Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Οἱ ἔμποροι τῶν Ἐθνῶν του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Σύγχρονο Θέατρο

Οἱ ἔμποροι τῶν Ἐθνῶν του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Σύγχρονο Θέατρο

Η παράσταση "Οἱ ἔμποροι τῶν Ἐθνῶντης Ομάδας Θεάτρου Όπερα , της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, αναβιώνει από την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015, στο Σύγχρονο Θέατρο.Οι “’Εμποροι των Εθνών" έκαναν πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2011 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και έκτοτε το έργο περιόδευσε στην Περιφέρεια σημειώνοντας παντού μεγάλη επιτυχία.


Απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και αγαπήθηκε από κοινό όλων των ηλικιών.


Μετά από δύο χρόνια ανεβαίνει και πάλι στην Αθήνα προτείνοντας έναν ιδιαίτερο και πρωτόγνωρο τρόπο σκηνικής ανάγνωσης του Παπαδιαμάντη.
Πρόκειται για ένα σκηνικό εγχείρημα, βασισμένο στο δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή. Με πλαίσιο την εποχή της βενετικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και την ευρύτερη πολιτική διάσταση που αναδύεται από αυτήν, στον άξονα της συγκρουσιακής σχέσης Ανατολής και Δύσης, το έργο πραγματεύεται την υπέρβαση των ορίων της ανθρώπινης φύσης, που καταπονείται στη δίνη μιας ερωτικής παρόρμησης.Η παράσταση προτείνει την ανάπτυξη μιας σύνθετης θεματικής που αποπειράται να συνδυάσει τη σκηνική αφήγηση με τη μουσικότητα. Στόχος της είναι να αναδείξει με σύγχρονη θεατρική ματιά ένα κείμενο του 19ου αι. πολυσήμαντο, πολυκύμαντο και διαχρονικό, με το χαρακτηριστικό γλωσσικό ιδίωμα του Παπαδιαμάντη. Τόσο οι ηθοποιοί όσο και οι μουσικοί που θα παίζουν ζωντανά στη σκηνή υπηρετούν την αφήγηση της ιστορίας, αλλά ταυτόχρονα διευρύνουν τα όρια του θεάτρου μέσα από τις δυνατότητες που τους προσφέρει η τεχνολογία. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο μουσικό θέατρο όπου τα νέα μέσα συνδιαλέγονται δημιουργικά με το γλωσσικό ιδίωμα του Παπαδιαμάντη και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση δημιουργώντας ένα ερεθιστικό σκηνικό περιβάλλον .


Η παράσταση μπορεί να συσχετιστεί με την σχολική ύλη και να δώσει υλικό για περαιτέρω εξερεύνηση και διαφορετικές αναγνώσεις του έργου του Παπαδιαμάντη.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία - Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Βίντεο: Στάθης Αθανασίου
Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάνα Τσίχλη
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου:Τίνα Τζόκα

Ερμηνεύουν:
Οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κώστας Βασαρδάνης, Νέστορας Κοψιδάς, Νεφέλη Μαιστράλη, Δανάη Σαριδάκη


Οι μουσικοί: Ιάκωβος Παυλόπουλος, Στέφανος Γιαννόπουλος


Λιγα λόγια για την ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRA

Η Ομάδα ΟΠΕRΑ ιδρύθηκε το 2000. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των αναζητήσεων και των παραστάσεών της είναι ότι τα επιμέρους στοιχεία, όπως ο λόγος, η μουσική, το τραγούδι, η κίνηση δεν υπακούουν σε μια δεδομένη ιεραρχία, αλλά άλλοτε δομούνται με βάση μια μουσική παρτιτούρα, άλλοτε θεατρική, κινησιολογική κλπ. Επίσης η συνεχής αλληλοδιείσδυση αυτών των στοιχείων προσφέρει νέες, πλούσιες σε μορφή και περιεχόμενο εκφραστικές εικόνες.


Ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από απόφοιτους της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Εμπρός, με κοινές καλλιτεχνικές καταβολές και στόχους. Η καθοδήγηση γίνεται από τον συνθέτη – σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή.
Μέλη της ομάδας ΟΠΕRΑ είναι: Τζωρτζίνα Δαλιάνη (ηθοποιός), Δανάη Σαριδάκη (ηθοποιός), Φανή Παναγιωτίδου (ηθοποιός), Ασπασία Παπαιωσήφ (ηθοποιός), Αλέκος Αναστασίου (φωτιστής), Ελένη Μανωλοπούλου (σκηνογράφος), Σταυρούλα Σιάμου (χορογράφος), Θοδωρής Αμπαζής (συνθέτης-σκηνοθέτης) Ειρήνη Τσακίρη (Μονωδός), Κώστας Κορωναίος (ηθοποιός).
Μόνιμοι συνεργάτες της ομάδας είναι: Νέστωρ Κοψιδάς (ηθοποιός), ‘Ελσα Ανδριανού (θεατρολόγος), Στάθης Αθανασίου (κινηματογραφιστής), Σταύρος Γασπαράτος (μουσικός), Βασίλης Μπράμης (βοηθός σκηνοθέτη), Αλέξανδρος Τσιλφίδης (μουσικός).


Κριτική της παράστασης

Σχετικές ειδήσεις
Ο Αμερικάνος, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Θέατρο Αυλαία
29.11.2016 16:33
Το Θέατρο Αυλαία, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε συνεργασία με την εταιρεία Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον» και την εταιρία διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων «Γίνονται Έργα» παρουσιάζει το χριστουγεννιάτικο διήγημα «Ο Αμερικάνος».
Η Μηχανή Άμλετ, του Χάινερ Μίλλερ για 3 παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο
02.11.2016 17:11
Το πιο γνωστό και «παράξενο» έργο του Χάινερ Μίλλερ, Η Μηχανή Άμλετ, έργο ορόσημο της μεταμοντέρνας γραφής, επιστρέφει για τρεις “συλλεκτικές” στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη μέσα σε ένα σκοτεινό, ατμοσφαιρικό σκηνικό που επιμελήθηκε ο Αλέκος Φασιανός.
Ο Αμερικάνος, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
20.10.2016 15:28
«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, φιλοξενείται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών για πέντε μόνο παραστάσεις στις 20, 21, 22 & 23 Οκτωβρίου 2016 (με διπλή παράσταση το Σάββατο 22/10).
Οι παραστάσεις της Ομάδας Νάμα στο Σύγχρονο Θέατρο
28.09.2016 12:33
Η Ομάδα Νάμα στο πλαίσιο της συνεργασίας του θεάτρου Επί Κολωνώ με το Σύγχρονο Θέατρο, παρουσιάζει στο Σύγχρονο Θέατρο, δύο δικές της παραγωγές.
Η Νοσταλγός, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για 2η χρονιά στο Θέατρο Αλκμήνη
31.08.2016 16:37
«Η Νοσταλγός», το αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μετά τις περσινές Sold-Out παραστάσεις επιστρέφει στο Θέατρο Αλκμήνη.