Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης υλοποιεί Σεμινάριο/Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος στο Γυμνάσιο Παξών με αφορμή την παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη, με εισηγητές τον Αρχιμουσικό Νίκο Τσούχλο και την ηθοποιό και σκηνοθέτη Νικόλ Δημητρακοπούλου σε μαθητές του σχολείου.

Το Σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο της ΔΡΑΣΗΣ 3: Επιμόρφωση – Σεμινάρια – Εργαστήρια και έχει ως στόχο να συμβάλει αποφασιστικά ώστε μαθητές / σπουδαστές και εκπαιδευτικοί να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις εξελίξεις και ιδέες πάνω στην έρευνα και την καλλιτεχνική δημιουργία και πρακτική, ενώ παράλληλα θα επιμορφώνονται σε θέματα πρόσληψης και σύγχρονης παρουσίασης του Αρχαίου Δράματος. Τα σεμινάρια-εργαστήρια διοργανώνονται σε σχολεία των παραμεθόριων περιοχών και ιδίως των περιφερειών της Ηπείρου, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης καθώς επίσης και στον Νομό Ηλείας όπου είναι και η έδρα του Φεστιβάλ «Πράξις Αρχαίου Δράματος: Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων».

Η συμμετοχή στο Σεμινάριο / Εργαστήριο είναι δωρεάν και θα λάβει χώρα στο Κοινωφελές Ίδρυμα Παξών, ως εξής:

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 και ώρες 17.00-21.00
Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 και ώρες 11.00-20.00
Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 και ώρες 10.00- 14.30

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ  

«Η μουσική και το σώμα: σκηνοθετώντας την Ελένη»

Το πρακτικής φύσεως σεμινάριο είναι διαμορφωμένο με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν από τη διαδικασία δημιουργίας της παράστασης της Ελένης του Ευριπίδη από το Γυμνάσιο Παξών. Οι δύο εισηγητές θα ασχοληθούν με την σκηνοθεσία και την μουσική  της παράστασης.

Με αφετηρία το κείμενο, τα περιεχόμενα και τους ρυθμούς του, τα παιδιά προσκαλούνται να δημιουργήσουν ένα ηχητικό δρώμενο, χρησιμοποιώντας το ίδιο τους το σώμα καθώς και απλά καθημερινά αντικείμενα ή, εφόσον υπάρχουν, μουσικά όργανα, με στόχο τη μεγιστοποίηση της προβολής του κειμένου και των πολλαπλών σημασιών του.

Επιπλέον διερευνάται πως με αφετηρία τη σωματική δράση που υπαγορεύει το ίδιο το κείμενο αλλά και ο πειραματισμός με την φαντασία των μαθητών, τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν τη σκηνική τους παρουσία, αλλά και να προσεγγίσουν ερμηνευτικά τους Δραματικούς ήρωες  και κυρίως τον χορό.

ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΧΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο καθώς και στην Ecole Normale de Musique του Παρισιού. Αργότερα αφιερώθηκε στη διεύθυνση ορχήστρας κοντά στον Αλέξανδρο Μυράτ, ενώ υπήρξε μαθητής του Sergiu Celibidache. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής και διδάκτωρ μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τη σύγχρονη μουσική δημιουργία τον οδήγησε να ιδρύσει το  «Λυρικό Εργαστήρι του Ανοιχτού Θεάτρου» σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη, στο πλαίσιο του οποίου διηύθυνε παραστάσεις σύγχρονου μουσικού θεάτρου καθώς και από πολυάριθμες εκτελέσεις έργων σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Ταυτόχρονα, συνεχίζει να ασχολείται εντατικά με το σύγχρονο μουσικό θέατρο, δραστηριότητα που κορυφώνεται με σειρά πρώτων Ελληνικών παρουσιάσεων σημαντικών λυρικών έργων του 20ου αιώνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπως «Λούλου» του Αλμπαν Μπεργκ, «Erwartung» του Αρνολντ Σαίνμπεργκ.  Ταυτόχρονα, συνεργάστηκε επί διετία με τον Μάνο Χατζιδάκι στην Ορχήστρα των Χρωμάτων. Έχει συνεργαστεί ως προσκεκλημένος μαέστρος με όλες τις Ελληνικές ορχήστρες καθώς και με πολυάριθμες ορχήστρες και οργανισμούς του εξωτερικού (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία, Μεξικό). Έχει τιμηθεί από το Γαλλικό κράτος με την διάκριση “Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres”.

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωδείου Αθηνών.

ΝΙΚΟΛ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε υποκριτική στην Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών  καθώς και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μοντέρνοι Καιροί. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου και απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο  Performance Making εξειδικεύοντας τις γνώσεις της σε όλα τα στάδια δημιουργίας μίας παράστασης. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου  Πειραιά.

Έχει παίξει σε παραστάσεις με τις ομάδες πειραματικού θεάτρου Athletes of the Heart, Fail Better, One Two Free και έχει συνεργαστεί με έλληνες και ξένους σκηνοθέτες (Julia Bardsley, Anna Furse, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Χρίστος Στέργιογλου κα) ενώ έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός/performer και σκηνοθέτης σε φεστιβάλ της Ελλάδος και του εξωτερικού (Φεστιβάλ Αθηνών, Shunt).
Έχει ασχοληθεί με το αρχαίο δράμα τόσο ως ηθοποιός όσο και ως σκηνοθέτης (θεματικό διαδραστικό Πάρκο για την ζωή στην Αρχαία Ελλάδα).

Ταυτόχρονα είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Προγράμματος “Το Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα”.

Φωτό: Miguel Drake-Mclaughlin