Λόγω μεγάλης αποδοχής από το κοινό, οι Πέρσες του Αισχύλου, από το θέατρο των Vivi, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι, στο Black Box του θεάτρου Αλκμήνη θα επαναληφθεί για τρεις μόνο παραστάσεις, τις Τρίτες 3, 10 και 17 Μαρτίου, στις 9μ.μ.

Με διεθνείς διακρίσεις επέστρεψε από το μεγαλύτερο πολιτιστικό φόρουμ στον κόσμο, στην Avignon της Γαλλίας, το θέατρο των Vivi, όπου έδωσε 22 συνεχείς παραστάσεις με τους Πέρσες του Αισχύλου, κερδίζοντας το θαυμασμό των θεατών, οι οποίοι για ένα μήνα είχαν την ευκαιρία να δουν παραστάσεις από 27 χώρες.

Εκείνο, όμως, που προέχει εδώ, είναι η μέθοδος του Τηλέμαχου Μουδατσάκι, που εστιάζεται στο σώμα του ηθοποιού και στις εκφραστικές του δυνατότητες. Το τραγικό καταλήγει σε σωματικό πόνο, γιατί –αν δεν κατέληγε σε πόνο- δε θα ήταν τραγικό. Ο πόνος είναι και το εφαλτήριο στη δημιουργία του σκηνικού μορφώματος, ο πόνος ως πλαστική αρχή, ως ιδεολογία στην ανάδειξη της θεατρικής ποίησης. Εφεξής, τα σύμβολα της παράστασης είναι εφικτά μέσα από μια συνανάγνωση των αντικειμένων.

Η παράσταση του θεάτρου των Vivi, με την προηγούμενη εμπεδωμένη τεχνική, ζητεί να αναδείξει στους Πέρσες την έκπτωση της αλαζονείας της εξουσίας, όταν αυτή κάνει αλόγιστη, υβριστική χρήση του κεκτημένου πλούτου. Η έκπτωση αυτή είναι καταρχάς πολιτική, οικουμενική, αλλά, καθώς εξατομικεύεται στον Ξέρξη, τραγικά ηθική –έκπτωση του καθεστώτος του άρχοντος που, καταστρέφοντας μια χώρα, επαναπροσδιορίζει την εξουσία ως απόλυτη αρχή.
Όλες οι παραστάσεις  θα δοθούν και με γαλλικούς υπέρτιτλους.

ΤΑΥΤΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΆΣΤΑΣΗΣ ΠΕΡΣΕΣ, ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ

Μετάφραση-σκηνοθεσία-κοστούμια: Τηλέμαχος Μουδατσάκις
Σκηνικά: Κώστας Χρηστίδης
Μουσική: Μαρία Συμεών – Βασίλης Πανόπουλος
Σκηνικά αντικείμενα: Χάρης Σεπεντζής
Φωτογραφίες: Κώστας Χρηστίδης

Ηθοποιοί: Αγησίλαος Αλεξίου (Εξάγγελος), Γιάννης Ασκάρογλου (Δαρείος), Αρτέμης Γαβριλούκ (Χορός), Χρήστος Μπαλτάς (Ξέρξης), Ελένη Ορνεράκη (Άτοσσα)

Διάρκεια: 80΄