Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

BackStories: Εργαστήριο και παράσταση στο Βυρσοδεψείο

BackStories: Εργαστήριο και παράσταση στο Βυρσοδεψείο

Το Βυρσοδεψείο παρουσιάζει ένα διήμερο εργαστήριο από το Beautiful Confusion Collective με τίτλο «Ερευνώντας την εκφραστικότητα της πλάτης» στις 25 & 26 Φεβρουαρίου 2015 και τη χοροθεατρική παράσταση BackStories των Scheherazaad Cooper και Becka McFadden στις 27 Φεβρουαρίου 2015.

 

Η εκφραστικότητα του προσώπου είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο του τρόπου με τον οποίο διηγούμαστε ιστορίες στη σκηνή , είτε αυτό είναι σωματικό ή κλασσικό θέατρο, είτε είναι κλασσικός ή σύγχρονος χορός. Τι συμβαίνει όμως όταν το πρόσωπο- και ολόκληρη η μπροστινή πλευρά του σώματος-αφαιρείται από την εξίσωση? Τι ιστορίες περιλαμβάνει η πίσω πλευρά του σώματος? Πώς μπορεί να εκφράσει και να διηγηθεί περιεχόμενα ψυχικά και συναισθηματικά? Τι αποκαλύπτουμε όταν γυρίζουμε την πλάτη και αποχωρούμε?

 

Σε αυτό το διήμερο εργαστήριο, θα ερευνήσουμε την πίσω πλευρά του σώματος σαν ένα πεδίο εκφραστικότητας στην performance. Την Πρώτη Μέρα θα εστιάσουμε σε τρόπους που βοηθούν την πλάτη να αποβάλει αυτά που την μπλοκάρουν να φτάσει στο μέγιστο της εκφραστικότητας της, ακολουθώντας μια σειρά από ασκήσεις σχετικές με την απομόνωση και το release.

 

Την Δεύτερη Μέρα θα εξερευνήσουμε μερικές από τις πρακτικές σύνθεσης που εξελίξαμε κατά τη δημιουργική διαδικασία του BackStories, που περιλαμβάνουν: απάντηση στην πρόκληση ενός τραγουδιού ή κειμένου, αυτοσχεδιασμός με ambient noise και ανάποδη διήγηση ιστορίας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα δικό τους, μικρό ατομικό κομμάτι ως απάντηση σε ένα τραγούδι ή κείμενο της επιλογής τους.

 

Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν τη μία ή και τις δύο μέρες- η συμμετοχή στην Πρώτη μέρα δεν είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση και συμμετοχή στη δεύτερη μέρα.

 

Οι συμμετέχοντες καλούνται να φορούν άνετα ρούχα και να είναι προετοιμασμένοι να δουλέψουν χωρίς παπούτσια. Παρακαλούμε φέρτε μαζί σας ένα τραγούδι ή κείμενο, το οποίο θα σας άρεσε να λειτουργήσει ως πρόκληση για εσάς.

 

Η Scheherazaad Cooper και η Becka McFadden θα μιλούν στα αγγλικά.

 

ABOUT BackStories:

 

To BackStories είναι ένα νέο χοροθεατρικό έργο που εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και παρουσιάζουν οι Scheherazaad Cooper και Becka McFadden. Μέσα από μια αλληλουχία από σόλο και ντουέτα, ταξιδεύουμε στην εκφραστικότητα της πλάτης. Το BackStories έχει λάβει την υποστήριξη του Arts Council England και Canada Council for the Arts. Το έργο εξελίχθηκε μέσα από residencies στα Cooltour (Ostrava, Τσεχία) and Goldsmiths, University of London και παρουσιάστηκε στα Lilian Baylis Studio, Sadler’s Wells (London) και The Place (Resolution! 2015). Τον Απρίλιο 2015, το ολοκληρωμένο έργο θα παρουσιαστεί στο Alfred ve dvoře στην Πράγα, Τσεχία.

