Μια ξεχωριστή κινηματογραφική και μουσική εμπειρία περιμένει τους θεατές του διήμερου αφιερώματος στο Ζωντανό Μουσικό Σινεμά. Ο Σαμ Γκρην, υποψήφιος το 2004 για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, και το εξαμελές συγκρότημα yMusic έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 13 και 16 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τέσσερις διαφορετικές εκδηλώσεις.

Σελίδες από το περίφημο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ζωντανεύουν στο ντοκιμαντέρ The Measure of All Things (Μέτρο πάντων) του Σαμ Γκρην φέρνοντας στο κοινό του Μεγάρου ένα θαυμαστό και παράδοξο ανθρώπινο κόσμο, στις 16 Μαρτίου. Σε μια προβολή-παράσταση, ο σκηνοθέτης αφηγείται επί σκηνής, με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους βιρτουόζους yMusic, μια σειρά από πορτρέτα, γεγονότα και ρεκόρ που ξεπερνούν το ανθρώπινο μέτρο.

Στις 13 Μαρτίου, οι yMusic, αναγνωρισμένοι για τις συνεργασίες τους με καλλιτέχνες όπως οι Anthony and the Johnsons και ο Jay-Z, θα παρουσιάσουν μια ξεχωριστή συναυλία. Την ίδια ημέρα οργανώνουν ένα δωρεάν masterclass για μουσικούς και σπουδαστές μουσικής.

Στις 16 Μαρτίου, ο Σαμ Γκρην θα παρουσιάσει δωρεάν σεμινάριο crowdfunding για κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Η επίσκεψη στην Ελλάδα του ευρηματικού αμερικανού σκηνοθέτη και του πρωτοποριακού crossover μουσικού σχήματος πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, ενώ τo Μasterclass των yMusic (13/3) και το σεμινάριο crowdfunding (16/3) του Σαμ Γκρην υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Fulbright.

Το διήμερο αφιέρωμα «Ζωντανό μουσικό σινεμά: Σαμ Γκρην και yMusic» εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Πρόγραμμα:

Παρασκευή 13 Μαρτίου

Συναυλία με τους yMusic και Masterclass

Masterclass 16:00-17:30
Ελεύθερη είσοδος
Με ταυτόχρονη διερμηνεία από τα αγγλικά

Συναυλία 20:30-22:00
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής τους στην Ελλάδα, οι έξι βιρτουόζοι μουσικοί των yMusic θα δώσουν μια ξεχωριστή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι yMusic είναι αναγνωρισμένοι για την εξαιρετική μίξη κλασικής και ποπ μουσικής και για τις συνεργασίες τους με καλλιτέχνες όπως οι Anthony & the Johnsons, οι Bon Iver, ο Jay-Z, ο Paul McCartney και άλλοι. Η μπάντα αποτελείται από τους: Hideaki Aomori, CJ Camerieri, Clarice Jensen, Rob Moose, Nadia Sirota και Alexandra Sopp.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι yMusic θα μοιραστούν τις τεχνικές και το όραμά τους με έλληνες μουσικούς και σπουδαστές σε ένα ιδιαίτερο masterclass με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Δευτέρα 16 Μαρτίου

Προβολή The Measure of All Things και Σεμινάριο crowdfunding

Σεμινάριο crowdfunding, ώρα 17:00-19:00
(Aπαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ. 210 720 2137)
Αίθουσα MC 2
Ελεύθερη είσοδος, με ταυτόχρονη διερμηνεία από τα αγγλικά

Κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες και δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον σκηνοθέτη Σαμ Γκρην στο πλαίσιο εργαστηρίου, όπου θα μοιραστεί τα μυστικά μιας επιτυχημένης εκστρατείας crowdfunding. O όρος crowdfunding είναι αρκετά διαδεδομένος στο εξωτερικό ως πρακτική εξεύρεσης πόρων (κυρίως μέσω διαδικτύου) για την καλλιτεχνική δημιουργία. Στο σεμινάριο, ομιλητές θα είναι επίσης οι: Thomas J. Pierce (Public Affairs Counselor, US Embassy), Ρέα Αποστολίδη (CineDoc και Anemon Productions), Αγγελική Αριστομενοπούλου (σκηνοθέτης, Family Affair) και η Ειρήνη Ανδρεάδη (Διευθύντρια παραγωγής ΟΜΜΑ).

Προβολή του ντοκιμαντέρ The Measure of All Things [Μέτρο πάντων], του Σαμ Γκρην με συνοδεία ζωντανής μουσικής, ώρα 21:00-22:30
Aίθουσα Βanquet

Ο Σαμ Γκρην είναι ένας πρωτοπόρος καλλιτέχνης που εκπροσωπεί έναν άλλο τρόπο δημιουργίας έξω από το καθιερωμένο πλαίσιο της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το φιλμ The Measure of All Things [Μέτρο πάντων], που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Sundance του 2014, είναι μια σπουδή πάνω στη μοίρα, το χρόνο και τις εξωτερικές συνθήκες της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Γκρην έχει αντλήσει έμπνευση από το βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες και παρουσιάζει στοιχεία από τις προσωπικότητες και τις ζωές επτά κατόχων ρεκόρ –από τον ψηλότερο άνδρα έως τον γηραιότερο άνθρωπο και τη γυναίκα με το μεγαλύτερο όνομα. Με την ιδιαίτερη ματιά του, ο Γκρην δεν εστιάζει στα ρεκόρ, αλλά διεισδύει στον κόσμο των ηρώων του και αναδεικνύει την ατομική και συλλογική αναζήτηση νοήματος.  Αυτό, ωστόσο, που κάνει την εμπειρία της ταινίας μοναδική είναι ότι η αφήγηση γίνεται ζωντανά από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Tην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ The Measure of All Things πλαισιώνει μουσικά η μπάντα yMusic. Έχει προβλεφθεί η προβολή υπερτίτλων.

Photo: Ilya Nikhamin