Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Σινιάλο, ένας Φάρος Πολιτισμού στον Φλοίσβο: Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σινιάλο, ένας Φάρος Πολιτισμού στον Φλοίσβο: Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Από αυτή την Κυριακή 1 Μαρτίου και για δεκαπέντε μέρες, στο ιστορικό κτίριο του «Φλοίσβου», στην παραλία του Φαλήρου, θα λάβουν χώρα πολλά και εξαιρετικού επιπέδου δρώμενα. Κάθε βράδυ μια ξεχωριστή εκδήλωση , ένα μεγάλης διάρκειας Φεστιβάλ για τη Μουσική , τη Λογοτεχνία , τον Κινηματογράφο, το Θέατρο. Τίτλος «Σινιάλο, ένας Φάρος Πολιτισμού στον Φλοίσβο».


Η ιδέα του Φεστιβάλ ανήκει στη διακεκριμένη υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου, την «ψυχή» της Εταιρείας για το Κτίριο της Όπερας και την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας». Με ενθουσιασμό συναίνεσε και ο Δήμαρχος Π.Φαλήρου Διονύσης Χατζιδάκης, που ευγενικά παραχώρησε κτίριο και δυναμικό για να γίνει πραγματικότητα αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα.


Η Λυρική Σκηνή και ο Μύρωνας Μιχαηλίδης, το Εθνικό Θέατρο και ο Σωτήρης Χατζάκης, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Ξένια Καλδάρα, το Τρίτο Πρόγραμμα και ο Χρίστος Παπαγεωργίου, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Τίτος Πατρίκιος, η Ντόρα Μπακοπούλου , ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Περικλής Χούρσογλου και ο Τάκης Παπαγιαννίδης, ο Βασίλης Νικολαΐδης, η Δήμητρα Χατούπη, ο Παρασκευάς Καρασούλος και η «Μικρή Άρκτος», ο Γιάννης Μπαστιάς, σπουδαίοι καταξιωμένοι αλλά και νεώτεροι μουσικοί και λυρικοί τραγουδιστές, όπως η Μυρσίνη Μαργαρίτη, η Έλενα Κελεσίδη, η Βασιλική Καραγιάννη, η Εριφύλλη Γιαννακοπούλου, ο Γιάννης Χριστόπουλος, ο Διονύσης Σούρμπης, ο Τάσος Αποστόλου , η Ναταλία Γεράκη, ο Μιχάλης Παπαπέτρου, Χρόνης Μπάνος, η Μαρία Μπιλντέα και ο Βασίλης Αγροκώστας, ο Στέλιος Μούστος και οι μαθητές της σχολής, ο Μιχάλης Σουρβίνος, ο Διονύσης Μαλλούχος που θα παρουσιάσει τον Σόλωνα Ραπτάκη και τη Μυρτώ Τζελίσι, αγαπημένοι ηθοποιοί, όπως ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Νίκος Χύτας, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, η Κερασία Σαμαρά, ο Δημήτρης Μαύρος και η Θεοδώρα Σιάρκου, όλοι αγκάλιασαν το φεστιβάλ με την ψυχή τους!


Στόχος του Φεστιβάλ, να γίνει το έργο της Εταιρείας ευρύτερα γνωστό, να έλθουν οι μαθητές των σχολείων και των ωδείων του Φαλήρου κοντά στην τέχνη, να γνωρίσουν το σύμπαν του μύθου που λέγεται Μαρία Κάλλας. Για αυτό, άλλωστε, στον πρώτο όροφο θα λειτουργεί έκθεση με κοστούμια, επιστολές, αντικείμενα και πορτέτα της Κάλλας, ενώ θα προβάλλονται σε οθόνες ντοκιμαντέρ για τη ζωή της. Μαθητές των γυμνασίων Φαλήρου θα διαγωνιστούν γράφοντας μια έκθεση για την Κάλλας και οι καλύτερες θα βραβευτούν την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, Κυριακή 15 Μαρτίου, στη μεγάλη γιορτή των παιδιών.

Είναι σίγουρο ότι μετά τον «Φλοίσβο», το σινιάλο να βρει κι άλλους φάρους Πολιτισμού…


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 1 Μαρτίου/ μουσική
ΒΡΑΔΙΑ ΟΠΕΡΑΣ

Μυρσίνη Μαργαρίτη - υφίφωνος, Τάσος Αποστόλου - βαθύφωνος, Ναταλία Γεράκη - φλάουτο, Μιχάλης Παπαπέτρου - πιάνο
Μια ξεχωριστή συναυλία με τέσσερις διακεκριμένους Έλληνες σολίστ που παρουσιάζουν μια βραδιά με θέμα την Όπερα . Άριες και διασκευές από αγαπημένες όπερες των Bizet, Gounod, Tchaikovsky, Donizetti, Rossini, Verdi και Puccini.

