Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσίαση της έκθεσης Τοπία τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα στο Μουσείο Ακρόπολης

Παρουσίαση της έκθεσης Τοπία τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα στο Μουσείο Ακρόπολης

Η ελληνική συμμετοχή στη 14η Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2014 με τίτλο Tourism Landscapes: Remaking Greece / Τοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα, που οργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και επιμελήθηκε ο Εθνικός Επίτροπος Γιάννης Αίσωπος , αρχιτέκτων, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο της Ακρόπολης την Παρασκευή 27 Μαρτίου, 2015. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Απριλίου, 2015.
 

Για πρώτη φορά, η αρχιτεκτονική του ελληνικού τουρισμού στη διάρκεια των τελευταίων 100 χρόνων, από το 1914, έτος κατά το οποίο ιδρύθηκε ο ΕΟΤ, έως το 2014 θα παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό.


Η έκθεση αποτελείται από δύο τμήματα. Στο πρώτο τμήμα, με τίτλο «Αρχείο 1914-2014» συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι αρχιτέκτονες: Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη, Νίκος Βαλσαμάκης, Προκόπης Βασιλειάδης, Εμμανουήλ Βουρέκας, Φίλιππος Βώκος, Walter Gropius/TAC, Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Divercity, Κωνσταντίνος Δοξιάδης, Ηλίας Ζέγγελης/ΟΜΑ, Τάκης Χ. Ζενέτος, Πάτροκλος Καραντινός, Rem Koolhaas/OMA, Κλέων Κραντονέλλης, Άρης Κωνσταντινίδης, Mplusm, Παύλος Μυλωνάς, Νικηφορίδης/ Cuomo, Γιώργος Νικολετόπουλος, Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες, Renzo Piano Building Workshop, Δημήτρης Πικιώνης, Eero Saarinen & Partners, Περικλής Σακελλάριος, Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς, 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες, Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης, Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, Bernard Tschumi, Ed Tuttle, Δημήτρης Α. Φατούρος, Foster + Partners.


Στο δεύτερο τμήμα της έκθεσης με τίτλο «Νέα Έργα / Τουριστική Κατοίκηση μετά-την-κρίση» παρουσιάζονται 15 προτάσεις ελλήνων και ξένων αρχιτεκτόνων για τις μελλοντικές κατευθύνσεις της αρχιτεκτονικής του τουρισμού στη μετά-την-κρίση εποχή. Στο τμήμα αυτό συμμετείχαν οι αρχιτέκτονες: Amid.Cero9, Μαδρίτη, Studio Angelidakis, Αθήνα, Antonas Office, Αθήνα, Alejandro Zaera Polo & Maider Llaguno, Princeton, Χριστίνα Λουκοπούλου, Ηρώ Μπερτάκη, Κωστής Πανηγύρης, Αθήνα, Buerger Katsota Architects, Αθήνα, Flux Office, Αθήνα, ΗHF Architects, Βασιλεία, Ζήσης Κοτιώνης, Βόλος, ksestudio, Νέα Υόρκη, Manuel Aires Mateus, Francisco Aires Mateus, Λισαβώνα, Neri & Hu Design and Research Office, Σαγκάη, Ηλίας Παπαγεωργίου/SO-IL, Νέα Υόρκη, Tense Architecture Network, Αθήνα, Αλεξάνδρα Βούγια, Θεοδόσης Ησαΐας, Πλάτων Ησαΐας, Λονδίνο.


Ο κατάλογος της έκθεσης

O συνοδευτικός 656 σελίδων δίγλωσσος (ελληνικά και αγγλικά) κατάλογος-έκδοση της ελληνικής συμμετοχής Tourism Landscapes: Remaking Greece / Τοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα συγκροτεί, για πρώτη φορά, μια εκτεταμένη και σε βάθος καταγραφή και κριτική παρουσίαση της αρχιτεκτονικής του ελληνικού τουρισμού στη διάρκεια των τελευταίων 100 χρόνων.

Η 2η αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκδοση Tourism Landscapes: Remaking Greece / Τοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα θα εκδοθεί στην Αθήνα το Μάρτιο 2015 από τις εκδόσεις Δομές.
 
