Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Αναβολή - Όπερα χωρίς λόγια… από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Gazarte

Αναβολή - Όπερα χωρίς λόγια… από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Gazarte

«Όπερα χωρίς λόγια». Ή «Βιόλα ντα γκάμπα, μία βασίλισσα του Μπαρόκ». Αλλά για το πρόγραμμα μουσικής δωματίου συνόλων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, τη Δευτέρα 2 Μαρτίου, στο Gazarte, θα ταίριαζε και οποιοσδήποτε άλλος τίτλος παραπέμπει στο Μπαρόκ και περιγράφει την ιστορική διαδρομή της βιόλας από τη Γαλλία όπου μεσουράνησε τον 17ο και 18ο αιώνα, στη Γερμανία όπου είχε μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα την τελευταία της αναλαμπή προτού να ξεχαστεί- μέχρι να την ξαναθυμηθεί ο 20ος και 21ος αιώνας… - Η συναυλία αναβάλλεται

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Ανακοινώνεται ότι η αποψινή συναυλία, με τίτλο «Όπερα χωρίς λόγια», συνόλου Μουσικής Δωματίου της Κ.Ο.Α. στο Gazarte, αναβάλλεται για τεχνικούς λόγους. Παρακαλούνται οι κάτοχοι εισιτηρίων να απευθυνθούν για την επιστροφή των χρημάτων τους στο Gazarte (210 3460347, 3452277).
 
                               
Από τη Διεύθυνση της Κ.Ο.Α.

 

Αυτή την ιστορική διαδρομή αναβιώνουν πάντως οι τέσσερις εκλεκτοί μουσικοί Άγγελος Ρεπαπής (βιόλα ντα γκάμπα), Ανδρέας Λινός (βιόλα ντα γκάμπα), Ισίδωρος Σιδέρης (βιόλα ντα γκάμπα και μπαρόκ Βιολοντσέλο), Σεράνα Σεϊδου (μπαρόκ κοντραμπάσσο) που παίζουν με όργανα εποχής έργα μερικών από τους αντιπροσωπευτικότερους συνθέτες  του είδους.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Την Τρίτη Σονάτα από την συλλογή "Le Nymphe di Rheno" του, επίσης θρυλικού στην εποχή του Γερμανού βιολίστα Johannes Schenck (1660-1712)

Τα Pieces de violes en trio του Antoine Forqueray (1671-1745), εμβληματικού Γάλλου συνθέτη του είδους και  ίσως του μεγαλύτερου δεξιοτέχνη βιόλας της εποχής του και δασκάλου του περίφημου βιολίστα Ernst Christian Hesse.

Το Ντουέττο σε ρε μινόρε του τσεμπαλίστα στην αυλή του Φρειδερίκου ΙΙ και σημαντικού εκπροσώπου της ύστερης περιόδου του Μπαρόκ Christoph Schaffrath (1709-1763)

Την Πρώτη Σονάτα για βιόλα ντα γκάμπα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750) που δεν χρειάζεται επιπλέον συστάσεις.

Το 13ο Κοντσέρτο για δύο βιόλες από τη συλλογή «Les Goutes Reunis” (1724)  του Francois Couperin ή «Cοuperin του Μέγα» (1668-1733), σημαντικότατης φυσιογνωμίας του γαλλικού Μπαρόκ και βέβαια όχι μόνον συνθέτη αλλά και ονομαστού οργανίστα.

Αποσπάσματα από την όπερα του μείζονος Γάλλου συνθέτη και θεωρητικού του Μπαρόκ Ζαν-Φιλίπ Ραμώ (1683-1764)) «Κάστωρ και Πολυδεύκης», σε μεταγραφή για δυο βιόλες και μπάσο . Η  μεταγραφή έγινε από τον βιολίστα και δάσκαλο στη βιόλα του Φρειδερίκου της Πρωσίας Ludwig Christian Hesse, γιό του πραναφερθέντος Hesse. Για αυτόν -και με αυτόν- γίνονταν οι μεταγραφές των αριστουργημάτων της εποχής, οι οποίες παρουσιάζονταν σε συναυλίες στο περίφημο θέατρο του Sans-Souci.


Η συναυλία «Όπερα χωρίς λόγια» αντικαθιστά αυτήν που με τίτλο «Οι ψηλοί να περάσουν πίσω» επρόκειτο να δοθεί από κουαρτέτο κοντραμπάσων της Κ.Ο.Α.: Πρόβλημα στο χέρι ενός εκ των μουσικών κατέστησε αδύνατη την πραγματοποίησή της.

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2017 13:42
Η συναυλία που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τον τίτλο «Μυθιστόρημα» και τη μουσική διεύθυνση του έγκριτου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού κρύβει μία μεγάλη έκπληξη για το φιλόμουσο κοινό: την παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνικής Σουίτας από την όπερα «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη.
Έργα των Μπραμς και Έλγκαρ από την Κρατική Ορχήστρα στο Μέγαρο
17.01.2017 17:02
Στην πρώτη της συμφωνική συναυλία για το 2017, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου (20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δύο έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, με λαμπρή διαδρομή στη διεθνή μουσική σκηνή.
Οι πόλεις της μουσικής - Λονδίνο: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 10:17
Ένα από τα πιο αγαπημένα και συγκινησιακά φορτισμένα Kοντσέρτα για τσέλο, είναι το, πλήρες σε πηγαίο λυρισμό του και «εξομολογητική» διάθεση, Κοντσέρτο του Άγγλου σερ Έντουαρντ ‘Ελγκαρ. Ενταγμένο στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραδίδεται στο σολιστικό ταλέντο του Α΄κορυφαίου τσελίστα της Ορχήστρας Γιάννη Τσιτσελίκη.
Μουσικές χωρίς σύνορα: Ο Μιχάλης Χόιπελ και ο Mario Häring στο Ωδείο Αθηνών
31.03.2016 15:05
Στην ιστορική αίθουσα «Άρης Γαρουφαλλής» του Ωδείου Αθηνών του αρχαιότερου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας, οι νέοι, καταξιωμένοι μουσικοί, ο βιολοντσελίστας Μιχάλης Χόιπελ και ο πιανίστας Mario Häring, θα ερμηνεύσουν την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, ένα αξιόλογο και σπάνιο πρόγραμμα μουσικής δωματίου.
Mario Biondi & Christian McBride: Δύο μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής στο Gazarte
02.03.2016 11:27
Το Gazarte υποδέχεται την Άνοιξη με δύο μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, τον λευκό τραγουδιστή με τη "μαύρη φωνή" Mario Biondi την Κυριακή 6 Μαρτίου και τον κορυφαίο μπασίστα της jazz, Christian McBride (κάτοχο 5 Grammy) με το τρίο του, την Τρίτη 8 Μαρτίου, στο Theater και στο Roof Stage, αντίστοιχα!