Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ορέστης του Ευριπίδη στο Θέατρο Άνετον

Ορέστης του Ευριπίδη στο Θέατρο Άνετον

Η θεατρική ομάδα kunst θα συμμετέχει στο φεστιβάλ Ανοιχτή Σκηνή- Φωνές της Πόλης, του Δήμου Θεσ/νίκης με την παράσταση ΟΡΕΣΤΗΣ του Ευριπίδη σε μετάφραση Γ. Χειμωνά. Οι ημερομηνίες της παράστασης είναι 16 και 17 Μαρτίου 2015 στις 21.00, στο θέατρο Άνετον.

 

Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία Μιχάλης Σιώνας

Μουσική Δημήτρης Μαρωνίδης

Σκηνικός χώρος Κunst

Eπιμέλεια κοστουμιών Μάνου Αριστέα

Bοηθοί Σκηνοθέτη Τριφωνία Αγγελίδου & Χάρης Παπαδόπουλος

Φώτα Πολύβιος Σερδάρης & Μιχάλης Σιώνας

Ηθοποιοί Διαμαντής Αδαμαντίδης, Κατερίνα Λύκου,Τάσος Ροδοβίτης, Άννα Σωτηρούδη, Αλέξανδρος Τσακίρης .

 

Η Παράσταση

 

Ο σκηνικός χώρος αποτελείται από έναν μοναστηριακό πάγκο, πίσω από ένα σκάμμα χώματος 16 τ.μ.

Οι πέντε ηθοποιοί, παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης στον σκηνικό χώρο, ερμηνεύουν όλα τα πρόσωπα του δράματος, χωρίς κανένα στοιχείο μεταμφίεσης από ρόλο σε ρόλο.

Τα μέρη του Χορού δεν αρθρώνονται ποτέ, επιτρέποντας στους ήρωες να αφηγηθούν τη δράση και τις συγκρούσεις με έναν πιο άμεσο και καταιγιστικό ρυθμό.

Η σκηνοθεσία στοχεύει στην ανάδειξη του λόγου, ποιητή και μεταφραστή, μένοντας μακριά από σκηνοθετικά τεχνάσματα και έμμεσες αναγωγές στο σήμερα.

 

Το Έργο

 

Ο γιός του Βασιλιά Αγαμέμνωνα Ορέστης και η αδελφή του Ηλέκτρα, υπακούοντας σε χρησμό του θεού Απόλλωνα, σκοτώνουν την μητέρα τους Κλυταιμνήστρα. Οι πολίτες του Άργους τους καταδικάζουν για την πράξη τους αυτή σε θάνατο. Οι δύο πρωταγωνιστές παλεύουν για την επιβίωση τους με κάθε τρόπο.

Ο ‘’Ορέστης’’ διδάχθηκε το 408 π.χ. λίγο πριν ο Ευριπίδης εγκαταλείψει την Αθήνα και εγκατασταθεί στη Μακεδονία.

Το πολιτικό αυτό κείμενο του Ευριπίδη θίγει μεταξύ άλλων, αξίες όπως η ορθότητα της γνώμης και η αίσθηση του δικαίου. Έχοντας βιώσει τα ολέθρια αποτελέσματα των αποφάσεων των αρχόντων, το πλήθος εξακολουθεί να αποπροσανατολίζεται και να αποφασίζει για τη μοίρα του, όχι σκεπτόμενο τις ανθρώπινες αξίες, αλλά ακολουθώντας τυφλά τον καλό ρήτορα. Σε έναν κόσμο ανασφάλειας και παρακμής, ο αγώνας για τα ιδανικά έχει μετατραπεί σε αγώνα επιβίωσης.

Σχετικές ειδήσεις
Άλκηστις του Ευριπίδη, στο θέατρο Αλκμήνη
04.11.2016 15:42
Η «Άλκηστη» του Ευριπίδη του θεάτρου των Vivi, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι, επιστρέφει από την Avignon της Γαλλίας στο Black Box του θεάτρου Αλκμήνη.
Τρωάδες, Ευριπίδη από τη Θεατρική Ομάδα Λέρου
22.08.2016 17:03
Η Θεατρική ομάδα Λέρου παρουσιάζει για πρώτη φορά, μετά από 27 χρόνια ζωής και δράσης, αρχαία τραγωδία. Το έργο του Ευριπίδη «Τρωάδες» σε μετάφραση Ολυμπίας Καράγιωργα, τιμώντας και την ίδια, σαν ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα αυτά τα “πνευματικά” που έχει χαρίσει και συνεχίζει να χαρίζει απλόχερα και με γενναιοδωρία στην ομάδα μας από το ξεκίνημα της.
Ίων, του Ευριπίδη στο 4ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος
27.06.2016 12:35
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος παρουσιάζεται το έργο του Ευριπίδη, Ίων, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.
Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης ο νέος διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
10.05.2016 16:23
Τη θέση του Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με απόφαση του Δ.Σ. του Φεστιβάλ, ύστερα από εισήγηση της Γενικής Διευθύντριας κ. Ελίζ Ζαλαντό αναλαμβάνει ο κριτικός κινηματογράφου Ορέστης Ανδρεαδάκης.
Mall, της Στέλλας Παπαδημητρίου από την ομάδα CASUALI στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον
19.04.2016 14:25
Η ομάδα CASUALI ύστερα από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στο θέατρο Αυλαία και στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», συνεχίζει την παράσταση του έργου «Mall» της Στέλλας Παπαδημητρίου, σε σκηνοθεσία Στεφανίας Παπαμιχαήλ, στο Θέατρο Άνετον, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης», Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή στις 22, 23 και 24 Απριλίου.