Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Κέλλυ Αθανασιάδου: Στον χώρο "The Loft" παρουσιάζονται έργα απαλλαγμένα από τη λογική της εμπορικότητας

Κέλλυ Αθανασιάδου: Στον χώρο

Σταθερά δυναμική είναι η πορεία του νέου εκθεσιακού πολυχώρου “The Loft” στο κέντρο της πόλης. Τέσσερις μήνες έχουν συμπληρωθεί από τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης που φιλοξενήθηκε τον Οκτώβρη – «Γυναίκες Ζωγραφίζουν Γυναίκες» σε επιμέλεια Ήρας Παπαποστόλου - και το παλιό εργαστήρι του Χυτήρογλου έλκει με συνέπεια το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού μέσα από την εικαστική πλατφόρμα “The ArtLoft”. Ήδη, μεγάλη είναι η προσέλευση στα διάφορα δρώμενα και στις παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις, ημερίδες, σεμινάρια , συζητήσεις ακόμη και πάρτυ . Το “The Loft” βρίσκεται στην καρδιά του αστικού κέντρου επί της οδού Καπνικαρέας 3 ανάμεσα σε Μητροπόλεως και Ερμού, εξασφαλίζοντας εύκολη πρόσβαση στους επισκέπτες του από Μοναστηράκι ή Σύνταγμα.

Ο βασικός πυρήνας δράσεων του χώρου είναι σχετικός με εικαστικές εκθέσεις ζωγραφικής γλυπτικής, εγκαταστάσεων και video art. Ανεξάρτητοι επιμελητές, παρουσιάζουν ομαδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στη λογική της μετάλλαξης και της μεταλλαγής του φυσικού περιβάλλοντος δράσης από χώρο αμιγούς εμπορικής - βιοτεχνικής δραστηριότητας σε χώρο σύγχρονου εικαστικού σχολιασμού. Οι δημιουργοί , μέσα στο γενικό εννοιολογικό πλαίσιο της πλατφόρμας, χρησιμοποιούν τα ίδια τα στοιχεία του χώρου που μαρτυρούν την πρωταρχική του χρήση και καταπιάνονται με τα επιμέρους πρότζεκτ που αναλαμβάνουν. Παρακολουθούμε κατά συνέπεια  εκθέσεις με εναλλακτικό στήσιμο και παρουσίαση έργων απαλλαγμένων από τη λογική της εμπορικότητας που δύσκολα θα τα βλέπαμε στους παραδοσιακούς χώρους τέχνης της πόλης.

Σημαντικό κομμάτι της πλατφόρμας “The ArtLoft”, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, είναι η συνεργασία με διάφορα εργαστήρια από τις Σχολές Καλών Τεχνών της χώρας. Οι φοιτητές των ελληνικών ακαδημιών έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα χώρο με πολλές δυνατότητες από πλευράς έκτασης αλλά κυρίως επισκεψιμότητας ώστε να εκτεθούν και οι ίδιοι στην πραγματική διάδραση του έργου τους με το ευρύ κοινό. Μέχρι στιγμής έχουν εκθέσει εργαστήρια από τη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας και συγκεκριμένα το 1ο και 2ο Εργαστήρι Ζωγραφικής του Τμήματος  Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης. Το εκθεσιακό πρόγραμμα διαρκεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου όπου περιλαμβάνονται εκθέσεις και από τις υπόλοιπες ακαδημίες καθώς και ανεξάρτητα ομαδικά πρότζεκτ επιμελητών.

Η Κέλλυ Αθανασιάδου είναι γλύπτρια και επιμελήτρια της πλατφόρμας "The ArtLoft" (“The Loft”, Καπνικαρέας 3, Μοναστηράκι)

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Ανταπόκριση από το Βερολίνο / 5 + 1 εκθέσεις
10.11.2016 17:22
Για τον φιλότεχνο περιηγητή του Βερολίνου η εποχή αυτή είναι πυρετώδης. Νέες εκθέσεις ανοίγουν σε μουσεία και γκαλερί, το σημαντικό φεστιβάλ φωτογραφίας του Βερολίνου, ο «Ευρωπαϊκός Μήνας Φωτογραφίας» είναι στον απόηχό του, τα μεγάλα μουσεία έχουν εμπλουτίσει το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεών τους. Αν και οι φθινοπωρινές όψεις του Βερολίνου πιθανόν να σας παρασύρουν σε ατελείωτες βόλτες, το κρύο ευνοεί μια στάση σε κάποια έκθεση, σε όποια πλευρά της πόλης κι αν βρίσκεστε.
Ο μυθικός David Hammons στη Συλλογή Οικονόμου
29.08.2016 16:34
Η Συλλογή Οικονόμου παρουσιάζει την έκθεση David Hammons: Give Me a Moment με έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Λαμβάνοντας υπόψη τις περιορισμένες εκθέσεις του παγκοσμίως, μια ευρεία παρουσίαση του έργου του αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό κοινό, να γνωρίσει έναν εξαιρετικά σημαντικό καλλιτέχνη.
Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης: Sterna Art Project 2016
03.08.2016 12:30
Το Sterna Art Project έχει σχεδιαστεί ως ένας ενεργός χώρος συγκέντρωσης καλλιτεχνών. Από το 2014, ο οργανισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη γεωγραφική θέση της Νισύρου και προωθεί τη σύνδεση μεταξύ των καλλιτεχνών και του νησιού. Τα διεπιστημονικά του προγράμματα φιλοξενίας και εκθέσεων έχουν στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη της δημιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης με την παράλληλη αμφισβήτηση των αντιλήψεων για το τι συνιστά σύγχρονη εικαστική κουλτούρα.
Ai Weiwei at Cycladic: Η
22.06.2016 16:06
Αν και ο Ai Weiwei μπορεί να μην χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ακόμα και για τους λιγότερο μυημένους, η έκθεση του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκινάει ήδη από έξω. Η αφίσα και ο τίτλος προδιαθέτουν για την προσωπικότητα του πιο δημοφιλούς ίσως σύγχρονου καλλιτέχνη παγκοσμίως. Στη φωτογραφία-πορτρέτο της αφίσας, ο Ai Weiwei κοιτάζει έντονα, με εμφανείς τις ουλές που άφησε στο κεφάλι του ο ξυλοδαρμός από τις κινεζικές αρχές το 2009.
Ανθρώπινα ίχνη & μορφές στο Μουσείο Μπενάκη
25.05.2016 12:15
Στην έκθεση Ανθρωπογραφές. Η έννοια του εκμαγείου στην τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, παρουσιάζονται έργα φοιτητών του εργαστηρίου Γυψοτεχνίας- Χαλκοχυτικής της ΑΣΚΤ. Τα έργα είναι αποτέλεσμα της μαθητείας τους στο εργαστήριο κατά την τελευταία τριετία, υπό την καθοδήγηση του γλύπτη-επίκουρου καθηγητή της ΑΣΚΤ, Μάρκου Γεωργιλάκη.