Στην έκδοση, εκτός των έργων του «Αρχείου 1914-2014»  και των «Νέων Έργων για Τουριστική Κατοίκηση μετά-την-κρίση» περιλαμβάνονται και 23 κριτικά κείμενα για την αρχιτεκτονική, την ιστορία, αλλά και τις κοινωνιολογικές και ανθρωπολογικές διαστάσεις του τουρισμού. Συγγραφείς των κειμένων είναι οι: Άγγελος Βλάχος, Μιχάλης Νικολακάκης, Γεράσιμος Ζαχαράτος, Βασίλης Κολώνας, Δημήτρης Φιλιππίδης, Μέμος Φιλιππίδης, Γιάννης Αίσωπος, Αλέξανδρος-Ανδρέας Κύρτσης, Παντελής Νικολακόπουλος, Ελένη Φεσσά- Εμμανουήλ, Ελένη Καλαφάτη, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Μάρω Καρδαμήτση-Αδάμη, Δημήτρης Α. Φατούρος, Ηλίας Ζέγγελης, Θεανώ Σ. Τερκενλή, Δημήτρης Πλάντζος, Ελεάνα Γιαλούρη, Αλεξάνδρα Μόσχοβη, Αιμιλία Αθανασίου , Σταύρος Αλιφραγκής, Adrian Lahoud, Κωνσταντίνος Καλατζής και Λόης Παπαδόπουλος (με τη σειρά που εμφανίζονται στην έκδοση).


Την έκδοση επιμελήθηκε ο Γιάννης Αίσωπος, Εθνικός Επίτροπος της Ελλάδος, 14η Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας.


Βίντεο Tourism Landscapes: Remaking Greece
 
Στα πλαίσια της Biennale ολοκληρώθηκε η παραγωγή ενός βίντεο 9 λεπτών που παρουσιάζει στιγμιότυπα του Ελληνικού Περιπτέρου, των έργων «Αρχείου 1914-2014» αλλά και των «Νέων Έργων / Τουριστική Κατοίκηση» καθώς και συνεντεύξεις με τον Εθνικό Επίτροπο Γιάννη Αίσωπο και συμμετέχοντες αρχιτέκτονες.

Για να δείτε το βίντεο πατήστε τον σύνδεσμο: https://vimeo.com/98582745
 
Η σκηνοθεσία του βίντεο έγινε από τον Ορφέα Περετζή και η παραγωγή από το StudioBauhaus.

Σχετικές ειδήσεις
Μουσειακή παρουσίαση πορτραίτου του Αδριανού στο Μουσείο Ακρόπολης
13.01.2017 11:46
Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την επέτειο των 1900 χρόνων από την άνοδο στο θρόνο του φιλαθήναιου αυτοκράτορα Αδριανού με τη μουσειακή παρουσίαση ενός έξοχου πορτραίτου του αυτοκράτορα που είχε βρεθεί στη λεωφόρο Συγγρού και με ένα ενδιαφέρον βίντεο, παραγωγής του Μουσείου, στο οποίο αναδεικνύεται το τεράστιο οικοδομικό πρόγραμμα του αυτοκράτορα για την Αθήνα του 2ου αιώνα μ.Χ.
Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες στο Μουσείο Μπενάκη
10.01.2017 12:47
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 την έκθεση Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες, σε διοργάνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο και το Μουσείο Μπενάκη.
Εγκαίνια της έκθεσης για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στη Μόσχα
09.09.2016 14:49
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μηχανισμός Αντικυθήρων: Ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν-2ος αιώνας π.Χ.» πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ, 8 Σεπτεμβρίου, με την παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής Α.Β. Σούσεφ στη Μόσχα. Την έναρξη της έκθεσης, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας Ρωσίας, κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ρ. Δούρου.
Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων: περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης
26.05.2016 13:52
Το Μουσείο Ακρόπολης εγκαινίασε το 2015 σειρά περιοδικών εκθέσεων με σημαντικά έργα της αρχαιότητας από σπουδαίους τόπους της ελληνικής περιφέρειας. Στόχος του είναι να παρουσιάζει ασυνήθιστα θέματα που θα ενδιέφεραν τον σημερινό επισκέπτη και παράλληλα θα τον παρότρυναν να επισκεφθεί τους τόπους προέλευσης των εκθεμάτων.
#ThisIsACo-op: η ελληνική συμμετοχή στην φετινή 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας
19.04.2016 11:42
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), επιμελητής της φετινής ελληνικής συμμετοχής, θα παρουσιάσει την έκθεση – δέσμη αρχιτεκτονικών γεγονότων –υπό τον τίτλο #ThisIsACo-op, στο Ελληνικό Περίπτερο, στην 15η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής - La Biennale di Venezia, που θα διαρκέσει από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2016.