Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Η Αρχαιολόγος του Κίμωνα Τσακίρη στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η Αρχαιολόγος του Κίμωνα Τσακίρη στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Στο επίσημο διεθνές πρόγραμμα του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα προβληθεί το νέο ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη Η Αρχαιολόγος. Η ταινία, μια παραγωγή της Faliro House, κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 14 Μαρτίου στις 19:30 στο Ολύμπιον στο  τμήμα «Πορτραίτα: Ανθρώπινες Διαδρομές».


Μετά την προβολή θα ακολουθήσει Q&A με τον σκηνοθέτη Κίμωνα Τσακίρη και την αρχαιολόγο Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσίδη.


Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Κίμων Τσακίρης (Sugartown - Οι Γαμπροί ), επιστρέφει με την ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ, μια ταινία τεκμηρίωσης γύρω από την προσπάθεια της αρχαιολόγου Γεωργίας  Καραμήτρου - Μεντεσίδη, να σώσει ό,τι μπορεί πριν χαθεί για πάντα στον βυθό μιας τεχνητής λίμνης στη Δυτική Μακεδονία. Η βαθιά ανθρώπινη ματιά του σκηνοθέτη, η αξιοθαύμαστη στάση της πρωταγωνίστριας και η συγκινητική δέσμευση της απέναντι σε αυτό που αναλαμβάνει και θεωρεί προσωπική της ευθύνη, συνθέτουν ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ.

 

Σύνοψη ταινίας: Στις κοιλάδες και τις πεδινές ζώνες του Αλιάκμονα υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από τα προϊοστορικά χρόνια. Για την Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσίδη, Προϊσταμένη της Λ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Ο χώρος αρχαιολογικού  ενδιαφέροντος θα μετατραπεί σε λίμνη από το υπό κατασκευή φράγμα Ιλαρίωνα της ΔΕΗ. Η αρχαιολόγος καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί το σωστικό της έργο (με χρηματοδότηση της ΔΕΗ Α. Ε.), το οποίο δύο τρεις μήνες πριν το τέλος του, βρίσκεται στην πιο αποδοτική του φάση.

 

Συντελεστές:


Σενάριο & Σκηνοθεσία: Κίμων Τσακίρης  
Παραγωγή: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος
Εκτέλεση Παραγωγής: Λέλια Ανδρονίκου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος 
Μοντάζ: Τατιάνα Πανηγύρη 
Μουσική: Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου
Στίχοι - Ερμηνεία: Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Ήχος: Άρης Καφεντζής
Μιξάζ Ήχου: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Διάρκεια: 90'

 

Το ντοκιμαντέρ θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες 19 Μαρτίου 2015 από τη Feelgood


*Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από τις 13 ως τις  22 Μαρτίου. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ

Σχετικές ειδήσεις
Η ΕΡΤ στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
13.02.2017 13:27
Με πέντε ντοκιμαντέρ θα συμμετάσχει η δημόσια Τηλεόραση στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από 3 έως 12 Μαρτίου 2017.
Μια πρώτη γεύση από το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
17.01.2017 15:48
Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (3 - 12 Μαρτίου 2017), αφήνουμε ορισμένα από τα πιο δυνατά ντοκιμαντέρ της φετινής διοργάνωσης να δώσουν απαντήσεις.
Ανταπόκριση από το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Εντυπωσιακά ντοκιμαντέρ
21.03.2016 11:07
Ορισμένες ταινίες είναι εμπειρίες. Παρακάτω ακολουθούν τρία ντοκιμαντέρ ξένων δημιουργών που δεν παραλείψαμε να παρακολουθήσουμε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.
18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Η Ταινία Έναρξης
08.03.2016 15:37
Το ντοκιμαντέρ Η ορχήστρα της ανακύκλωσης –Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος των Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι ανοίγει την αυλαία του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στις 11 Μαρτίου 2016 στο Ολύμπιον.
18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ελληνικά ντοκιμαντέρ στην Αγορά και στο πρόγραμμα
23.02.2016 14:35
Συναρπαστικές όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας αναδεικνύονται μέσα από τα ελληνικά ντοκιμαντέρ του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.