Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Διαγωνισμός συγγραφής & δραματοποίησης παραμυθιών από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Διαγωνισμός συγγραφής & δραματοποίησης παραμυθιών από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τη δράση με τίτλο «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» ακολουθώντας τις επιταγές της σύγχρονης μουσειολογίας και υιοθετώντας μία διευρυμένη, νέα εκπαιδευτική πολιτική. Για το 2015 προκηρύσσεται διαγωνισμός συγγραφής και δραματοποίησης παραμυθιού εμπνευσμένου από το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου. Ο τίτλος του φετινού διαγωνισμού είναι: «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το φωταέριο…»

 

Τα έξι καλύτερα παραμύθια που θα κριθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης θα δραματοποιηθούν στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

 

Θεματική των παραμυθιών:

H θεματική των παραμυθιών θα πρέπει να είναι εμπνευσμένη από το παλαιό εργοστάσιο Φωταερίου (π.χ. τους ανθρώπους που εργάστηκαν σε αυτό, τις συνθήκες εργασίας τους, τις συνθήκες διαβίωσης στο Γκάζι, τα μηχανήματα και τα υλικά που χρησιμοποιούσαν, κ.ά).

 

Για την πληρέστερη κατανόηση των θεματικών ενοτήτων του μουσείου, θα δίνεται στις ομάδες/μεμονωμένους καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ένα κείμενο με πληροφορίες για το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου. Επίσης, θα μπορούν, κατόπιν συνεννόησης, να ξεναγηθούν στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

 

Σε ποιους απευθύνεται

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε καλλιτεχνικές ομάδες ή/και σε μεμονωμένους καλλιτέχνες που θα γράψουν και θα δραματοποιήσουν τα παραμύθια. Συνεπώς, απαιτούνται δυνατότητες συγγραφής παραμυθιού, σκηνοθεσίας, υποκριτικής.

  

Διάρκεια

Η διάρκεια της δραματοποίησης των παραμυθιών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον είκοσι λεπτά και να μην ξεπερνά τη μισή ώρα.

 

Οι δραματοποιήσεις & χρηματικό έπαθλο

Τα 6 καλύτερα παραμύθια που θα επιλεγούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης θα παρουσιαστούν μέσα σε ένα διήμερο (23 & 24 Μαΐου 2015) στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2015, που έχει ως θέμα για το φετινό εορτασμό «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» (Museums for a sustainable society ). Η συνολική διάρκεια των παρουσιάσεων των δραματοποιημένων παραμυθιών ανά ημέρα θα είναι περίπου 1,5 ώρα (μισή ώρα για κάθε δραματοποιημένο παραμύθι). Ο αριθμός των ατόμων/ηθοποιών που θα είναι επί σκηνής είναι μέχρι δύο και το κοινό στο οποίο θα απευθύνονται θα είναι παιδιά (από 5 έως 12 ετών).

 

Στο τέλος της κάθε ημέρας τα παιδιά που παρακολούθησαν τα δραματοποιημένα παραμύθια θα ψηφίσουν την καλύτερη δραματοποίηση. Τέλος, η Επιτροπή Αξιολόγησης θα κρίνει ποια από τις δύο καλύτερες δραματοποιήσεις που ψήφισαν τα παιδιά θα λάβει το χρηματικό έπαθλο (500€).

 

Παραγωγή

Οι δραματοποιήσεις των παραμυθιών θα αποτελέσουν παραγωγή της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και θα «ανέβουν» στο κτίριο των Παλαιών Φούρνων, που θα αποτελεί και το φυσικό σκηνικό.

 

Υποβολή

Οι μεμονωμένοι καλλιτέχνες/ καλλιτεχνικές ομάδες θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέχρι την 1η Απριλίου 2015 στις 14:00:

•Το παραμύθι (κείμενο). Τα παραμύθια θα πρέπει να είναι ανώνυμα, να αναγράφεται μόνο ο τίτλος και να είναι γραμμένα σε γραμματοσειρά Calibri 12pt, και 1,5 διάστιχο

•τη φόρμα συμμετοχής στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία τους (όνομα καλλιτέχνη/ομάδας, στοιχεία επικοινωνίας/τηλέφωνο, email, διεύθυνση, τίτλος έργου, κ.λπ.)

 

Η Επιτροπή Αξιολόγησης θα λάβει στα χέρια της τα παραμύθια, χωρίς να αναφέρεται το όνομα του συγγραφέα. Τα στοιχεία θα βρίσκονται στη διάθεση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που θα τα αποκαλύψει όταν πλέον η Επιτροπή Αξιολόγησης επιλέξει τα έξι (6) καλύτερα παραμύθια που θα δραματοποιηθούν.

 

Οι υποβολές των παραμυθιών θα γίνουν ηλεκτρονικά στην διεύθυνση gasmuseum@athens-technopolis.gr με την ένδειξη: Για το διαγωνισμό «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το φωταέριο…»

 

Επιτροπή Αξιολόγησης

Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από την κα Νίκη Νικονάνου, Επίκουρος Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειακής Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον κ. Δημήτρη Μπασλάμ, Συγγραφέας-Μουσικός και την κα Ευτυχία Λιβανίου, Ηθοποιός-Θεατροπαιδαγωγός.

 

Υπεύθυνη δράσης: Δέσποινα Ανδριοπούλου, Μουσειολόγος-Μουσειοπαιδαγωγός, Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Σχετικές ειδήσεις
Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου - «Γκάζι, 1984…»: Κάλεσμα συμμετοχών
23.11.2016 14:37
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, συμβαδίζοντας με τις σύγχρονες μουσειολογικές και εκπαιδευτικές τάσεις, διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά το «Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου», ένα πρωτότυπο project βασισμένο στην τεχνική του museum theatre, με θέμα «Γκάζι, 1984…».
Δράσεις Σεπτεμβρίου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
14.09.2016 15:40
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, και αυτόν το Σεπτέμβριο, συμμετέχει στις Δράσεις Πολιτισμού 2016 και στις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με μια σειρά δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Design for Growth: Ημερίδα από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το  INNOVATHENS
11.03.2016 10:43
Είναι εφικτό να αξιολογήσουμε το προϊόν της δημιουργικής βιομηχανίας με οικονομικούς όρους; Πώς μπορεί το βιομηχανικό design να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας οικονομίας; Μπορεί να δημιουργηθεί ένα ενιαίο brand identity για την Ελλάδα; Πώς οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν τις εξελίξεις στο design;
Το δικό μου Γκάζι: Εργαστήριο Animation… για μεγάλους στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
25.01.2016 14:21
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου συνεχίζει το ταξίδι του στο animation και, αυτή τη φορά, αποδεικνύει ότι η τέχνη της κινούμενης εικόνας δεν είναι μόνο για παιδιά!
Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WeDo-Scratch στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
11.12.2015 13:57
Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS και o Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Μαθηματικών STEM Education επαναλαμβάνουν τον 1ο κύκλο του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WeDo-Scratch για μαθητές Δ’, Ε’ & Στ΄Δημοτικού και Γυμνασίου, τον Ιανουάριο του 2016.