Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

This is the Place Gentlemen!: έκθεση της Κατερίνας Στεφανιδάκη στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

This is the Place Gentlemen!: έκθεση της Κατερίνας Στεφανιδάκη στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η Κατερίνα Στεφανιδάκη εγκαινιάζει στις 11 Ιουνίου 2015 στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη τη δεύτερη ατομική της έκθεση “This is the Place, Gentlemen!”.


Στην πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο «Πατησίων 179», το 2008, η Στεφανιδάκη παρουσίασε δύο πανοραμικά σχέδια – εγκαταστάσεις με θέμα τον ιδιωτικό χώρο του εργαστηρίου της, αλλά και τον δημόσιο χώρο ιδωμένο μέσα από αυτό.  Η μεταφορά του παρατηρητή μέσα στα έργα αυτά διαμόρφωνε ένα φαινομενικά σταθερό, καθηλωμένο σημείο θέασης, το οποίο επόπτευε το εσωτερικό και το εξωτερικό του κτίσματος.


Στο σχέδιο – εγκατάσταση με τίτλο “This is the Place, Gentlemen!”, με διαστάσεις 340 εκ. x 1470 εκ. x 420 εκ., η Στεφανιδάκη, παραμένοντας στο ίδιο σημείο θέασης, χρησιμοποιεί την ίδια τεχνική και μεθοδολογία, δηλαδή την επάλληλη εναπόθεση σχεδίων διαφορετικών διαστάσεων σε φορητή, σπαστή, ξύλινη κατασκευή, συνθέτοντας εκ νέου έναν ανεστραμμένο τόπο. Τα χαρτιά που βρίσκονται στο έδαφος ή αιωρούνται μαρτυρούν την ίδια τη διαδικασία, δηλαδή την επίθεση, αναίρεση και συναρμογή των εικόνων, καθώς οι επιστρωματώσεις τους δίνουν την εικόνα μιας πόλης υπό διάλυση.


Διαφορετικές προοπτικές, καπνοί, ερείπια και επιχωματώσεις λειτουργούν σαν εμπόδια της όρασης, εμποδίζουν δηλαδή τον επισκέπτη να αναγνωρίσει μια οικεία αστική εικόνα ενώ ο κόσμος γύρω του μοιάζει να καταρρέει. Χωρίς να είναι σαφές αν η κατάρρευση αυτή είναι αποτέλεσμα ενός πολέμου ή μιας φυσικής καταστροφής και δίχως το γεωγραφικό στίγμα να είναι προσδιορισμένο, το έργο εστιάζει για μια ακόμα φορά στον θεατή, του οποίου η παρουσία συμπληρώνει τη συνθήκη της εγκατάστασης, καθηλώνοντάς τον στο επίκεντρο των γεγονότων.


Η Κατερίνα Στεφανιδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ενώ αυτή είναι η δεύτερη ατομική της έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.


This is the Place Gentlemen! - Στίχος από το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Ο Στράτης Θαλασσινός στη Νεκρή Θάλασσα», Ημερολόγιο Καταστρώματος, Β’


Χορηγός εγκαινίων: Λευκός Κύκνος

Σχετικές ειδήσεις
Υπό κατασκευήν, έκθεση του Μίλτου Γκολέμα στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
30.01.2017 10:09
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τέταρτη ατομική έκθεση του Μίλτου Γκολέμα με τίτλο «Υπό κατασκευήν». Η έκθεση αποτελείται από την τελευταία ενότητα ζωγραφικών έργων του εικαστικού και θα διαρκέσει από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου 2017.
Ομαδική καλοκαιρινή έκθεση 2016 στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
25.07.2016 09:59
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ομαδική έκθεση του καλοκαιριού με τα έργα των συνεργατών της. Θα μπορείτε να την επισκεφθείτε έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2016.
Είναι όλα Ψέμα: έκθεση της Νατάσσας Πουλαντζά στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
09.05.2016 09:59
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Νατάσσας Πουλαντζά με τίτλο «Είναι όλα ψέμα». Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 9 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου 2016.
y.st.rd: έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
16.03.2016 12:38
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου με τίτλο «y.st.rd». Η εγκατάσταση στον χώρο αποτελείται από ζωγραφικά και γλυπτικά έργα μεικτής τεχνικής. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 31 Μαρτίου έως τις 6 Μαΐου 2016.
Ταξίδι: η δεύτερη ατομική έκθεση του Μίμη Πλέσσα στη γκαλερί Έρση
08.03.2016 16:25
Η Γκαλερί Έρση την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:30 παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση Ζωγραφικής του Μίμη Πλέσσα με τίτλο «Ταξίδι».