Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Διάλεξη του μουσειολόγου Χαράλαμπου Χάιτα στο Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου της Ελλάδας

Διάλεξη του μουσειολόγου Χαράλαμπου Χάιτα στο Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου της Ελλάδας

Το Heritage & Museums (Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία) στο πλαίσιο των πολιτισμικών δραστηριοτήτων του και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, έχει προσκαλέσει τον Μουσειολόγο κ. Χαράλαμπο Χάιτα, Διευθυντή, Operational Management Consultancy στο Grand Egyptian Museum με την Hill International, να δώσει μια διάλεξη στις 25 Φεβρουαρίου στη 1 μ.μ. με θέμα: Τα μουσεία ως κέντρα Πολιτιστικής Διπλωματίας, μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής - Περιπτώσεις της μουσειακής πρακτικής που επεκτείνουν τις διεθνείς σχέσεις.
 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα  μουσεία για περισσότερο από 30 χρόνια χρησιμοποιούν ως πεδίο συνεργασίας την κινητικότητα έργων τέχνης των συλλογών τους και την ανταλλαγή ειδικών ως ένα μικρό στοιχείο των διεθνών πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των κρατών. Αντίθετα, στις μέρες μας, τα υπό κατασκευή νέα μουσεία χρησιμοποιούνται ως κέντρα για διμερείς ή πολυμερείς εξωτερικές σχέσεις μεταξύ των κρατών ξεπερνώντας αρκετά τα όρια του πολιτιστικού πλαισίου. Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση διαφορετικών στοιχείων της μουσειακής πρακτικής για να περιγράψει εφαρμογές της Πολιτιστικής Διπλωματίας επικεντρώνοντας στα υπερκατασκευή μουσεία της Μέσης Ανατολής και τη σχέση τους με την Ευρώπη. Η ομιλία θα ολοκληρωθεί με την συνοπτική παρουσίαση δύο παραδειγμάτων όπως του Grand Egyptian Museum στο Κάιρο και το Saadiyat Cultural District στο Άμπου Ντάμπι.
 

Ο Χαράλαμπος Χάιτας είναι μουσειολόγος, Διευθυντής για το Operational Management Consultancy στο Grand Egyptian Museum με την Hill International. Από το Μάιο του 2013 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, είναι μέλος του ΔΣ και Ταμίας της Διεθνούς Επιτροπής του ICOM για την Αρχιτεκτονική και τις Μουσειακές Τεχνικές (ICAMT) για την περίοδο 2013-2016.


Η εικοσαετής εμπειρία του περιλαμβάνει συνεργασίες με μουσεία στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσο και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ενδεικτικά αναφέρονται: το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Εβραϊκό Μουσείο στην Αθήνα, το Πολιτιστικό ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, το Μουσείο Reina Sofia στη Μαδρίτη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λιβάνου. Από το 2003 ως το 2010 κατείχε τη θέση του επιμελητή στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων. Από το 2010 έως το 2013 (οπότε και ανέλαβε τα σημερινά του καθήκοντα) εργάσθηκε ως μουσειολόγος  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δημιουργία του Σπιτιού της Ιστορίας της Ευρώπης.


Το 2013 συμμετείχε μετά από επιλογή στη διερευνητική ομάδα εργασίας “New narratives for Europe” υπό τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Barosso. To 2014 συμμετείχε ως μέλος επιλεγμένης ομάδας ειδικών στο παγκόσμιο συνέδριο με θέμα “Culture in External relations of EU”.
 

Από το 2012 μέχρι σήμερα παρέχει αφιλοκερδώς υπηρεσίες ως on line reviewer στο New York City College of Technology για αρχιτεκτονικά φοιτητικά έργα σχετικά με μουσεία, πολιτιστικά, αθλητικά και εκπαιδευτικά κέντρα. Ειδικεύεται στη πολιτιστική διπλωματία και είναι μέλος σε επιλεγμένα think tank groups και επαγγελματικά φόρουμ.
 

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, η Πρόεδρος του H&M Heritages and Museums και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης της Παγκόσμιας  Ομοσπονδίας Φίλων των Μουσείων WFFM Λίλα ντε Τσάβες, ο Πρόεδρος Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων κ. Χρήστος Τεντόμας, ο Πρέσβης της Αιγύπτου A.E. Mr. Ahmed Fouad El-Bidewy,  ο πολιτιστικός σύμβουλος του ΥΠΕΞ Δημήτρης Τζανάκης, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO κ. Καίτη Τζιτζικώστα, η Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος ICOM κ. Τέτη Χατζηνικολάλου, Ευρωβουλευτές και άλλοι επίσημοι.

Σχετικές ειδήσεις
«Το Αρχαίο Δράμα στη Θήβα»: Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αναδεικνύει την πολιτιστική της κληρονομιά
18.01.2017 14:22
Την πολιτιστική κληρονομιά της Θήβας αναδεικνύει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία ενώνει της δυνάμεις της με το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και δημιουργεί το διεθνές εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Το Αρχαίο Δράμα στη Θήβα».
Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016
22.09.2016 13:12
Για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τρεις κεντρικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού –Μουσείων, Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας– υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Μουσείων (Τμήμα Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών) διοργανώνουν μια σπονδυλωτή εκδήλωση με τίτλο «Διωγμοί: Παλιές και Νέες Ιστορίες».
Το ΠΙΟΠ γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016
19.09.2016 17:10
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (23-25 Σεπτεμβρίου) με θέμα «Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα», με πλούσιες δράσεις στο Ιστορικό Αρχείο και σε Μουσεία του Δικτύου του.
Διάλεξη της LAVA στο πλαίσιο της απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Αρχιτεκτονικής
15.09.2016 12:26
Το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design και το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies με αφορμή την απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Αρχιτεκτονικής - European Prize for Architecture 2016- στο αρχιτεκτονικό γραφείο LAVA Laboratory for Visionary Architecture, σας προσκαλούν στην ομιλία των ιδρυτών της εταιρείας LAVA, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 18.30 στο Divani Palace Acropolis, στην αίθουσα Ερέχθειον.
Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016: Δύο ελληνικά μουσεία ανάμεσα στις υποψηφιότητες
06.04.2016 16:19
Δύο ελληνικά μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Eλένης Γαρεδάκη (Χανιά Κρήτης), βρίσκονται ανάμεσα στις υποψηφιότητες για τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Μουσείου 2016.