Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων: υποψηφιότητα για τον κατάλογο των Μνημείων της UNESCO

Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων: υποψηφιότητα για τον κατάλογο των Μνημείων της UNESCO

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015, στο Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη , η εκδήλωση – παρουσίαση της υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων της UNESCO.


Η προσέλευση του κόσμου ήταν ανάλογη του μεγάλου ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο γεγονότος, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας και σηματοδοτεί τη μείζονος σημασίας ανάδειξη του χώρου σε τόπο αναγνώρισης παγκόσμιας εμβέλειας και εθνικής ταυτότητας.   


Άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών, Ακαδημαΐκοί, πολιτικοί, βουλευτές, ο εκπρόσωπος της τοπικής Εκκλησίας, δημοτικοί και Περιφερειακοί παράγοντες της περιοχής με επικεφαλής τη δήμαρχο Καβάλας, (καθώς η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου και της Ευρωπαϊκής Κίνησης Καβάλας), ήταν μόνο μερικοί από τους εκλεκτούς καλεσμένους που ενίσχυσαν με την παρουσία τους τη σημαντικότητα της εκδήλωσης.


Χωρίς να παρακάμπτουμε κανέναν από όσους στρατεύτηκαν στην ιδέα της υποψηφιότητας, είναι επιβεβλημένο να αναφερθούμε σε εκείνους που πρώτοι την ενστερνίστηκαν και ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία τη σύνταξη του φακέλου, τους καθ’ ύλην αρμοδίους, που δεν είναι άλλοι από τους αρχαιολόγους και την Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας και τους συναρμόδιους στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς ανταποκρίθηκαν στα κελεύσματα των καιρών που προστάζουν την ανάδειξη της πολιτιστικής με την ταυτοποίηση της εθνικής μας κληρονομιάς.


Η άριστη συνεργασία των εμπλεκόμενων στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας, απόρροια επιστημονικής, εμπεριστατωμένης και επίπονης προσπάθειας, αναδεικνύει τη βαρύνουσα σημασία και αξία που προσέδωσαν όλοι ώστε η χώρα μας, μέσω της περιοχής των Φιλίππων στην Καβάλα, να αποτελεί μια πολύ δυνατή συμμετοχή και να έχει σημαντικές ελπίδες ανάδειξής της στον κατάλογο των Μνημείων εθνικού πολιτισμού του διεθνούς οργανισμού.  


Με την πεποίθηση ότι ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων θα αποτελέσει τον 18ο εκείνων των υπόλοιπων ελληνικών, που ήδη συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να υπερηφανευθούν για τη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού αυτού χώρου.


Σε μια εκδήλωση πολιτιστικού ενδιαφέροντος και εθνικής σημασίας η ευχή όλων κοινή: να επιλεχτεί η χώρας μας, ανάμεσα σε άλλες συνυποψήφιες, στον προς ένταξη μνημείων κατάλογο διεθνούς πολιτιστικής αναγνώρισης.

Σχετικές ειδήσεις
Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόερων στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
02.12.2016 12:27
Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόερων, όπως τελείται σε οκτώ χωριά της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης, εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.
4 έργα πολιτισμού στην Στερεά Ελλάδα
08.11.2016 16:42
Ξεκινούν τα έργα αναβάθμισης μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και πολιτιστικής κληρονομιάς προϋπολογισμού περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα και παρεμβάσεις που αφορούν σε μνημεία της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Φωκίδας που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Δίνουμε ζωή στο Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας
01.09.2016 10:19
Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης του δομικού υλικού του Αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας, προϋπολογισμού 1.050.000,00 ευρώ. Πρόκειται για ουσιαστικές παρεμβάσεις στο μνημείο που ήδη έχει ενταχθεί στον Προσωρινό Κατάλογο Μνημείων της UNESCO, το οποίο λόγω της χρόνιας έκθεσής του στους περιβαλλοντικούς παράγοντες έχει υποστεί σοβαρές βλάβες.
O Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
18.07.2016 10:59
Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα αποτελεί η έγκριση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της εγγραφής του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ στο πλαίσιο της 40ης Συνόδου της που διεξάγεται τις ημέρες αυτές στην Κωνσταντινούπολη.
Διεθνής Ημέρα Μνημείων: Με ελεύθερη είσοδο αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία
18.04.2016 12:25
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 - Διεθνής Ημέρα Μνημείων - θα είναι κατ’ εξαίρεση ανοιχτοί και με ελεύθερη είσοδο όλοι οι Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μνημεία και θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το κανονικό ωράριο λειτουργίας τους, όπως προβλέπεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση.