Η Εταιρεία θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ επανέρχεται με την παράσταση ‘work in progress’ «Αγόρασα ένα φτυάρι από το ΙΚΕΑ για να σκάψω τον τάφο μου», που παρουσιάστηκε στο θέατρο Βυρσοδεψείο την άνοιξη του 2014 σε μια πρώτη γραφή για λίγες παραστάσεις.  Μέσα από μία διαδικασία νέων προβών, οδηγηθήκαμε σε μία δεύτερη εκδοχή που θα ανέβει στο θέατρο Προσκήνιο από τις 2 Μαρτίου 2015.

Πρόκειται για μία παράσταση που βασίζεται σε μία σύνθεση κειμένων του ανατρεπτικού Rodrigo Garcia και συνδυάζει το θέατρο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, το video και την performance.

Ζώντας μέσα σε μια κοινωνία που το δυτικό μοντέλο καταρρέει, η πολιτική στάση του Ροντρίγκο Γκαρσία μας ενέπνευσε, καθώς την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι για μας ζωτική ανάγκη να καταπιαστούμε με το είδος του θεάτρου που κινητοποιεί τον θεατή.

Η γραφή του Rodrigo Garcia ανατινάζει τους παραδοσιακούς θεατρικούς κώδικες. Τα κείμενά του, γεμάτα καυστικό χιούμορ, άλλοτε κυνικά και σκληρά, άλλοτε ποιητικά και ανθρώπινα, συγκρούονται με την ηθικολόγο και υποκριτική καταναλωτική μας κοινωνία.

Πολλά θέματα ταμπού τίθενται σε αμφισβήτηση. Θραύσματα απεικονίσεων ενός ανολοκλήρωτου πάζλ της δυτικής κοινωνίας της παγκοσμιοποίησης και της συγκέντρωσης των εξουσιών, της κοινωνίας της κατανάλωσης, της πολιτικής βίας, της δημοκρατίας σε αποσύνθεση, της αδυναμίας του εκπαιδευτικού συστήματος, της οικογένειας σαν κατάσταση βολέματος, της φάρσας της φιλοδοξίας.

Ο άνθρωπος αφήνεται να καταπωθεί από την καταναλωτική κοινωνία, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ύπαρξή της.

Videoς projection, σωματικές δράσεις και λόγος μέσα σε ένα εικαστικό συμβολικό περιβάλλον που έχει προκύψει από την συνεργασία με τους εικαστικούς καλλιτέχνες Ανδρέα Βούσουρα και Βασίλη Γεροδήμο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Rodrigo Garcia γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες, το 1964, και εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη το 1986. Εκεί ιδρύει τη θεατρική ομάδα La Carniceria Teatro (Θέατρο Κρεοπωλείο), με την οποία ανεβάζει παραστάσεις πειραματικού πάντα χαρακτήρα, όπου αναμειγνύει το θέατρο με τις εικαστικές τέχνες, το βίντεο, τη μουσική, το τραγούδι, τον χορό και την περφόρμανς. Ο Ροντρίγκο Γκαρσία ανήκει στους «συγγραφείς της σκηνής».  Οι συγγραφείς της σκηνής παράγουν κείμενα μη θεατρικά φτιαγμένα για την σκηνή και με αφετηρία την σκηνή. Το θέατρό του προέρχεται από την αισθητική της αποδόμησης. Πρόκειται για ένα από τα enfants terrible του σύγχρονου θεάτρου και τα έργα του παίζονται σε ευρωπαϊκές σκηνές και διεθνή φεστιβάλ.

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα

Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Σάββα με την συμβολή της ομάδας

Μετάφραση των κειμένων του Rodrigo Garcia: Λίτσα Φρυδά, Νίκος Labot, Κατερίνα Σπάθη

Διαμόρφωση σκηνικού χώρου- Αντρέας Βούσουρας, Βασίλης Γεροδήμος

Εικαστική εγκατάσταση με κούκλες: Αννίτα Αργυροηλιοπούλου

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Μουσική επιμέλεια: Μαρία Σάββα

Video: Άλκηστη Καφετζή σε συνεργασία με την Μαρία Σάββα

Πρωτότυπη μουσική: Απόστολος Λεβεντόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Σάββα, Κατερίνα Κλειτσιώτη, Σωτήρης Μπακόλας, Βαγγέλης Ντίνος

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ

ΠΑΙΚΤΕΣ -Θεατρικές παραστάσεις (1991 – 2014)

Η Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ, ξεκίνησε τις δραστηριότητές της περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και έχει στο ενεργητικό της παραστάσεις σύγχρονων θεατρικών έργων για τις οποίες έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές: Κλόουν της Μαρίας Λαϊνά, σκην. Μάγια Λυμπεροπούλου (Θέατρο Ιλίσια, Πειραματική Σκηνή Τέχνης, Βαφοπούλειο, Δημοτικό Θέατρο Λαμίας), Μαρί Μπαρκίτσεφ-σελίδες ημερολογίου, σκην. Μάγια Λυμπεροπούλου (Θέατρο οδού Κεφαλληνίας, Βαφοπούλειο), Παραμύθια των Γκριμμ, σκην. Μαρία Σάββα (Τεχνοχώρος), Κοσμικό Γεγονός του Νηλ Λαμπιούτ, σκην. Μ. Σάββα (Θ. Θησείον, Θ. Φούρνος), Το Σχήμα των Πραγμάτων του Νηλ Λαμπιούτ, σκην. Μ.Σάββα (Θ. Αλκμήνη), Μετά το Έργο του Μπράιαν Φρίελ, σκην. Μ. Σάββα (Θ. Θησείον), Μόλλυ Σουήνη του Μπράιαν Φρίελ, σκην. Μ.Σάββα (Θ. Κνωσσός, Θ. Μεταξουργείο), Pinter’s People του Χάρολντ Πίντερ, σκην. Μ. Σάββα (Θ. Αργώ), Βρίζοντας το Κοινό (performance) στο Camp (page 31), Αρχίστε την Επανάσταση με μένα των Javier García Yagüe y Luis- García Araus, αναλόγιο, σκην: Μ. Σάββα-Φ. Ρεζίτη (Ινστιτούτο θεάτρου), Αγόρασα ένα φτυάρι από το ΙΚΕΑ για να σκάψω τον τάφο μου, Rodrigo Garcia, σκην: Μαρία Σάββα (θ. Βυρσοδεψείο).  Έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για τις παραστάσεις Παραµύθια των Γκριµµ, Κοσµικό Γεγονός, Το Σχήµα των Πραγµάτων, Μετά το Έργο, Μόλλυ Σουήνη.