Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Μέσα από την δίνη…με γέννησες Φως: Έκθεση της Περσεφόνης Παυλή στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

Μέσα από την δίνη…με γέννησες Φως: Έκθεση της Περσεφόνης Παυλή στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

Η Πινακοθήκη-Γλυπτοθήκη της art-idea στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας εγκαινιάζει τη Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 την έκθεση της Περσεφόνης Παυλή με τίτλο «μέσα από την δίνη…με γέννησες Φως».

 

Η ιστορικός τέχνης, Νικολένα Καλαϊτζάκη, αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο της εικαστικού, Περσεφόνης Παυλή:

 

‘’Η πρώτη πράξη ξεκίνησε.

Η κρύα αίθουσα γέμισε φωνές.

Η πρωταγωνίστρια σύρεται σιωπηλά στην σκηνή .

Στέκεται ακίνητη, μόνη, βυθισμένη στην λυρική ατμοσφαιρικότητα των απαλών, σκιερών , φωβικών χρωματισμών.

/ Στο κέντρο /

Οι προβολείς εστιάζουν στο ‘’Φως’’ -  νωχελικά την αγκαλιάζουν, με ασίγαστη, ανυπέρβλητη μητρική στοργή, μορφή, που βαίνει να αναζητά την ανυπαρξία και να γεννάται μέσα σε αυτήν.

Σε πράσινη χλόη, καρφιτσωμένες στο χώμα και στον αέρα.  κοκκινωπές παπαρούνες σε τείχινη αυλαία .    

Πολλές φορές, χρειάζεται να περάσεις μέσα από την ποίηση μονάχος, μέσα από σβησμένους στο χαρτί, στίχους του Λόρκα και μυθοπλασίες και μονόπρακτα , για να βρεις την ψυχή σου  / Το Δίχτυ, τρίπτυχο, ακρυλικό σε καμβά, 3Χ30Χ30 /

Ελεύθερη αυτή, σε σωληνάρια ακρυλικών και καμβάδες περιπλανιέται βυθισμένη , παίρνει την μορφή σου και σε κοιτάζει κατάματα με ένα αλλόκοτο μειδίαμα /αυτή θα ‘ναι η λύτρωση (;)  /Αναζητώντας τον ήλιο/ θα τον βρεις, μέσα στην δίνη, θα τον αρπάξεις με το δεξί σου το χέρι , θα φοβηθείς τόσο που θα θελήσεις μόλις τον βρεις , να τον καταπιείς καθώς αυτός θα αναβοσβήνει κίτρινος σε θυελλώδη ουρανό, με το στόμα ορθάνοιχτο.

Κι όλα περιστρέφονται γύρω από έναν εμβρυακό ιστό / μέσα στη δραματουργία της αφήγησης, οι ανάσες περιστρέφονται αραχνοΰφαντες , ο σκοτεινός ρομαντισμός της καλλιτεχνικής ευαισθησίας παίρνει χρώμα και γίνεται  μια συγκινητική ανάμνηση, / μιας συνάντησης άλλοτε με τη ζέβρα Myrull, τρίπτυχο, ακρυλικό σε καμβά, 3Χ80Χ100 / και κάπου ο όμορφος Nτουέντε.

ο άγγελος των σκουπιδιών μέσα από τη βροχή , αιωρείται στον αέρα, πετάει , πάνω από τις στέγες των σπιτιών της βουβής πολιτείας

και χάνεται.‘’

 

Βιογραφικό

Η Περσεφόνη Παυλή γεννήθηκε στη Χίο. Το 1992 αποφοίτησε από την Σχολή Συντήρησης Έργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Το 2011 αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με καθηγητές τον Ι. Βαλαβανίδη και τον Π. Χαραλάμπους με βαθμό Άριστα. Κατά την διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας με καθηγητή τον Π. Σάμιο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μαθημάτων συγγραφής με τον συγγραφέα Ν. Παπανδρέου καθώς και σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού με τον σκηνοθέτη Σ. Χατζάκη. Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και σε ιδιωτικούς φορείς.  Αυτή είναι η  τρίτη της ατομική έκθεση ενώ έχει στο ενεργητικό της και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές.

 

Οι επισκέπτες εκτός από τα έργα της έκθεσης έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στους υπόλοιπους χώρους  της Πινακοθήκης-Γλυπτοθήκης όπου εκτίθενται έργα τέχνης, ζωγραφική, γλυπτική – κατασκευές, δημιουργίες διεθνώς αναγνωρισμένων αλλά και νεώτερων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Επιμέλεια: Νικολένα Καλαϊτζάκη, ιστορικός τέχνης

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση της Νέλλας Γκόλαντα στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
21.02.2017 17:17
Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 την ατομική έκθεση της Νέλλας Γκόλαντα με τίτλο: Η εμπλοκή του χώρου: από τα Χαρακτικά στα “Κατοικημένα Γλυπτά Τοπία”.
Mere-exposure effect, ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
15.02.2017 16:13
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση 6 νέων καλλιτεχνών με τίτλο Mere-exposure effect. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Μαρτίου 2017.
Spiritual Materialism: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
11.05.2016 11:46
Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση, που αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ 8 Αβοριγίνων Αυστραλών και 8 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2016.
Thomas Hope. Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης: έκθεση στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
18.03.2016 16:09
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 την έκθεση Thomas Hope. Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης.
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.