Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Οι δημιουργοί της αφίσας

5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Οι δημιουργοί της αφίσας

Τον Ιούλιο του 2014, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δημοσίευσε ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον σχεδιασμό της αφίσας και την επιλογή χρώματος για τον λογότυπο της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με στόχο την εμπλοκή περισσότερων δημιουργικών δυνάμεων στην υλοποίηση της Μπιενάλε, αναγνωρίζοντας τις αμφίπλευρες ωφέλειες που προκύπτουν από μια τέτοια συνεργασία.


Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν γραφίστες, εικαστικοί καλλιτέχνες και ιδιώτες, καταθέτοντας τη δική τους ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τη δημιουργική ταυτότητα της Μπιενάλε. Η εξέταση των προτάσεων από τη Διεύθυνση και την Οργανωτική Επιτροπή προέκρινε το γραφιστικό γραφείο kitchen was, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.


Το δημιουργικό αποτελείται από ένα είδος αλυσίδας που σχηματίζεται από τη σειριακή χωροθέτηση του αριθμού 5 και παραπέμπει στη συνοχή των σχέσεων και στις διαφορετικές καλλιτεχνικές «διαδρομές» της διοργάνωσης, ακολουθώντας διάφορες κατευθύνσεις από ποικίλες αισθητικές 'αφετηρίες', όπως αναφέρουν οι ίδιοι στο κείμενό τους. Η επιλογή χρώματος για  τη φετινή αφίσα είναι ζωντανό πράσινο-μπλε χρώμα (pantone 7479).


Η πέμπτη διοργάνωση, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 23 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, φέρει, ως γνωστόν, τον γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις-Make it New III», και διατηρεί τον ίδιο θεματικό άξονα με τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις, τη Μεσόγειο.


Οι δημιουργοί της φετινής αφίσας αναφέρουν στο συνοδευτικό τους κείμενο:

«To βασικό στοιχείο του δημιουργικού είναι ο αριθμός 5 για λόγους awereness -αφού πρόκειται για την 5η Biennale-, αλλά και για λόγους αισθητικούς, αφού η σύνθεση που δημιουργείται από τις καμπύλες του συγκεκριμένου αριθμού είναι απόλυτα ισορροπημένη δημιουργώντας ένα οπτικό ρυθμό που έχει ως αποτέλεσμα την έντονη αναμνησιμότητά της.

Αυτή η σκέψη ήταν και ο κύριος άξονας που οδήγησε στο σχεδιαστικό concept: Oι διάφοροι καλλιτεχνικοί 'δρόμοι', ακολουθώντας διάφορες κατευθύνσεις από ποικίλες αισθητικές 'αφετηρίες', συντείνουν και τελικά ενώνονται στην 5η Biennale, τον θεσμό που συγκεντρώνει όλες τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις και εκφράσεις.

Χωρίς άσκοπη οπτική 'φλυαρία', χρησιμοποιήθηκαν καθαρές και λιτές γραμματοσειρές, ενώ το βασικό χρώμα του δημιουργικού είναι μια 'αισιόδοξη' και ταυτόχρονα μοντέρνα απόχρωση. Έτσι, επικοινωνείται με σαφήνεια και καθαρότητα η οπτική και αισθητική συνέχεια του θεσμού, ενώ ταυτόχρονα, 'δένει' επιτυχημένα με ουδέτερα χρώματα (όπως το μαύρο και το λευκό). Μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες εφαρμογές με πολύ ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την αναγκαία συνολική ομοιογένεια που χρειάζεται ένας τόσο σημαντικός θεσμός, όπως η Biennale.»


Η Διοργάνωση προτίθεται να εκθέσει τις προτάσεις του δημιουργικού κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε 5 και ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες.

Σχετικές ειδήσεις
Λήξη για τέσσερις εκθέσεις του ΚΜΣΤ και ένα finissage!
22.02.2017 10:33
Τελευταίες μέρες λειτουργίας για τέσσερις εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017
28.11.2016 12:24
Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Ο Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας
26.08.2016 17:12
Ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας (13 Μαΐου- 26 Νοεμβρίου 2017) με την εικαστική εγκατάσταση «Εργαστήριο Διλημμάτων» σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Την ευθύνη για την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής θα έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης
01.07.2016 13:14
Η 1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιά και Νήσων, θα παρουσιαστεί στη διατηρητέα παλαιά κοινοτική αγορά Μαρκάτο, στο Αγγλικό Σχολείο Μυλοποτάμου και στο Κάστρο Κάτω Χώρας από τις 17 έως τις 28 Ιουλίου 2016, θα εγκαινιαστεί στο Μαρκάτο το Σάββατο 16 Ιουλίου, ώρα 20:00.