Γνωριστήκαμε το 2005 στα πλαίσια της διδακτικής παρουσίας μας στο Τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου. Παρ΄ όλ΄ αυτά, η συμπραξή μας ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του πρωινού καφέ τις ημέρες των σεμιναρίων παραδοσιακής μουσικής που πραγματοποιήθηκαν στις Ράχες Ικαρίας. Εκτοτέ δε σταματήσαμε να παίζουμε…

Στην αρχή το ρεπερτόριο που επιλέξαμε να δουλέψουμε ήταν κομμάτια σαντουριέρηδων συνθετών του ρεμπέτικου. Γρήγορα όμως ο ήχος της σύμπραξής μας μας οδήγησε στη διεύρυνση του ρεπερτορίου με γνώμονα την ατμοσφαιρική δύναμη του κοινού ηχοχρώματος.

Το ντουέτο μας ακουμπά στο ευρύ αρμονικό πεδίο του σαντουριού και στο μελωδικό αποτύπωμα του ουτιού, προκειμένου να ερμηνεύσει τον πλούσιο συναισθηματικά κόσμο των ρεμπέτικων τραγουδιών. Το ρεπερτόριο άλλοτε νοσταλγικό και σαγηνευτικό, άλλοτε βίαιο και ηδονιστικό κατεργάζεται επιδέξια ένα ατμοσφαιρικό αλλά και χρωματιστό ταξίδι στα αστικά ηχοτοπία του μεσοπολεμικού ρεμπέτικου.

Το ρεμπέτικο ως μουσικό είδος βασίστηκε στην προϋπάρχουσα αστική μουσική του ελληνικού χώρου, αλλά και στην αντίστοιχη παράδοση της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης. Αναπτύχθηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα και απευθύνθηκε στα πλατιά κατώτερα λαϊκά στρώματα. Τα τραγούδια του είναι ως επί τω πλείστον επώνυμα κομμάτια σπουδασμένων ή αυτοδίδακτων μουσικών και έχουν φθάσει στις μέρες μας κυρίως μέσω των ηχογραφήσεων του γραμμοφώνου.

Για τη συναυλία μας στο ΚΕΤ, έχουμε επιλέξει τραγούδια των Τούντα, Χρυσαφάκη, Τζόβενου, Sadi Işılay, Δραγάτση, Kevser Hanim, Μοντανάρη, καθώς και επιλογές από την ανώνυμη δημιουργία, που αφομοίωσε η λαϊκή παράδοση. Aυτά τα τραγούδια «εκτυλίσσονται» σε ένα μουσικό αφήγημα, με ειδική βαρύτητα και επικαιρότητα.  

Η συναυλία “Αστικά ηχοτοπία του μεσοπολεμικού ρεμπέτικου” θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015 στις 21.00 στο Κέντο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Περισσότερες πληροφορίες.