Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Μορφών Δημιουργία - Η ανθρώπινη μορφή στο έργο 30 Ελλήνων καλλιτεχνών: έκθεση στην S.G. Art Gallery

Μορφών Δημιουργία - Η ανθρώπινη μορφή στο έργο 30 Ελλήνων καλλιτεχνών: έκθεση στην S.G. Art Gallery

Η S.G. Art Gallery εγκαινιάζει την Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015, στις 8μμ, την ομαδική έκθεση «Μορφών Δημιουργία. Η ανθρώπινη μορφή στο έργο 30 Ελλήνων καλλιτεχνών», σε επιμέλεια της κριτικού και ιστορικού τέχνης Ήρας Παπαποστόλου.
 

Η έκθεση παρουσιάζει τις διαφορετικές προσεγγίσεις 30 Ελλήνων καλλιτεχνών στο θέμα της ανθρώπινης μορφής, με στόχο την ανάδειξη της πολλαπλότητας των εικαστικών γραφών, των δημιουργικών ανταλλαγών, των αντιπαραθέσεων και των εξελίξεων που συντελέστηκαν μέσα στον τελευταίο αιώνα.  
 

Η ελληνική τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, διακρίνεται από έναν έντονο ανθρωποκεντρισμό, όσον αφορά στη θεματολογία της. Η ανθρώπινη φιγούρα προσφέρεται ως το ιδανικό θέμα για παρατήρηση, μελέτη και πειραματισμό, αναδεικνύοντας τη διαφορετικότητα στην προσέγγιση και την απόδοσή της. Κατά συνέπεια, παρατηρείται μια εξαιρετική ποικιλομορφία στον τρόπο με τον οποίο αποδίδεται στα έργα το εικονιζόμενο πρόσωπο: ως αλληγορική μορφή ή ως το πιστό του ομοίωμα, άλλοτε με διάθεση εξιδανίκευσης και άλλοτε μέσα από μια πιο διεισδυτική ματιά εν είδη ψυχογραφήματος.
 

Από τον ρεαλισμό του Γ. Τσαρούχη, στο εξπρεσιονιστικό ιδίωμα  του Δ. Μυταρά, στη ζωγραφική και από τον λιτό νατουραλισμό του Θ. Απάρτη, στις γεωμετρικές φόρμες της Ι. Σπητέρη, στη γλυπτική, ανοίγεται ένα πεδίο γόνιμου διαλόγου που καταλήγει στα έργα νεώτερων καλλιτεχνών όπως οι: Σ. Αδριανός, Ν. Μπαχάρας και Δ. Μεγγρέλη, με κεντρικό άξονα, πάντα, την κατασκευή αναπαραστάσεων της μορφής.
 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι ζωγράφοι: Γ. Τσαρούχης , Γ.Γαϊτης, Χ.Καράς, Δ.Μυταράς, Χ.Μπότσογλου, Κ. Κατζουράκης , Δ.Σκουλάκης, Γ.Ρόρρης, Ε. Κανά , Α. Νικολάου , Β.Ρήνας, Σ.Βατανίδης, Ν.Στρατάκης, Π.Τούντας, Β.Παπανικολάου, Ε.Προκοπίου, Σ.Αδριανός, Ν.Μπαχάρας, Ν.Κλουβάτος, Δ.Μεγγρέλη, Μ.Βάλλα.

Και οι γλύπτες: Θ.Απάρτης, Κ.Κλουβάτος, Α.Πατσόγλου, Ι.Σπητέρη, Α.Ραπτοπούλου-Πατσόγλου, Κ.Ανάνιδας,  Χ.Λαζαράκης,  Χ. Ευσταθίου .

 

Έργο: Δανάση Μεγγρέλη

Σχετικές ειδήσεις
Η Τέχνη στο Παρίσι Μεταξύ ‘60 και ‘80: Έκθεση στην S. G. Art Gallery
14.12.2016 16:34
H S.G. Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση “Η Τέχνη στο Παρίσι Μεταξύ ‘60 και ‘80” με σχέδια, λιθογραφίες και γλυπτά έργα Γάλλων και Ελλήνων καλλιτεχνών που ζούσαν στο Παρίσι τις δεκαετίες ‘60, ‘70, και ‘80 και προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Η Τέχνη του Σχεδιάζειν: ομαδική έκθεση στην Alma Gallery
15.06.2016 13:57
Η Γκαλερί ALMΑ στην Αθήνα (Υψηλάντου 24, Κολωνάκι), εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Ιουνίου την έκθεση «Η τέχνη του σχεδιάζειν» με σχέδια σε χαρτί έξι Ελλήνων καλλιτεχνών των: Μαρία Γιαννακάκη, Αλέκου Κυραρίνη, Τάσου Μαντζαβίνου, Καλλιρρόης Μαρούδα, Βασίλη Παπανικολάου, Μανταλίνα Ψωμά. Η ιστορικός τέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη γράφει χαρακτηριστικά για τους καλλιτέχνες της έκθεσης:
Διάλογος #11: Η Μετά-Ανθρώπινη Κατάσταση: Έκθεση αποφοίτων της ΑΣΚΤ στο ΚΕΕΤ Πρώην Αποθήκες Καμπά
14.06.2016 11:30
Η ενδέκατη έκθεση με τη συμμετοχή καλλιτεχνών - αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο “Διάλογος #11: Η Μετά-Ανθρώπινη Κατάσταση” θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 στο ΚΕΕΤ Πρώην Αποθήκες Καμπά.
Καλοκαιρινές εκθέσεις 2016 στην Los Art Gallery στη Σύμη
08.06.2016 14:21
Στο νησί Σύμη, η γκαλερί ARTFORUM της Θεσσαλονίκης συνεχίζει το πολιτιστικό της έργο για 2η χρονιά, την παρουσίαση σημαντικών Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, στο ιστορικό κτήριο της με την επωνυμία LOS ART GALLERY.
Ομαδική έκθεση κολάζ στο Concierge Athens
03.06.2016 14:18
Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 εγκαινιάζεται στο Concierge Athens η ομαδική έκθεση κολάζ Ελλήνων καλλιτεχνών με κοινό τους στοιχείο τη σύνθεση εικόνων από εικόνες.