Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico με τα Τραγούδια της Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico με τα Τραγούδια της Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο 7 Μαρτίου, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μας προσκαλεί σε μια συναυλία με την Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico για την Θεσσαλονίκη.


Εθνότητες που συνυπήρξαν για αιώνες συνθέτουν το ανθρώπινο μωσαϊκό μιας πόλης περίκλειστης όσο και ανοιχτής. Κατακτητές και πρόσφυγες, γηγενείς και επισκέπτες.


Μια σημερινή ματιά στους ήχους της Θεσσαλονίκης μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Τραγούδια των Οθωμανών, των Σεφαραδιτών, των Αρμενίων και των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μικρά Ασία συνυπάρχουν με την τοπική ελληνική παράδοση, τους σκοπούς των βαλκανικών εθνοτήτων και τις κοσμοπολίτικες απηχήσεις της ευρωπαϊκής Μπελ Επόκ. Τραγούδια που άλλοτε μιλούν για υπαρκτά μέρη και γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της κι άλλοτε περιγράφουν μια πόλη μέσα από τους μύθους της.


Αφορμή για την συναυλία, το ομότιτλο τέταρτο άλμπουμ της Σαβίνας Γιαννάτου από την ECM, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως και που αποτελεί μια εκθαμβωτική αναφορά στη Θεσσαλονίκη και διεισδύει στην πλούσια και σύνθετη ιστορία της.


«Τα παλιά τραγούδια, σαν ηχητικές καρτ-ποστάλ με την ταμπέλα Souvenir de Salonique, ήταν το αρχικό μας υλικό. Έγιναν ο καμβάς για να δημιουργήσουμε με τη φαντασία μας σύγχρονες αφηγήσεις πάνω σε παλιούς μύθους. Κάποιες φορές οι αρχικές φωτογραφίες απλώς επιχρωματίζονται, σε άλλες πάλι σώζονται μόνο τα περιγράμματα, κι άλλοτε η προσθήκη του νέου υλικού  τις μεταμορφώνει ολοκληρωτικά», λένε οι μουσικοί.
 
www.savinayannatou.com
www.ecmrecords.com

 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σαβίνα Γιαννάτου, φωνή
Γιάννης Αλεξανδρής, ούτι, κιθάρα
Κώστας Βόμβολος, κανονάκι, ακορντεόν
Kυριάκος Γκουβέντας, βιολί
Χάρης Λαμπράκης, νέι
Μιχάλης Σιγανίδης, κονταμπάσο
Κώστας Θεοδώρου κρουστά      

Σχετικές ειδήσεις
Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera En Salonico στο ΚΠΙΣΝ
04.10.2016 13:33
Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera En Salonico θα εμφανιστούν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016.
Τα τραγούδια που χάιδεψε ο χρόνος... στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
21.09.2016 11:51
Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, θα παρουσιαστεί η μουσικοθεατρική παράσταση Τα τραγούδια που χάιδεψε ο χρόνος..., στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με τους Γιάννη Μπέζος, Δάφνη Λαμπρόγιαννη και Ανδριάνα Μπάμπαλη.
50 χρόνια τραγούδια: Ο Νότης Μαυρουδής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
12.09.2016 14:20
Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 ο Νότης Μαυρουδής μας καλεί να ακούσουμε 50 χρόνια τραγούδι, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Σαβίνα Γιαννάτου, Primavera en Salonico και Lamia Bedioui στην Πειραιώς 260
02.06.2016 16:16
​Τα τραγούδια του «άλλου» θα τραγουδήσουν η Σαβίνα Γιαννάτου, Primavera en Salonico και Lamia Bedioui σε μία συναυλία στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Οι μελωδίες του Βαμβακάρη σε τζαζ εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
21.03.2016 14:21
Από τις πενιές του μπουζουκιού στους ήχους της ηλεκτρικής κιθάρας και από τα ακόρντα του μπαγλαμά στους αυτοσχεδιασμούς του πιάνου θα μεταφέρει το κοινό της Θεσσαλονίκης το κουαρτέτο Markos Electric στη συναυλία που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, στις 9 μ.μ.