Δευτέρα 2 Μαρτίου/ θέατρο-μουσική
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ με ΦΟ-ΡΑ ΣΤΟΝ «ΦΛΟΙΣΒΟ» & ΡΕΣΙΤΑΛ ΑΡΠΑΣ

Επιμέλεια δράσης: Αλέξανδρος Βαμβούκος. Θεατρολογική επιμέλεια: Ειρήνη Μουντράκη.
Ηθοποιοί: Σαμουήλ Ακίνολα, Δανάη Κατσαμένη, Τάσος Πυργιέρης, Αντώνης Χαντζής. Σύμβουλος Ψυχολόγος: Νίκος Κατσαντώνης. Αφετηρία για το πρόγραμμα αυτό αποτελεί το έργο «Το τρίτο κύμα» των Τζόζεφ Ρόμπινετ και Ρον Τζόουνς, που ανεβαίνει στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο Θέατρο Χώρα. Η βραδιά θα κλείσει με τους  σολίστ της άρπας Μαρία Μπιλντέα και  Βασίλη Αγροκώστα,  σ’ ένα ξεχωριστό πρόγραμμα.

Τρίτη 3 Μαρτίου/ ραδιόφωνο
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Τρεις Τρίτου, τρεις ώρες Τρίτο». Ζωντανές μεταδόσεις από το στούντιο του Φλοίσβου. Παραγωγοί και μουσικοί αυτοσχεδιάζουν.

Τετάρτη 4 Μαρτίου/ κινηματογράφος
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Για το έργο του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη θα μιλήσει ο κριτικός Γιάννης Ζουμπουλάκης και θα προβληθεί η ταινία «Τρωάδες». Η Πρόεδρος της Εταιρίας Βάσω Παπαντωνίου θα απονείμει τιμητική πλακέτα στη γενική διευθύντρια του «Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης» Ξένια Καλδάρα.

Πέμπτη 5 Μαρτίου/ βιβλίο-ντοκιμαντέρ
Παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Νικολαϊδη «Μαρία Κάλλας, οι μεταμορφώσεις μιας τέχνης». Αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός Θεοδώρα Σιάρκου. Θα ακολουθήσει η προβολή του video-αφιερώματος της Εταιρίας για τη ζωή και την τέχνη της Μαρίας Κάλλας.

Παρασκευή 6 Μαρτίου/ κινηματογράφος
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ
Ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης θα τιμηθεί από την Εταιρεία, ενώ θα προβληθεί η ταινία του «Αντιγόνη στα σύνορα», μια κραυγή ειρήνης. Για το έργο του θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Παύλος Κάγιος.

Σάββατο 7 Μαρτίου/ μουσική
Η ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΟΝ «ΦΛΟΙΣΒΟ»
ΓΚΑΛΑ ΟΠΕΡΑΣ με σολίστες της Λυρικής
Έλενα Κελεσίδη - υψίφωνος, Βασιλική Καραγιάννη - υψίφωνος, Γιάννης Χριστόπουλος - τενόρος, Διονύσης Σούρμπης - βαρύτονος, Τάσος Αποστόλου – βαθύφωνος

Κυριακή 8 Μαρτίου/ κινηματογράφος
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΚΛΗ ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ
Θα προβληθεί η βραβευμένη του ταινία «Λευτέρης Δημακόπουλος», ενώ ο σκηνοθέτης θα συζητήσει με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη για τα μηνύματα της εικόνας.

Δευτέρα 9 Μαρτίου/ θέατρο-μουσική
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ
Η Δήμητρα Χατούπη, σε ένα μονόλογο από το εμβληματικό έργο του Παύλου Μάτεσι «Η μητέρα του σκύλου». Στο δεύτερο μέρος, ο πιανίστας και διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Διονύσης Μαλλούχος παρουσιάζει τους ταλαντούχους μουσικούς Μυρτώ Τζέλησι και Σόλωνα Ραπτάκη.

Τρίτη 10 Μαρτίου/ μουσική
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ «ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟ» ΤΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ και τον Παρασκευά Καρασούλο.

Τετάρτη 11 Μαρτίου/ κινηματογράφος

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

Θα προβληθεί η ταινία του «Γενέθλια Πόλη». Για τον σκηνοθέτη θα μιλήσει ο κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Τιμογιαννάκης.

