Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Ψ: Έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Κόνιαρη στην Αίθουσα Τέχνης Ena

Ψ: Έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Κόνιαρη στην Αίθουσα Τέχνης Ena

Η Αίθουσα Τέχνης “ena” παρουσιάζει την ατομική έκθεση του ζωγράφου Νίκου Κόνιαρη με τίτλο «Ψ» την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015.

 

Στην ατομική έκθεση του Νίκου Κόνιαρη, με τίτλο «Ψ», ο άνθρωπος γίνεται αντικείμενο παρατήρησης, μόνος, σαν να αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση. Μοναδικός και συνάμα ένα ακόμα απρόσωπο δείγμα μιας απέραντης λίστας δειγμάτων προς μελέτη. «Γυμνός» και απροστάτευτος στήνεται σε μια γωνία, πάνω σε ένα κρεβάτι, καθισμένος σε μια καρέκλα ή όρθιος μπροστά από έναν τοίχο.  Ο ζωγράφος ως αόρατος παρατηρητής – ερευνητής της ανθρώπινης φύσης απομονώνει τη φιγούρα και τη μελετά. Κάθε αντικείμενο στον χώρο, κάθε φτιασίδι, είναι περιττό.

 

Δεν πρόκειται για μια αναπαράσταση της ανατομίας του ανθρώπου, ούτε για το πορτρέτο ενός «συγκεκριμένου» προσώπου, αλλά για τη ψυχογραφία κάθε ανθρώπου που ο αόρατος παρατηρητής στριμώχνει σε μια γωνιά ενός άδειου δωματίου. Υπό το βλέμμα του ζωγράφου το σώμα γίνεται εικόνα της ψυχής. Ένα σώμα που τοποθετείται μόνο του, γυμνό, ως αντικείμενο, αλλά και που πάλλεται, αναπνέει και διαπερνάται από ένταση. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου αλλοιώνονται. Η σάρκα του αποκτά όγκο, καταλαμβάνει χώρο και ταυτόχρονα μορφοποιείται μέσω της ψυχής του που πάσχει.  Οι κινήσεις του καλλιτέχνη γίνονται πιο έντονες και η πάστα του χρώματος πιο παχιά και τραχιά καθώς σχηματίζεται το σώμα. Καλλιτέχνης και ψυχή ως ενιαίοι δημιουργοί πλάθουν το κορμί, στρεβλώνουν τα άκρα, ρυτιδιάζουν τη σάρκα, ενώ την ίδια στιγμή το άψυχο περιβάλλον μένει ατάραχο, λείο και λεπτοδουλεμένο, απομακρυσμένο και σε αντίθεση όχι μόνο με το σώμα που απεικονίζεται αλλά και με τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

 

Το αντικείμενο γίνεται υποκείμενο μέσω της ματιάς του ζωγράφου. Την ίδια στιγμή ο ζωγράφος αποκτά ύπαρξη μέσα στην ύπαρξη της μορφοποιούσας ψυχής του αντικειμένου. Ζωγράφος και μοντέλο αποκτούν μια διϋποκειμενική σχέση. Παρασύρονται σε μια δίνη αυτοπροσδιορισμού που καταλήγει σε μια ταύτιση, και εν τέλει σε ένα αδιαίρετο όλον.

 

«Ψ» και ζωγράφος γίνονται ένα.

Σχετικές ειδήσεις
Έλλαμψις: Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αντώνη Κοσμαδάκη
01.02.2017 12:43
Οι kaplanon galleries εγκαινιάζουν στις 31 Ιανουαρίου 2017, στην αίθουσα τέχνης ena contemporary , την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αντώνη Κοσμαδάκη, με τίτλο «Έλλαμψις».
Crossing the lines: έκθεση του STMTS στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
23.11.2016 13:54
Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 στις 7.30 μ.μ. εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής «Crossing the lines» τoυ STMTS.
Τα θραύσματα της μέρας: έκθεση της Γεωργίας Κοκκίνη στην αίθουσα τέχνης ena
25.04.2016 11:11
Την Τρίτη 10 ΜαΪου 2016, στις 8 το βράδυ, εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης ena/kaplanon galleries η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Γεωργίας Κοκκίνη [διεθνές βραβείο Leonardo Da Vinci 2015], σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού, με τίτλο «Τα θραύσματα της μέρας/Quel che resta della vita”.
Roundabout: ομαδική εκθεση στην Αίθουσα Τέχνης vlassis art gallery
30.03.2016 14:19
Η Αίθουσα Τέχνης vlassis art gallery γίνεται ο τόπος συνάντησης 4 καλλιτεχνών με έντονες διαφοροποιήσεις στο έργο τους. Διαφορετικά εκφραστικά μέσα, ανομοιογενή υλικά, ασύμβατες επιδιώξεις. Χαρακτική, αντικείμενο – κατασκευή, ψηφιακή εγκατάσταση.
Έκθεση ζωγραφικής της Αμαλίας Ζογλοπίτου στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
29.02.2016 14:14
Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αμαλίας Ζογλοπίτου την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016 στις 7.30 μ.μ.