 

Δύο άνθρωποι. Ένα σκαμπό. Ένα παγκάκι. Ένα διαμέρισμα.

Μυϊκή μνήμη, παρελθόν και παρόν, όλα ιδωμένα από πίσω. Τι ιστορίες μπορεί η πλάτη να πει για το ποίοι είμαστε, τι γνωρίζουμε, πού έχουμε πάει? Τι μυστικά ψιθυρίζει η σπονδυλική στήλη, τι βάρος κουβαλούν οι ώμοι?

 

Το BackStories σας προσκαλεί να σκεφτείτε τί κρύβεται από πίσω σας και τι φανερώνεται όταν αποχωρείτε.

 

To BackStories είναι ένα νέο χοροθεατρικό έργο που εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και παρουσιάζουν οι Scheherazaad Cooper και Becka McFadden. Μέσα από μια αλληλουχία από σόλο και ντουέτα, ταξιδεύουμε στην εκφραστικότητα της πλάτης.

 

Έχει παρουσιαστεί

2015 The Place, London (Resolution! 2015 Festival)

2014 Lilian Baylis Studio, Sadler’s Wells, London (Of Two Minds: An Afternoon on Duet Performance)

2014 Goldsmiths, University of London (work demonstration)

2014 Cooltour, Ostrava, Czech Republic (work demonstration)

 

Residency και πρεμιέρα στο Alfred ve dvoře Theatre, Πράγα, Τσεχία, 18-19 Απριλίου 2015.

 

Συντελεστές:

Επινόηση, δημιουργία, παρουσίαση: Scheherazaad Cooper & Becka McFadden

Δραματουργία: Mary Ann Hushlak

Παραγωγή του : Beautiful Confusion Collective

Φωτογραφία: John Watts

Βοηθοί παραγωγής: Giulia Damiani, Paul Wade

Σχετικές ειδήσεις
Χρόνος και Εικόνα: Εργαστήριο για ενηλίκους στο Μουσείο Μπενάκη
01.02.2017 12:29
Το Μουσείο Μπενάκη ξεκινά την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 ένα εργαστήριο για ενήλικες, με τίτλο Χρόνος και Εικόνα.
Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς από την ομάδα Μικρός Νότος
23.11.2016 11:24
Το εργαστήριο με τίτλο «Παραμύθια & έθιμα στη σχολική τάξη: το θεατρικό παιχνίδι ως εκπαιδευτικό εργαλείο» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο θέατρο Tempus Verum Εν Αθήναις.
 9 Ευτυχισμένες Μέρες Με Τον Μπέκετ: εργαστήριο με αφορμή την παράσταση στο Bios
26.08.2016 12:33
Ένα πρωτότυπο εργαστήριο ανταλλαγής με αφορμή την παράσταση Ευτυχισμένες Μέρες που θα παρουσιαστεί στο Bios τον Νοέμβριο του 2016, με την Όλια Λαζαρίδου στο ρόλο της Γουίνυ και σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου.
Άτιτλο_: Εργαστήριο για ζογκλέρ από την ομάδα του Alessandro Sciarroni στο Φεστιβάλ Αθηνών
06.06.2016 15:01
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήριο από τους ερμηνευτές της ομάδας Alessandro Sciarroni (Lorenzo Crivellari, Edoardo Demontis, Victor Garmendia Torija, Pietro Selva Bonino), με τίτλο Άτιτλο_: Εργαστήριο για ζογκλέρ (Untitled_Juggling Workshop).
επι-Γραφές - Τo σώμα της λέξης: εργαστήριο στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
02.03.2016 15:46
Το διαπολιτισμικό πρόγραμμα "Labirinto: Culture e Civiltà Mediterranee" παρουσιάζει το εργαστήριο «επί-Γραφές: Tο σώμα της λέξης», ένα διατμηματικό, διαδραστικό και διαπολιτισμικό εργαστήριο για τη γραφή και την οπτική της αντίληψη.