Πέμπτη 12 Μαρτίου/ μουσική
ΡΕΣΙΤΑΛ ΦΩΝΗΣ & ΠΙΑΝΟΥ
Εριφύλλη Γιαννακοπούλου - υψίφωνος, Χρόνης Μπάνος - πιάνο

Παρασκευή 13 Μαρτίου/ λογοτεχνία-μουσική
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΙΤΟ ΠΑΤΡΙΚΙΟ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Οι λέξεις του ποιητή «ντύνονται» με την Τέχνη του πιάνου της Ντόρας Μπακοπούλου. Προλογίζει ο συγγραφέας Αναστάσης Βιστωνίτης, ενώ αποσπάσματα από το καινούργιο βιβλίο του Πατρίκιου με πεζά κείμενα «Ο πειρασμός της νοσταλγίας». Διαβάζει ο ηθοποιός Νίκος Χύτας.

Σάββατο 14 Μαρτίου
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΜΠΑΣΤΙΑ
με «οικοδεσπότες» τον γιο του Γιάννη Μπαστιά και τον Κώστα Γεωργουσόπουλο. Αποσπάσματα από τον «Μηνά τον Ρέμπελο, κουρσάρο του Αιγαίου»  θα διαβάσει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Στο δεύτερο μέρος, ο Στέλιος Μούστος και οι μαθητές της Σχολής Κιθάρας, σ’ ένα μουσικό ταξίδι στην Ισπανία και τον Νέο Κόσμο.

Κυριακή 15 Μαρτίου/  η γιορτή των παιδιών
-Γνωστοί ηθοποιοί - Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Κερασία Σαμαρά, Δημήτρης Μαύρος, κ.ά. διαβάζουν αποσπάσματα από τις βιογραφίες μεγάλων συνθετών της κλασικής μουσικής.
-Ο Μιχάλης Σουρβίνος με την κιθάρα και τους μαθητές του παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα.

-Μαθητές των ωδείων της περιοχής και σχολείων παίζουν στο πιάνο τις αγαπημένες τους συνθέσεις.
-Απονομή βραβείων στις τρεις καλύτερες εκθέσεις των παιδιών για τη Μαρία Κάλλας.


ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ 7.30 μμ, εκτός από την τελευταία Κυριακή, που το πρόγραμμα αρχίζει στις 11.30 το πρωί.

* ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ- ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:
Μηνάς Βιντιάδης, δημοσιογράφος-συγγραφέας

Σχετικές ειδήσεις
Φεστιβάλ Τήνου 2016
03.08.2016 12:14
Το Φεστιβάλ Τήνου, που κλείνει φέτος 15 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, επιστρέφει πιστό στο ραντεβού του, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν μουσική, θέατρο, χορό, εικαστικά και πολλά άλλα δρώμενα.
Tango Acropolis 2016
23.06.2016 15:45
Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων της ανεξαρτησίας της Αργεντινής και με μια ιδέα αφιερωμένη στην ανθρώπινη ενότητα μέσω της αγκαλιάς του Τango -ενός χορού που αποτελεί μια παγκόσμια γλώσσα έκφρασης και επικοινωνίας-, το Tango Acropolis, ένας ετήσιος θεσμός που έχει καθιερωθεί από το 2011 στην Αθήνα, παρουσιάζει φέτος ένα εορταστικό διήμερο εκδηλώσεων στο Καλλιμάρμαρο και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Αισχύλεια 2016: Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ
21.06.2016 12:36
Το Φεστιβάλ των Αισχυλείων επιστρέφει και φέτος όπως κάθε χρόνο με ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα στρέψουν το ενδιαφέρον και αυτό το καλοκαίρι στην πόλη της Ελευσίνας.
Ο Σαίξπηρ μέσα από παραστάσεις και προβολές στο Φεστιβάλ Αθηνών!
31.05.2016 12:33
Το Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχει στον κύκλο εκδηλώσεων που διοργανώνονται παγκοσμίως με αφορμή την επέτειο των τετρακοσίων χρόνων από το θάνατο του σπουδαίου Άγγλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, εντάσσοντας στο φετινό του πρόγραμμα ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Τρεις θεατρικές παραστάσεις και τρεις κινηματογραφικές προβολές πάνω στο έργο του Σαίξπηρ αποκαλύπτουν εκ νέου τη δύναμη και τη διαχρονικότητα της γραφής του.
10ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου: Πρόγραμμα εκδηλώσεων
26.05.2016 15:44
Το 10ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου επιστρέφει στο νησί της Ρόδου από τις 27 έως τις 29 Μαΐου 2016.