Οι εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην Ιατρική, οι τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούνται θα είναι το θέμα της διάλεξης «3D εκτύπωση και οι εφαρμογές της στην Ιατρική» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 13:00 στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (Αίθουσα Στέλιος Παπαδημητρίου).

Ομιλητές θα είναι ο δημιουργός του εκθέματος καρδιάς με τρισδιάστατα εκτυπωμένα μέρη που εκτίθεται στο Ωνάσειο, Richard Arm, ερευνητής του Πανεπιστημίου Nottingham Trent της Βρετανίας και ο συνεργάτης του Εμμανουήλ Παπασταύρου, υποψήφιος διδάκτωρ. Οι ομιλητές θα αναφερθούν στο ρόλο της τρισδιάστατης εκτύπωσης στον τομέα της εμβιομηχανικής και στις προκλήσεις που παρουσιάζει η τρισδιάστατη εκτύπωση για την κατασκευή οργάνων για μεταμόσχευση. Θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες αλλά και οι περιορισμοί που υπάρχουν.

Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης 3D Printing που πραγματοποιείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η οποία παρατάθηκε έως και την Κυριακή, 1η Μαρτίου 2015. Η έκθεση διερευνά την επιρροή της τρισδιάστατης εκτύπωσης στο design, την αρχιτεκτονική, τη μόδα, την επιστήμη και την τέχνη. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια έκθεση φιλοξενεί 80 αντικείμενα και βίντεο από 36 πρωτοπόρους καλλιτέχνες, σχεδιαστές και επιστημονικές ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο, που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να υλοποιήσουν ό,τι δεν μπορούν να κάνουν με τα συμβατικά μέσα, ανατρέποντας τις υπάρχουσες θεωρίες, αλλάζοντας συνήθειες και μετακινώντας τις γνώριμες διαχωριστικές γραμμές.

Η καρδιά που εκτίθεται στο Ωνάσειο αποτελείται από τρισδιάστατα εκτυπωμένα μέρη και δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης εκπαίδευσης στους φοιτητές της ιατρικής, καθώς προσομοιάζει με μια ανθρώπινη καρδιά.  

Ο δημιουργός της, Richard Arm και οι συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν την αξονική τομογραφία ώστε να αποτυπώσουν με ακρίβεια την εσωτερική δομή και πυκνότητα των τμημάτων της καρδιάς, ενώ η χρήση τζελ σιλικόνης κατά την εκτύπωση, επιτρέπει στην ανθρώπινη αφή να διαχωρίζει  την ποιότητα των ιστών. Η καρδιά με τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα στοιχεία ζυγίζει δύο κιλά και οι διαστάσεις της είναι 12 εκ. x 9 εκ. x 6 εκ. Προς το παρόν, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη καρδιά.

Ανακαλύψτε την έκθεση «3D Printing» στη Στέγη:
Λεωφόρος Συγγρού 107
Εκθεσιακός Χώρος -1
Ωράριο: καθημερινά 12:00-21:00
Εισιτήρια: 5€ | μειωμένο 3€
Τηλέφωνο για πληροφορίες: 210 900 5 800