Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει την ταινία του Άγγελου Κοβότσου και της Καλλιόπης Λεγάκη, Καιρός για ήρωες, την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015.

Η ιστορία ενός ανθρώπου που «κονταροχτυπήθηκε» με την εξουσία και το σύστημα και μόνος του έκανε την διαφορά.

Περίληψη

Στον καιρό  της  κρίσης, νοιώθουμε να  χάνουμε  την ταυτότητα και τον προσανατολισμό μας και δεν βρίσκουμε πουθενά διέξοδο. Ζητήσαμε λοιπόν από τον γνωστό σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη, που έζησε εξόριστος στο Παρίσι κατά την διάρκεια της Δικτατορίας, να συναντήσει έναν άνθρωπο που ακόμα  και σήμερα, στα 85 του χρόνια, αγωνίζεται για δικαιοσύνη και ελευθερία, τον δημοσιογράφο  Ηλία Δημητρακόπουλο , που ζει μόνιμα στην Ουάσιγκτον.                                                                                                                     

Ο Δημητρακόπουλος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της  ζωής του  στον αγώνα εναντίον της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, μέσα από την αποκάλυψη  της  ελληνικής  πτυχής του σκανδάλου Watergate. Είναι ο μόνος που τόλμησε να τα βάλει με τη CIA, υποβάλλοντας  μήνυση εναντίον της και συνεχίζει να συλλέγει στοιχεία για την προσαγωγή του Χένρυ Κίσσινγκερ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να εκδικαστεί ως εγκληματίας πολέμου.                  

Μέσα από την ταινία μας αναδεικνύουμε  τον άνθρωπο που αντιστέκεται και αγωνίζεται, που δεν διστάζει να «αναμετρηθεί» με την ιστορία και να «καταγραφεί» – με τη δράση του – στη συλλογική μνήμη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος & Καλλιόπη Λεγάκη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Ήχος: Στέλιος Μιχαηλίδης
Μοντάζ: Μπονίτα Παπαστάθη
Μουσική: Νίκος Παπαδογούλας
Παραγωγή: Portolanos Films     
2014, color, stereo, 70min