Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ζωντανό μουσικό σινεμά: Ο Sam Green και οι yMusic στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ζωντανό μουσικό σινεμά: Ο Sam Green και οι yMusic στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μια ξεχωριστή κινηματογραφική και μουσική εμπειρία περιμένει τους θεατές του διήμερου αφιερώματος στο Ζωντανό Μουσικό Σινεμά. Ο Σαμ Γκρην, υποψήφιος το 2004 για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ , και το εξαμελές συγκρότημα yMusic έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 13 και 16 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τέσσερις διαφορετικές εκδηλώσεις.


Σελίδες από το περίφημο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ζωντανεύουν στο ντοκιμαντέρ The Measure of All Things (Μέτρο πάντων) του Σαμ Γκρην φέρνοντας στο κοινό του Μεγάρου ένα θαυμαστό και παράδοξο ανθρώπινο κόσμο, στις 16 Μαρτίου. Σε μια προβολή-παράσταση, ο σκηνοθέτης αφηγείται επί σκηνής, με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους βιρτουόζους yMusic, μια σειρά από πορτρέτα, γεγονότα και ρεκόρ που ξεπερνούν το ανθρώπινο μέτρο.


Στις 13 Μαρτίου, οι yMusic, αναγνωρισμένοι για τις συνεργασίες τους με καλλιτέχνες όπως οι Anthony and the Johnsons και ο Jay-Z, θα παρουσιάσουν μια ξεχωριστή συναυλία . Την ίδια ημέρα οργανώνουν ένα δωρεάν masterclass για μουσικούς και σπουδαστές μουσικής.


Στις 16 Μαρτίου, ο Σαμ Γκρην θα παρουσιάσει δωρεάν σεμινάριο crowdfunding για κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες και δημιουργούς.


Η επίσκεψη στην Ελλάδα του ευρηματικού αμερικανού σκηνοθέτη και του πρωτοποριακού crossover μουσικού σχήματος πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, ενώ τo Μasterclass των yMusic (13/3) και το σεμινάριο crowdfunding (16/3) του Σαμ Γκρην υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Fulbright.


Το διήμερο αφιέρωμα «Ζωντανό μουσικό σινεμά: Σαμ Γκρην και yMusic» εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.


Πρόγραμμα:

Παρασκευή 13 Μαρτίου

Συναυλία με τους yMusic και Masterclass

Masterclass 16:00-17:30
Ελεύθερη είσοδος
Με ταυτόχρονη διερμηνεία από τα αγγλικά

Συναυλία 20:30-22:00          
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής τους στην Ελλάδα, οι έξι βιρτουόζοι μουσικοί των yMusic θα δώσουν μια ξεχωριστή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι yMusic είναι αναγνωρισμένοι για την εξαιρετική μίξη κλασικής και ποπ μουσικής και για τις συνεργασίες τους με καλλιτέχνες όπως οι Anthony & the Johnsons, οι Bon Iver, ο Jay-Z, ο Paul McCartney και άλλοι. Η μπάντα αποτελείται από τους: Hideaki Aomori, CJ Camerieri, Clarice Jensen, Rob Moose, Nadia Sirota και Alexandra Sopp.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι yMusic θα μοιραστούν τις τεχνικές και το όραμά τους με έλληνες μουσικούς και σπουδαστές σε ένα ιδιαίτερο masterclass με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


Δευτέρα 16 Μαρτίου

Προβολή The Measure of All Things και Σεμινάριο crowdfunding

Σεμινάριο crowdfunding, ώρα 17:00-19:00
(Aπαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ. 210 720 2137)
Αίθουσα MC 2
Ελεύθερη είσοδος, με ταυτόχρονη διερμηνεία από τα αγγλικά

Κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες και δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον σκηνοθέτη Σαμ Γκρην στο πλαίσιο εργαστηρίου, όπου θα μοιραστεί τα μυστικά μιας επιτυχημένης εκστρατείας crowdfunding. O όρος crowdfunding είναι αρκετά διαδεδομένος στο εξωτερικό ως πρακτική εξεύρεσης πόρων (κυρίως μέσω διαδικτύου) για την καλλιτεχνική δημιουργία. Στο σεμινάριο, ομιλητές θα είναι επίσης οι: Thomas J. Pierce (Public Affairs Counselor, US Embassy), Ρέα Αποστολίδη (CineDoc και Anemon Productions), Αγγελική Αριστομενοπούλου (σκηνοθέτης, Family Affair) και η Ειρήνη Ανδρεάδη (Διευθύντρια παραγωγής ΟΜΜΑ).   


Προβολή του ντοκιμαντέρ The Measure of All Things [Μέτρο πάντων], του Σαμ Γκρην με συνοδεία ζωντανής μουσικής, ώρα 21:00-22:30
Aίθουσα Βanquet

Ο Σαμ Γκρην είναι ένας πρωτοπόρος καλλιτέχνης που εκπροσωπεί έναν άλλο τρόπο δημιουργίας έξω από το καθιερωμένο πλαίσιο της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το φιλμ The Measure of All Things [Μέτρο πάντων], που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Sundance του 2014, είναι μια σπουδή πάνω στη μοίρα, το χρόνο και τις εξωτερικές συνθήκες της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Γκρην έχει αντλήσει έμπνευση από το βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες και παρουσιάζει στοιχεία από τις προσωπικότητες και τις ζωές επτά κατόχων ρεκόρ –από τον ψηλότερο άνδρα έως τον γηραιότερο άνθρωπο και τη γυναίκα με το μεγαλύτερο όνομα. Με την ιδιαίτερη ματιά του, ο Γκρην δεν εστιάζει στα ρεκόρ, αλλά διεισδύει στον κόσμο των ηρώων του και αναδεικνύει την ατομική και συλλογική αναζήτηση νοήματος.  Αυτό, ωστόσο, που κάνει την εμπειρία της ταινίας μοναδική είναι ότι η αφήγηση γίνεται ζωντανά από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Tην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ The Measure of All Things πλαισιώνει μουσικά η μπάντα yMusic. Έχει προβλεφθεί η προβολή υπερτίτλων.


Photo: Ilya Nikhamin

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Η όπερα «Φροσύνη» από την Ομάδα Ραφή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
27.12.2016 17:11
Το αριστούργημα της Επτανησιακής Σχολής και του λαμπρού εκπροσώπου της Παύλου Καρρέρ, η Όπερα «Φροσύνη» παρουσιάζεται από την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή το Σάββατο 14, την Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 8:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του Κύκλου Όπερα στο Μέγαρο.
Οι πόλεις της μουσικής, η ΚΟΑ σε μια συναυλία αφιέρωμα στη Βιέννη στο Μέγαρο Μουσικής
02.12.2016 17:26
Τέταρτος σταθμός στο μουσικό χάρτη του φετινού θεματολογικού κύκλου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Οι πόλεις της μουσικής» είναι η Βιέννη, η, επί χρόνια, ευρωπαϊκή «πρωτεύουσα» της μουσικής.
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.
Ο Λευτέρης Βενιάδης παρουσιάζει Γεώργιο Σουρή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
07.07.2016 10:42
Ο Λευτέρης Βενιάδης στα πλέσια του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια μουσική και σκηνική σύνθεση, βασισμένη στην ποίηση του Γεωργίου Σουρή για φωνητικό σύνολο, νεανική χορωδία, μουσικό σύνολο και δύο ηθοποιούς στις 14 & 15 Ιουλίου 2016.