Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Τα Μαύρα Παπούτσια της Παρέλασης: έκθεση βασισμένη στα διηγήματα του Βαγγέλη Προβιά

Τα Μαύρα Παπούτσια της Παρέλασης: έκθεση βασισμένη στα διηγήματα του Βαγγέλη Προβιά

Οι εκδόσεις ΟΛΚΟΣ παρουσιάζουν στη γκαλερί Planet Spen στο Παγκράτι, την εικαστική έκθεση Τα Μαύρα Παπούτσια της Παρέλασης, η οποία είναι έμπνευση οκτώ δημιουργών, με αφορμή την ομώνυμη συλλογή διηγημάτων του Βαγγέλη Προβιά.


Τα Μαύρα Παπούτσια της Παρέλασης, η συλλογή διηγημάτων του πρωτοεμφανιζόμενου Βαγγέλη Προβιά, κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις ΟΛΚΟΣ τον Ιούνιο του 2014.


Πρόκειται για μια συλλογή η οποία, ζευγαρώνοντας την αισιοδοξία με τις πικρές αλήθειες της ζωής , τη νοσταλγία με τη σύγχρονη πραγματικότητα, τη συντομία με το βάθος, το εθνικό με το προσωπικό, συγκίνησε τους αναγνώστες και βρίσκεται ήδη στη Β’ έκδοσή της.


Πιστή στο πνεύμα του βιβλίου, η γκαλερί Planet Spen προσκάλεσε δημιουργούς και τους ζήτησε να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή για την ιστορία που τους ενέπνευσε. Πέντε εικαστικοί, μία σκηνογράφος / αρχιτέκτων, μία αρωματοποιός και μια cooperativa σχεδιασμού κοσμημάτων (Bijoux Bizarres) εμπνεύστηκαν από το βιβλίο και ζωντάνεψαν λεπτομέρειες, δημιούργησαν εικόνες, έφτιαξαν κόσμους.


«Ο Ανταγωνιστής», το κορίτσι που «Φέτος δεν θα πάει διακοπές», το «Χριστουγεννιάτικο Δώρο», η «Νύστα», το «Σούπερ μάρκετ γαλήνη» και οι υπόλοιπες ιστορίες έγιναν αφετηρία για κάτι καινούργιο, κάτι αυθύπαρκτο. Ας μην ξεχνάμε, στην καρδιά κάθε έργου τέχνης υπάρχει πάντα μια ιστορία που θέλει να ειπωθεί.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν:


Bijoux Bizarres, Χριστίνα Δάρρα , Φίλιππος Θεοδωρίδης, Χρήστος Κόλλιας, Χαρά Κουρταλή, Κώστας Λάκης, Μάρω Βούλγαρη (Pure Products), Τίτα Σταύρου.


Ιδιαίτερα τιμητική είναι η συμβολή του Σταμάτη Κραουνάκη που συνέθεσε ένα μουσικό κομμάτι με έμπνευση το βιβλίο, ειδικά για την έκθεση. 


Σχετικές ειδήσεις
Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ
07.11.2016 17:09
Πώς μια συλλογή μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για νέους καλλιτέχνες; Πώς καλλιτέχνες επικοινωνούν μεταξύ τους, ακόμη και αν μεσολαβούν πολλές δεκαετίες; Πώς ορίζεται η έμπνευση και πώς φιλοξενείται και μετουσιώνεται σε έργο τέχνης στη….σοφίτα ενός μουσείου; Αυτό το άκρως δημιουργικό πλαίσιο έρχεται να αναδείξει η νέα έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ», στη Μονή Λαζαριστών, από τις 9 Νοεμβρίου 2016 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2017.
Οι Ναΐφ: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Σκουφά
04.11.2016 14:22
Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016 στις 12.00 εγκαινιάζεται στη Γκαλερί Σκουφά η ομαδική εικαστική έκθεση «ΟΙ ΝΑΪΦ». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016.
Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ: έκθεση του Συνδέσμου Υποτροφών του Ιδρύματος Ωνάση και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου
04.11.2016 13:30
Μπορεί η εικαστική δημιουργία να εκτεθεί σε ένα χώρο όπου δοκιμάζεται το ανθρώπινο σώμα; Μπορεί η παρουσία ενός έργου τέχνης να δώσει έμπνευση και ελπίδα σε μια ανθρώπινη ψυχή που αγωνίζεται να αναρρώσει; Μπορεί η καλλιτεχνική έκφραση να «παντρευτεί» αρμονικά με την ασθένεια, για να στηρίξει τελικά τη μάχη για την ίδια τη ζωή; Για 3η φορά -μετά το 2001 και το 2008-, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση θα ενώσει τον Πολιτισμό με την Υγεία, μέσα από την έκθεση «Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ», μια εικαστική έκθεση ελπίδας, δύναμης και ευαισθησίας.
Greece/China/Greece: έκθεση του Βαγγέλη Ρήνα και της Ioanna Lin στη γκαλερί Art Prisma
23.05.2016 16:51
Η γκαλερί Art Prisma στον Πειραιά παρουσιάζει την έκθεση GREECE/CHINA/GREECE, του Βαγγέλη Ρήνα και της Ioanna Lin, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Μαρίνας Κανακάκη.
Stuff+: Ομαδική έκθεση στην Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
10.05.2016 14:15
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση «Stuff+», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016.