Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», στο πλαίσιο των εορτασμών για τον “Μήνα της ποίησης” παρουσιάζουν βραδιά αφιερωμένη στην σπουδαία Αμερικανίδα ποιήτρια Elizabeth Bishop. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Η Elizabeth Bishop (1911-1979), υπηρέτησε –με τρόπο υποδειγματικό στην εποχή του μοντερνισμού– τις παραδοσιακές ποιητικές μορφές (την βιλλανέλλα, την σεστίνα, και άλλες) αλλά και τον έξοχα ρυθμισμένο ελεύθερο στίχο. Λογοτεχνική επίγονος και φίλη της Marianne Moore, υπήρξε σύγχρονη και φίλη με τον Robert Lowell με τον οποίο, όπως και με άλλους σημαντικούς ομότεχνούς της, διατηρούσε μια συναρπαστική και πολύτιμη για μας σήμερα αλληλογραφία. Το ποιητικό της έργο αποτελείται από πέντε ποιητικά βιβλία: Βορράς και Νότος (1946), Μια Ψυχρή Άνοιξη (1956), Ταξιδιωτικά Ζητήματα (1965), Άπαντα τα Ποιήματα  (1969), Γεωγραφία ΙΙΙ  (1976), καθώς και πλήθος διάσπαρτα και αδημοσίευτα ποιήματα. Έγραψε ακόμη δοκίμια και διηγήματα, ενώ επίσης μετέφρασε λογοτεχνία από τα Αρχαία Ελληνικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά, και, κυρίως, τα Πορτογαλικά, καθώς πέρασε σημαντικό μέρος της ζωής της στην Βραζιλία. Στα Ελληνικά, το έργο της έχει μεταφραστεί μόνο σποραδικά. Μεταξύ άλλων, της απονεμήθηκαν το βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία της ποίησης το 1956 και το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των Η.Π.Α το 1970.

Μεταφράσεις των ποιημάτων της Elizabeth Bishop, οι οποίες έγιναν ειδικά για την εκδήλωση αυτή, θα διαβάσουν 11 ποιήτριες και ποιητές: Ορφέας Απέργης Αντωνία Γουναροπούλου-Τουρίκη, Γιάννης Δούκας, Λένια Ζαφειροπούλου, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Στέργιος Μήτας, Άρτεμις Μιχαηλίδου, Κωσταντίνος Πλησιώτης και Θοδωρής Χιώτης. Τα πρωτότυπα ποιήματα θα διαβάσει η Αντριάννα Καλφοπούλου, καθηγήτρια Hellenic American University/Hellenic American College, ενώ η Πατρίτσια Κολαΐτη θα ξετυλίξει το νήμα του βίου και του έργου της ποιήτριας.