulenbergh

Βοηθός styling: Lea Capisano

thank you

Dierendonck Team

Pierre Debusschere

Ismael Moumin

La Fabrique 22

8- JUMPER

Διάρκεια φιλμ: 4min37’

Το Jumper είναι ένα σύντομο φιλμ που συντάχθηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Justin Anderson για τον Jonathan Saunders. Αφηγείται την ιστορία μιας αστικής ευρωπαϊκής οικογένειας στης οποίας την ζωή έχει εισβάλει ένας απρόσμενος επισκέπτης. Η ταινία παρήχθη για να συμπέσει με την 10η επέτειο του Βρετανού σχεδιαστή μόδας Jonathan Saunders. Ο Jonathan είναι απίστευτα παθιασμένος με το φιλμ και συχνά χρησιμεύει ως σημείο εκκίνησης  για μια συλλογή, στην περίπτωση αυτή, η συλλογή ήταν η αφετηρία για την ταινία. Εμπνευσμένο από την ταινία του Pasolini, “Teorema” (1968), η ταινία του Justin επικεντρώνεται σε μία οικογένεια μεσαίας τάξης τεσσάρων ατόμων, των οποίων οι ζωές είναι όλες ατομικά συνδεδεμένες με τον μυστηριώδη επισκέπτη.

9- Vers l’infini et au-delà

Σκηνοθεσία: Mathieu Cesar

Ένα αφιέρωμα στον Thiery Mugler

Μοντέλο : Fanny Francoi

Διευθυντής φωτογραφίας : Mathieu Plainfosse

Make up : Marielle Loubel

Set Designer : Elie Duponchel

Εκδότης: Alice Moine

Post Productions : MIKROS

Gender : Womenswear

Μουσική: A place in the Sun’ by Franz Waxmann

Season 2014 June

Label ; Thierry Mugler

Εκδόσεις : Iconoclast

Διάρκεια φιλμ : 3 :26

22:10

MADEMOISELLE C

Σκηνοθεσία: Fabien Constant

Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 93min

Υπόθεση: Ένα ντοκιμαντέρ που εστιάζει στην πρώην editor-in-chief της γαλλικής Vogue και στυλίστρια μόδας,  Carine Roitfeld, καθώς αυτή μετακομίζει στην Νέα Υόρκη για να ξεκινήσει το δικό της περιοδικό.

22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

19:00

IN VOGUE: THE EDITOR’S EYE

Σκηνοθεσία: Fenton Bailey, Randy Barbato

Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 90min

Υπόθεση: Το ντοκιμαντέρ ρίχνει μια ματιά σε μερικές από τις πιο ξεχωριστές φωτογραφίες μόδας με την μεγαλύτερη επιρροή, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τους iconic fashion editors του περιοδικού – Hamish Bowles, Grace Coddington,  Anna Wintour.

20:30

PARIS IS BURNING

Σκηνοθεσία: Jennie Livingston

Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 71min

Υπόθεση: Ένα χρονικό της drag σκηνής της Νέας Υόρκης των 80s,  εστιάζοντας στα ατελείωτα πάρτι, το διάβασμα της Vogue, τις φιλοδοξίες και τα όνειρα εκείνων που έδωσαν στην εποχή την ζεστασιά και την ζωντάνια της.

21:40

ANNIE LEIBOVITZ:

Life through a lens

Σκηνοθεσία: Barbara Leibovitz

Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 90min

Υπόθεση: Στα πορτρέτα της για το Rolling Stone και το Vanity Fair, η Annie Leibovitz έχει φωτογραφήσει μια ολόκληρη γενιά (και περισσότερο) από rock stars, πολιτικούς και supermodel. Το Annie Leibovitz: Life Through a Lens, είναι ένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε από την αδερφή της Leibovitz, Barbara, το οποίο αφήνει να εννοηθεί πως η Annie κατά κάποιο τρόπο έχει υπερβολικά προσόντα για αυτή την δουλειά.

Photo: Lorenzo Agius ©