Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Συναυλία «Eλλήνων μουσικές μες στους αιώνες» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Συναυλία «Eλλήνων μουσικές μες στους αιώνες» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σε κλίμα μυσταγωγικό και αποκαλυπτικό, παρουσιάζεται την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 στο Μέγαρο, στο πλαίσιο της συναυλίας «Ελλήνων μουσικές μες στους αιώνες», η ιστορία της μουσικής μας από τον 1ο αι. π.Χ. έως σήμερα. Συνθέσεις μελουργών και μελωδήματα από χορωδίες και μουσικούς πλαισιωμένα από χορό θα πλημμυρίσουν την Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Επί σκηνής, η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία , η Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου, η Χορωδία του 2ου Γυμνασίου Αχαρνών και η Μουσική Ομάδα του Γυμνασίου Κρηνίδων Καβάλας, υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία του καθηγητή βυζαντινής μουσικής Μιχαήλ Μακρή. Τη «μουσική διήγηση» συμπληρώνουν το Λύκειο Ελληνίδων Παιανίας υπό τη διδασκαλία του Γιάννη Κοντογιάννη. Τα κείμενα υπογράφουν ο Μανώλης Βαμβακάς και ο Νικόλας Βαφειάδης, ο οποίος έχει αναλάβει και χρέη παρουσιαστή. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της επιτυχημένης Σειράς Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

 

Οι συντελεστές της παράστασης…

… ανταποκρινόμενοι, ειδικά σήμερα όσο ποτέ, στην ανάγκη για τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, επιχειρούν μέσα από την εκδήλωση «Ελλήνων μουσικές μες στους αιώνες» να παρουσιάσουν τη διαδρομή και την εξέλιξη της μουσικής του τόπου μας από τους ελληνιστικούς χρόνους (1ος αι. π.Χ.) έως σήμερα. Πρόκειται για μια μουσική παράσταση που καταγράφει την ιστορική διαδρομή της ελληνικής μουσικής ανά τους αιώνες, μια παράσταση που στηρίζεται στη συλλογή σημαντικών ιστορικών στοιχείων από έγκριτες πηγές της γραπτής και προφορικής μας παράδοσης.

 

Συμμετέχουν οι μουσικοί

Παύλος Παπαδόπουλος (βιολί), Φώτης Μυλωνάς (νέι), Αλέκος Βρέτος (ούτι), Πέτρος Καραγιάννης (τζουράς), Δημήτρης Πρίφτης (σάζι), Νίκος Παγκράτης (λαούτο), Γιάννης Καραγιάννης (λαούτο), Αγγελίνα Τκάτσεβα (σαντούρι), Ελένη Βασιλειάδη (κανονάκι), Ελένη Καλπία (κανονάκι), Αναστασία Γαλανοπούλου (κρουστά), Γιώργος Φίλιππας (κρουστά).

           

Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία

Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα Εθνικού Ωδείου Αθηνών

Διδασκαλία-Διεύθυνση Χορωδιών και Ορχήστρας: Μιχάλης Μακρής

 

Συμμετέχουν:

Χορωδία 2ου Γυμνασίου Αχαρνών

Μουσική Ομάδα Γυμνασίου Κρηνίδων Καβάλας

 

Χορεύει το Λύκειον των Ελληνίδων Παιανίας

Διδασκαλία χορών: Γιάννης Κοντογιάνννης

Σχετικές ειδήσεις
Κάθε ευχή και ένα τραγούδι, με την Χορωδία Rosarte στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
16.12.2016 12:39
Με αγαπημένα κάλαντα, γιορτινά τραγούδια και μουσικές ευχές από όλο τον κόσμο υποδέχεται τα φετινά Χριστούγεννα η Παιδική και Νεανική Χορωδία ROSARTE την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μνήμη: Συναυλία από τους Εx Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.04.2016 13:33
Συνεχίζοντας την παράδοση των ετήσιων εκδηλώσεών του για το Θείο Πάθος, το Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζει τον φετινό Κύκλο Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα, με το κορυφαίο σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, το οποίο θα παρουσιάσει τη συναυλία με τίτλο «Μνήμη» το Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Eλλήνων Αναστάσιμα: Πασχαλινή Μουσική Παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
12.04.2016 13:11
Με το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης και τίτλο Ελλήνων Αναστάσιμα πραγματοποιείται η φετινή λαμπρή μουσική εκδήλωση εν όψει της εορτής του Πάσχα, στις 19 Απριλίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μνήμη: Συναυλία του Ex Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.03.2016 14:56
Το Ex Silentio παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα, τη συναυλία Μνήμη.
Παίξε, Τσιγγάνε, το βιολί: Ένα αποκριάτικο πάρτι από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
01.03.2016 17:06
Η Καμεράτα και ο διακεκριμένος μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου μας προσκαλούν σε ένα αλλιώτικο αποκριάτικο πάρτι με έργα εμπνευσμένα από τις μουσικές των τσιγγάνων, που θα γίνει την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!