Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ο Jordi Savall για μία συναυλία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ο Jordi Savall για μία συναυλία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ο αδηφάγος τροβαδούρος Jordi Savall έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για μία μόνο βραδιά, με τη συνοδεία των Xavier Díaz-Latorre και Pierre Hantaï.


Ο βιρτουόζος της βιόλα ντα γκάμπα, ο μουσικός που μας έμαθε το Μαρέν Μαραί και πούλησε περισσότερο από μισό εκατομμύριο δίσκους για το soundtrack από την ταινία «Όλα τα πρωινά του κόσμου» έρχεται στη Στέγη.


Ελάχιστοι είναι οι μουσικοί που θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι έχουν αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος ακούει και εκτιμά τη μουσική που γράφτηκε πριν από κάμποσους αιώνες. Ο Ζόρντι Σαβάλ είναι αναμφίβολα ένας από αυτούς. Από το 1974, όταν δημιούργησε, μαζί με τη Montserrat Figueras, το πρωτοποριακό σύνολο Hesperion XX (που μετονομάστηκε σε Hesperion XXI το 2000), έχει αναδείξει πτυχές του ρεπερτορίου της ευρωπαϊκής παλαιάς μουσικής που μέχρι τότε αγνοούνταν από όλους, εκτός από τους ελάχιστους ειδικούς στη μουσική της περιόδου. Η προσέγγισή του στη μουσική χαρακτηριζόταν πάντοτε από το συνδυασμό της εξαιρετικής προσοχής στις ιστορικές λεπτομέρειες και μιας δυναμικής ερμηνείας, με ενεργητικότητα και πειστικότητα.


Ο Σαβάλ έχει κάνει τη μεγαλύτερη προσπάθεια από οποιονδήποτε άλλον για να φέρει στο προσκήνιο τις μουσικές σχέσεις ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και τον αραβικό και οθωμανικό κόσμο, αρχικά, και πιο πρόσφατα πηγαίνοντας ακόμα παραπέρα, έως την Αρμενία και τις γύρω περιοχές, χτίζοντας πολιτιστικές γέφυρες που οικοδομούνται πάνω στη μουσική εμπειρία, και όχι σε μια αδιάφορη «παγκοσμιοποιημένη» προσέγγιση. Το 2011, η εφημερίδα The Guardian τον περιέγραψε ως εξής: «Aυτό που τον ξεχωρίζει είναι οι περιπλανήσεις του πέρα από το ναό της υψηλής κουλτούρας. Ως αδηφάγος τροβαδούρος, τριγυρνάει από τις βιβλιοθήκες του Μάντσεστερ έως τα χωριά της Κολομβίας για να περισώσει μουσικές παραδόσεις – με ηχογραφήσεις που κινούνται από ρυθμούς των Βερβέρων έως το εκστατικό συναίσθημα μιας ράγκα και από την ανατριχιαστική ηρεμία ενός αρμένικου νανουρίσματος έως τη ζωηράδα ενός ελισαβετιανού γκαλιάρ».


Η τεράστια δισκογραφία του, που αριθμεί περισσότερους από 160 τίτλους, καλύπτει απέραντες εκτάσεις της συλλογικής μουσικής κληρονομιάς μας: Bach, Lully, Matthew Locke, Tobias Hume, Monteverdi, ισπανική αναγεννησιακή μουσική, εβραϊκή σεφαρίδιτικη παράδοση και τους ηχητικούς κόσμους του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Αρμενίας.


Σε αυτή την εμφάνισή του στη Στέγη, ο Σαβάλ και οι συνεργάτες του θα παρουσιάσουν έργα για βιόλα ντα γκάμπα του Μαρέν Μαραί (1656-1728), ενός συνθέτη που η γραφή του για το συγκεκριμένο όργανο του προσδίδει μια σχεδόν ανθρώπινη χροιά και έκφραση. Η μουσική του Μαραί έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό χάρη στην ταινία Όλα τα πρωινά του κόσμου, με ερμηνευτή τον ίδιο τον Σαβάλ.


«Αυτό θα άκουγε ο Λουδοβίκος XVI στο iPod του»

The New York Times


Marin Marais
Les Violes du Roi Soleil

Jordi Savall: βιόλα ντα γκάμπα
Xavier Díaz-Latorre: θεόρβη & μπαρόκ κιθάρα
Pierre Hantaï: τσέμπαλο

Σχετικές ειδήσεις
Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού vol. 2
12.01.2017 16:49
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο ενώνουν τις δυνάμεις τους, για δεύτερη συνεχή χρονιά, διοργανώνοντας έναν κύκλο συναυλιών, που γεφυρώνει σύγχρονη και παλαιά μουσική έκφραση: Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού vol. 2.
Μνήμη: Συναυλία από τους Εx Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.04.2016 13:33
Συνεχίζοντας την παράδοση των ετήσιων εκδηλώσεών του για το Θείο Πάθος, το Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζει τον φετινό Κύκλο Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα, με το κορυφαίο σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, το οποίο θα παρουσιάσει τη συναυλία με τίτλο «Μνήμη» το Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού: Η τρίτη συναυλία
07.04.2016 14:57
Δύο γείτονες, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα.
Μνήμη: Συναυλία του Ex Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.03.2016 14:56
Το Ex Silentio παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα, τη συναυλία Μνήμη.
Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού: Η δεύτερη συναυλία από τη Στέγη και το Πάντειο
09.03.2016 17:12
Δύο γείτονες, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα.