Η αγάπη είναι η αρχή… και τέλος δεν υπάρχει.

 

Μετά τη δυνατή και βαθιά ανθρώπινη κινηματογραφική κατάθεση του «Καλά Κρυμμένα Μυστικά, Αθανασία», ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Πάνος Καρκανεβάτος επιστρατεύει το ανεξάντλητο ταλέντο των Ανδρέα Κωνσταντίνου (“Μικρά Αγγλία”) και Έλενας Μαυρίδου στήνοντας μια διεθνή κινηματογραφική συμπαραγωγή, με τίτλο «Όχθες» (Riverbanks), γεμάτη ασίγαστη κινηματογραφική ένταση και μοιραία, απρόβλεπτα πάθη.   

 

Σ’ ένα σημείο στο χάρτη, όπου τα κύματα της ιστορίας ξεβράζουν ανθρώπινες ψυχές, σ’ ένα τοπίο όπου οι πρωταρχικές, αρχετυπικές, ανάγκες κινούν τους ανθρώπους, διασταυρώνονται συχνά ορισμένοι ασυνήθιστοι δρόμοι. Στους παράξενους δρόμους της αγάπης, μια λεπτή κόκκινη γραμμή καθορίζει την πορεία και τη διαδρομή μας.

Έβρος: Ένα ποτάμι σύνορο Ανατολής και Δύσης. Στη μία του όχθη υπάρχει ένα φονικό ναρκοπέδιο, το οποίο προσπαθεί να καθαρίσει μια διμοιρία φαντάρων ναρκαλιευτών. Ο Γιάννης είναι ένας από αυτούς. Ένας μοναχικός γητευτής του κακού και μυστηριώδης καλλιτέχνης του επίφοβου. Ένας πραγματικός αλτρουιστής «καμικάζι» που δεν διστάζει στιγμή να υψώσει το ανάστημά του μπροστά στο στόμα του Άδη. Οι νάρκες είναι εκεί μπροστά του. Τις βλέπει, τις νιώθει, σχεδόν τις αγγίζει, όμως ποτέ, μα ποτέ δεν τις φοβάται. 

Τα βράδια συμμορίες περνούν παράνομους μετανάστες από το ποτάμι και κάποιες ώρες το ναρκοπέδιο λύνει τη σιωπή του στο σκοτάδι. Μια νέα γυναίκα, η Χρύσα, περνάει τα παιδιά απέναντι, προκειμένου να καταφέρει να εξασφαλίσει τα προς το ζην γι’ αυτή, για τον πατέρα της, αλλά και για το παιδί της, τον καρπό του παράνομου δεσμού της με τον Levo, που κάνει κουμάντο στη μαφία του ποταμού (αρχιμαφιόζο και συντονιστή της εν λόγω ανταλλαγής).Ένοχη σε κάθε της κοίταγμα και με ψυχή γλυκιά και ατίθαση, η Χρύσα, αργά η γρήγορα, θα βρεθεί στο διάβα του Γιάννη και τότε θα πρέπει πλέον να αναμετρηθεί με τη ματιά του «αγίου» της όχθης. Γιατί η μοίρα τους είναι κοινή και δεν είναι άλλη από το καθημερινό παιχνίδι με τον θάνατο.

Ο Γιάννης θα βρει την οικογένειά του κοντά στην Χρύσα και το παιδί της. Όμως ο δρόμος για την ευτυχία δείχνει τελικά αδιάβατος γι’ ατίθασες ψυχές σ’ αυτόν τον κόσμο. Η Χρύσα θα χαθεί κι ο Γιάννης θα απομείνει να προσπαθεί να καταλάβει τι είναι η αγάπη, περιμένοντας ένα θαύμα.

Η ταινία “Οχθες” είναι μια παραγωγή της Vergi Film Productions. Μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας με την υποστήριξη του Media Programme και του Eurimages. Από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η NOVA.

Σκηνοθεσία

Πάνος Καρκανεβάτος

Σενάριο

Πάνος Καρκανεβάτος

Ισίδωρος Ζουργός

Παραγωγή

 

Συμπαραγωγή

 

Με την υποστήριξη

 

Πάνος Καρκανεβάτος – Vergi Film Productions

 

Ελλάδα, Γερμανία, Τουρκία

 

Eurimages, NDR – ARTE, Hamburg Film Fund,

Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση,

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Νova

Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

Media Program

Ηθοποιοί

Ανδρέας Κωνσταντίνου

Έλενα Μαυρίδου

Levent Uzumcu

Γιάννης Καλατζόπουλος

Σκηνικά – Κοστούμια

Ιουλία Σταυρίδου

Φωτογραφία

Δημήτρης Κατσαϊτης

Ήχος

Βαγγέλης Ζέλκας

Μακιγιάζ

Αλεξάνδρα Μυτά

Μοντάς

Κενάν Ακάουϊ

Διάρκεια

98’

Διανομή

Οdeon