Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Τι είναι νέο και ενδιαφέρον;

Τι είναι νέο και ενδιαφέρον;
Η γκαλερί Α.Δ. παρουσιάζει μία νέα εικαστική έκθεση που προβάλλει τόσο έργα σταθμούς στην ιστορία της ελληνικής τέχνης, όσο και έργα νεότερων καλλιτεχνών, βάζοντας σε σύγκριση τις συγγένειες μεταξύ τους.

Η έκθεση θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο, με τον τίτλο Τι είναι νέο και ενδιαφέρον;, ο οποίος θέτει προς συζήτηση το ερώτημα σχετικά με την τέχνη, χωρίς όμως να βιάζεται να δώσει σαφή απάντηση.

Τα έργα θα φιλοξενηθούν και στους δύο ορόφους της γκαλερί, περιλαμβάνοντας έργα των Nelly’s (1953), Κανιάρη (1969, 1970), Κεσσανλή (1957, 1971, 1986), Κουνέλλη (1965), Σαμαρά (1971, 1982), Steve Γιανάκου (1981, 2007), Ακριθάκη (1966, 1982), σε συνύπαρξη με έργα των Μάρκου, Χριστοδουλίδη, Βελώνη, Σαγρή, Χαρίση, Θεοδωρόπουλου, Νίκου Παπαδημητρίου , Τσιβόπουλου.

Γενικώς αποδεκτό είναι πως κάθε νέα γενιά καλλιτεχνών δημιουργεί την γλώσσα της μέσα στα κοινωνικά και πολιτιστικά συμφραζόμενα της εποχής της συνδιαλεγόμενη με το εγχώριο και διεθνές γλωσσικό και εννοιολογικό κεκτημένο, όπως αυτό διαχέεται μέσα από σχολές, σημαντικές εκθέσεις, βιβλία, περιοδικά και  συζητήσεις.

Και έτσι μπορεί κανείς να αναγνωρίσει ανάμεσα στους δημιουργούς εκλεκτικές συγγένειες που αφορούν στη γλώσσα, στην μεθοδολογική προσέγγιση ή στην ποιητική των έργων τους.

Εκεί που αποσκοπεί αυτή η έκθεση είναι κυρίως στην παρουσίαση έργων Ελλήνων δημιουργών παρθενογενετικά, αλλά και των ίδιων, ώστε να μην τους βλέπουμε σαν διανοούμενους της εικαστικής γλώσσας, αλλά σαν ιδιόρρυθμες περιπτώσεις που δεν θα ήταν δυνατόν η δουλειά τους να έχει απήχηση στο απαθές κοινωνικό σύνολο.

Για παράδειγμα, σαν μία πρώτη διαπίστωση, παρατηρείται ότι τα assemblage του Χριστοδουλίδη ή του νεότερού του Βελώνη δημιουργούν ανοιχτούς σε περιεχόμενο και ερμηνείες διαλόγους με τα έργα του Κανιάρη.

Το ίδιο συμβαίνει ανάμεσα στα σχέδια της Σαγρή και τα έργα της περιόδου της Ρώμης του Κεσσανλή, τον αυτοαναφορικό κόσμο του Σαμαρά και εκείνον του Θεοδωρόπουλου, τις Mεταδομές του Κεσσανλή και τα τελευταία έργα του Παπαδημητρίου.

Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, θα δείτε έργα των Αλέξη Ακριθάκη, Κωστή Βελώνη, Στηβ Γιανάκο, Γιάννη Θεοδωρόπουλο, Βλάση Κανιάρη, Νίκο Κεσσανλή, Γιάννη Κουνέλλη, Νίκο Μάρκου, Nelly\'s, Νίκου Παπαδημητρίου, Παύλου, Χρύσας Ρωμανού, Γεωργίας Σαγρή, Λουκά Σαμαράς, Στέφανου Τσιβόπουλου, Χρήστου Χαρίση, Σάββα Χριστοδουλίδη.

Σχετικές ειδήσεις
Ετερόκλητες Συγγένειες, έκθεση του Χρήστου Αθηναίου στις Εικαστικές Αναζητήσεις
02.12.2016 13:36
Στις Εικαστικές Αναζητήσεις, έναν χώρο που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους νέους κυρίως εικαστικούς για να παρουσιάζουν τη δουλειά τους, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, στις 20.00 η έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Αθηναίου, με τίτλο Ετερόκλητες Συγγένειες.
Πλεύσις: Ένα νοητό ταξίδι στην ελληνική ναυπηγική και ναυσιπλοΐα στο Μουσείο Ηρακλειδών
27.09.2016 11:14
Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει από 1η Οκτωβρίου 2016 την ιστορία της ελληνικής Πλεύσεως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μια ιστορία ναυτικών ταξιδιών, ναυπηγικών επιτευγμάτων, διακίνησης ιδεών και τεχνολογικών εξελίξεων.
Προς Τήνο ΙΙΙ: έκθεση για τον Βλάση Κανιάρη στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
03.06.2016 10:26
Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού εγκαινιάζει στις 25 Ιουνίου την τρίτη έκθεση Προς Τήνο, η οποία είναι αφιερωμένη στον Βλάση Κανιάρη.
Spaced Out: ομαδική έκθεση στη Enia Gallery
12.05.2016 10:06
Η ΕΝΙΑ GALLERY αποτελεί ένα νέο εκθεσιακό χώρο που στόχο έχει να προβάλλει τη σύγχρονη διεθνή εικαστική σκηνή, μέσω της προβολής του εικαστικού έργου αξιόλογων νέων όσο και καταξιωμένων καλλιτεχνών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αφιέρωμα στη γενιά καλλιτεχνών του ’60 στη γκαλερί Open C.A.S.E. 303
25.04.2016 12:43
Η γκαλερί Open C.A.S.E. 303 παρουσιάζει την έκθεση «Best of the ‘60s», ένα αφιέρωμα στη γενιά καλλιτεχνών του ’60, με έργα των Βασιλείου, Κανιάρη, Καρά, Κεσσανλή, Μιχαηλίδη, Ζούνη, Παύλου, Πράσινου, Πρέκα, Σόρογκα, Τσίγκου, Φασιανού, Chryssa κ.ά., από ιδιωτικές συλλογές.