Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ξενιτιά και Δημιουργία: Αφιέρωμα στον Μάνο Ζαχαρία στο Τριανόν

Ξενιτιά και Δημιουργία: Αφιέρωμα στον Μάνο Ζαχαρία στο Τριανόν

Ο Κύκλος Πόλις – Πολίτες – Πολιτισμός παρουσιάζει στο πλαίσιο της σειράς Μουσικές Τρίτες στο Τριανόν , μία βραδιά αφιερωμένη στον σκηνοθέτη Μάνο Ζαχαρία που έζησε και δημιούργησε στη Ρωσία (Σοβιετική Ένωση).


Ο σημαντικός αυτός κινηματογραφιστής, είναι κατ’ ουσίαν ο δημιουργός που καλύπτει μια ολόκληρη περίοδο της ελληνικής πολιτικής ζωής και ιστορίας, κυρίως στα χρόνια της Κατοχής, των Δεκεμβριανών και του Εμφυλίου. Oι ταινίες του θεωρούνται ντοκουμέντα και σημαντικές δημιουργίες Τέχνης. Αν η μνήμη είναι ο συντομότερος δρόμος για αγάπη, ζωή και δημιουργία, ο Μάνος Ζαχαρίας είναι ένας θεματοφύλακάς της με σπάνιο ήθος και μοναδική αισθητική.


Προβολή ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου για τον Μάνο Ζαχαρία με τίτλο «Η ιστορία των χρόνων μου 1968» που γυρίστηκε στο Τριανόν.


Για τον σκηνοθέτη μιλούν ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος και ο σκηνοθέτης Φώτος Λαμπρινός.


Μουσικές Ελλήνων συνθετών που γράφτηκαν για τον κινηματογράφο και έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο καθώς και μουσική από τις ταινίες του Μάνου Ζαχαρία, παίζει στο πιάνο ο συνθέτης Νίκος Πλάτανος. Συμμετέχει στο τραγούδι η Νάντια Πυθαρά.


Θα προβληθούν οι ταινίες «Οι Σφουγγαράδες» (18:30) και «Γωνία Αρμπάτ και Μπουμπουλίνας» (22:00)


Γράφει για τον Μάνο Ζαχαρία ο Θόδωρος Αγγελόπουλος: «Έπρεπε να περάσουν χρόνια για να ανακαλύψουμε τις ταινίες του. Συναντήσαμε έναν κινηματογράφο στιβαρό και λυρικό που βασίζεται σε δύο σπουδαία υλικά: την περιπέτεια της γενιάς του και τη μνήμη μιας Ελλάδας που είχε οράματα, ελπίδες και πίστη σε μία ιστορική αλλαγή. Η φιλία του με τιμά».

 

Ο Μάνος Ζαχαρίας έφυγε από την Ελλάδα με το πλοίο «Ματαρόα» ως πολιτικός πρόσφυγας για να βρεθεί στο Παρίσι για σπουδές και στη συνέχεια στη Μόσχα στο κέντρο του σοβιετικού κινηματογράφου, στη Μοσφιλμ. Εκεί γύρισε δέκα ταινίες, οι επτά μεγάλου μήκους. Ο Μάνος Ζαχαρίας μέσα στην προσωπική τραγωδία της εξορίας είχε την τύχη να αποκτήσει στέρεη και σπάνια κινηματογραφική παιδεία. Ως απόφοιτος της παρισινής IDEHC και της ανώτατης κινηματογραφικής σχολής της Σοβιετικής Ένωσης με δασκάλους μυθικά ονόματα όπως τον Ντοβζένκο, τον Μιχαήλ Ρομ, τον Ράινσμαν. Στην κινηματογραφική γραφή του αποτυπώνονται η γνώση και ο άριστος χειρισμός των μέσων από τη αίσθηση του κινηματογραφικού κάδρου έως τη διεύθυνση των ηθοποιών. Το κινηματογραφικό του βλέμμα είναι προσωπικό, ριζοσπαστικό, δυνατό, καθαρό, ιδεολογικά προσδιορισμένο, ψυχικά παλλόμενο, ηθικά διαμορφωμένο. Η Ελλάδα υπάρχει παντού μετουσιωμένη σε τοπία, μνήμες, οδούς, συναντήσεις, συναισθήματα.  

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Αντρέι Βάιντα από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
13.12.2016 15:17
Με ένα αφιέρωμα στον πολυβραβευμένο μετρ του ευρωπαϊκού σινεμά Αντρέι Βάιντα, που έφυγε από την ζωή τον περασμένο Οκτώβριο, αποχαιρετά το 2016 η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα με τίτλο «Early Wajda» παρουσιάζει τέσσερις ταινίες από την πρώτη περίοδο δημιουργίας του πολωνού σκηνοθέτη και συγκεκριμένα τα φιλμ Κανάλ, Στάχτες και διαμάντια, Το δάσος με τις σημύδες και Η γη της Επαγγελίας.
29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
18.10.2016 12:34
To 29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (17-27 Νοεμβρίου 2016) επιφυλλάσσει δύο εκπλήξεις στους φίλους του καλού ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου: ένα αφιέρωμα με όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ως φόρο τιμής στον πρόωρα χαμένο πολυσχιδή έλληνα δημιουργό, αλλά και μια επιλογή ταινιών του πολιτικοποιημένου ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο. Θα προβάλλει μάλιστα σε αβαν πρεμιέρ και τη νέα ταινία του Μπελόκιο «Sweet Dreams» από το πρόσφατο Φεστιβαλ των Καννών.
Το «Αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο» στη Μόσχα
11.10.2016 13:54
Το Σπίτι του κινηματογράφου στη Μόσχα υποδέχθηκε το «Αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο».
Αφιέρωμα στον Βιμ Βέντερς στο Cine Άστυ
26.08.2016 14:48
Το Cine Άστυ ανοίγει 1-7 Σεπτεμβρίου 2016 με ένα αφιέρωμα στις καλύτερες ταινίες του μεγάλου Γερμανού σκηνοθέτη, ΒΙΜ ΒΕΝΤΕΡΣ.
Μια δυνατή φωτιά: Αφιέρωμα στον Αλέξη Δαμιανό στην Αλκυονίδα
28.04.2016 13:44
Επτά ημέρες, από 5 έως 11 Μαΐου 2016, με προβολές, εκδηλώσεις και συζητήσεις και τη προσδοκία να παρουσιαστεί ολοκληρωμένα το έργο του ποιητή, συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Αλέξη Δαμιανού, στον κινηματογράφο Αλκυονίς.