Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

The show must go on

The show must go on
Το Μπαλέτο του Εθνικού θεάτρου της Πράγας αποτίνει φόρο τιμής σε τρεις εξέχουσες προσωπικότητες της διανόησης με ένα βαθύτατα συγκινητικό χοροθέατρο στο Badminton.

Αντίδοτο στις πληκτικές εικόνες της πόλης, την κινδυνολογία των ειδήσεων, τις υστερικές λέξεις, τα μισόλογα του γραφείου, την ανοησία ίσως αποτελεί ο πολιτισμός . Ακόμα κι αν η ζωή  απέχει από αυτό που φαντασιώνεσαι, μην την εξευτελίζεις μες την πολλή συνάφεια του κόσμου… όπως λέει κάπου και ένα Καβαφικό ποίημα .

Ένα εισιτήριο για χορό, φαινομενικά, δεν προσφέρει και πολλά, αλλά τουλάχιστον το θέαμα που το συνοδεύει καταφέρνει να προκαλέσει μια φαγούρα αισιοδοξίας. Ακόμα κι αν στο βωμό της όποιας κρίσης, τα κάθε είδους «άρτων και θεάματα» θυσιάζονται πρώτα, ε λίγος χορός ακόμα δεν έβλαψε κανέναν και καμία (τσέπη).

Το Μπαλέτο του Εθνικού Θεάτρου Πράγας έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για δυο παραστάσεις (το Romeo and Juliet θα μας απασχολήσει σε άλλο θέμα), μια εξ αυτών είναι και το Solo for Three. Brel, Vysotsky, Kryl στις 19 με 23 Νοεμβρίου στο θέατρο Badminton.

Ο Petr Zuska, διακεκριμένος χορογράφος καικαλλιτεχνικός διευθυντής του εν λόγω Μπαλέτου, δημιούργησε ένα μοντέρνο και βαθιά συγκινητικό χοροθέατρο εμπνευσμένο από τις ζωές και τα τραγούδια τριών πολυδιάστατων καλλιτεχνών: του Βέλγου Jacques Brel, του Τσέχου Karel Kryl, και του Ρώσου Vladimir Vysotsky που ο καθένας με τη διαδρομή του στο τραγούδι, την ποίηση και το θέατρο επηρέασαν καλλιτεχνικά, αισθητικά και ιδεολογικά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Εγιναν σύμβολα για το νεανικό κίνημα της Ευρώπης και συνδέθηκαν νοητά με την ίδια τραγική μοίρα του πρόωρου θανάτου τους.

Ο Zuska με επίκεντρο έναν κοινό ήρωα, δημιουργεί μια αφηγηματική ιστορία που μιλάει για τη ζωή, τη ματαιότητα και την αναπόφευκτη μοναξιά του ανθρώπου. Τρεις τροβαδούροι, 43 ποιήματα και τραγούδια με τους μεταφρασμένους στίχους να προβάλλονται στα ελληνικά σε υπέρτιτλους.

Σχετικές ειδήσεις
01.12.2016 16:21
Στην Αγία Πετρούπολη συνεχίζει την επιτυχημένη περιοδεία του ο "Οιδίπους Τύραννος", η μεγάλη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του θεάτρου Βαχτανγκοφ, σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας.
Ακύρωση παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου λόγω απεργίας
29.11.2016 17:22
Ακυρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου λόγω της απεργίας που προκήρυξαν οι ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.
Ακύρωση παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου λόγω απεργίας
06.05.2016 16:47
Ακυρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου λόγω της 48ης απεργίας που προκήρυξαν οι ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.
Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
04.05.2016 14:34
Η τελευταία παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου για τη φετινή θεατρική περίοδο 2015-2016 είναι «Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα» (βασισμένο στον Οιδίποδα του Σοφοκλή), η οποία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα.
Μετακλήσεις από το εξωτερικό στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
28.03.2016 14:03
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θέατρου υποδέχεται δύο παραστάσεις από το εξωτερικό, το έργο «Some use for your broken clay pots» του Ελβετού Christophe Meierhans και το «Please, continue (Hamlet)» του Καταλανού Roger Bernat και του Ελβετού Yan Duyvendak.