Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Is this dance?: Lecture-performance της Μαριάννας Καβαλλιεράτου στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου

  Is this dance?: Lecture-performance της Μαριάννας Καβαλλιεράτου στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου

Μια lecture-performance με τίτλο «Is this dance?» που εξερευνά τη δουλειά της χορεύτριας και χορογράφου Μαριάννας Καβαλλιεράτου, μέσα από μια περιήγηση στον χώρο του σύγχρονου χορού και μέσα από την αναζήτηση νέων τρόπων κίνησης, έρχεται τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου.

 

Το σώμα κινείται, το σώμα ακινητεί. Το σώμα μιλά, το σώμα σιωπά… Βλέπουμε πάντα αυτό που βλέπουμε; Η «ιστορία» είναι «μη ιστορία»! Πώς προσεγγίζουμε τον χορό ως μορφή αφηρημένης εικαστικής τέχνης, ως κινούμενη εικόνα με ήχο, ελεύθερη από νοηματικούς περιορισμούς;

 

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΥ (χορεύτρια-χορογράφος)

Η Μαριάννα Καβαλλιεράτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε μαθήματα χορού στην Carol Hanis Ballet School και συνέχισε τις σπουδές της στο State University of New York at Purchase. Σπούδασε την τεχνική Graham στα Graham Studios της Νέας Υόρκης. Από το 1992 συνεργάζεται με το Watermill Center έχοντας χορέψει στις εξής παραγωγές του Bob Wilson: T. S. Eliot – Une Femme douce – Persephone – The Days Before DDD III – Wings on Rock – Prometheus – Alcestis – Relative Light, Odyssey. Από το 2000 έως το 2004 χόρεψε με την ομάδα «Kobalt Works» του Arco Renz στις Βρυξέλλες. Το 2010 ίδρυσε το δικό της σχήμα «klokworks» και παρουσίασε: «MOMENT» (Φεστιβάλ Αθηνών 2010, Guggenheim Museum, Μιλάνο 2012), «AUTO RUN» (Φεστιβάλ Αθηνών 2012), «RECALCULATE» (παραγωγή Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση), «STATIONS» (Φεστιβάλ Αθηνών 2014, Δημήτρια), «OΝ» (Triennale Μιλάνου 2014). Η Μαριάννα Καβαλλιεράτου συνεργάσθηκε ως χορογράφος με την Λυδία Κονιόρδου και το Εθνικό Θέατρο στο ανέβασμα του έργου «Φλαντρώ» του Παντελή Χορν καθώς και της τραγωδίας «Ιππόλυτος» (Επίδαυρος 2014). Έχει διδάξει χορό και κίνηση στις δραματικές σχολές Βεάκη και «Εμπρός» και στην Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου. Από το 2001 διδάσκει στο Watermill Center Νέας Υόρκης.

Σχετικές ειδήσεις
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παραδίδει το ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο
29.12.2016 17:12
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παραδίδει στο Ελληνικό Δημόσιο το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στις 23 Φεβρουαρίου, η επίσημη τελετή παράδοσης.
03.11.2016 16:21
Η ομάδα ΧΟΡΟΓΡΑΜΜΑ, καλλιτεχνικό πόνημα της χορεύτριας και χορογράφου Βίκυς Παπανικολάου, έπειτα από δύο χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στο ετήσιο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων επιστρέφει και πάλι στην σκηνή του θεάτρου Βαφείο-Λάκης Καραλής για να παρουσιάσει την παράσταση με τίτλο: «ΕΞΟΥΣΙΑ…ΖΩ;» με αφορμή τον Μάκβεθ.
Το Sweet Mambo της Pina Bausch στη Στέγη
17.10.2016 12:09
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας προσκαλεί στο Sweet Mambo, της θρυλικής χορεύτριας και χορογράφου Pina Bausch, σε μία παραγωγή του Tanztheater Wuppertal Pina Bausch.
Η Laurie Anderson στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
22.06.2016 10:43
Η ανατρεπτική, πρωτοπόρος και πολυτάλαντη Laurie Anderson, με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά και την ενεργή συμβολή της στη σύγχρονη μουσική και την τέχνη της performance, έρχεται στην Αθήνα ως προσκεκλημένη Καλλιτεχνική Διευθύντρια του προγράμματος Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από τις 23 έως και τις 26 Ιουνίου.
​Site Specific Dance Performances από τo project Inner Movers
08.04.2016 11:33
30 νέοι δημιουργούν 3 site-specific dance performances, σε 3 διαφορετικά μέρη και σας προσκαλούν να ανακαλύψετε τη δουλειά τους!