Ένα νέο πρόγραμμα παραστάσεων που θα κρατήσει συντροφιά στους ακρίτες του Έβρου τα χειμωνιάτικα βράδια, ετοίμασε το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας Διόνυσος.

Η Μαρία Πενταγιώτισσα ολοκληρώνοντας τον κύκλο της έπειτα από περιοδεία σε Μακεδονία, Θράκη και  Αθήνα, ανοίγει τη χειμερινή σεζόν με μία σειρά επτά τελευταίων παραστάσεων με ανανεωμένη σύνθεση της Ομάδας και νέα προσαρμογή στο καινούριο θεατράκι που ξεκινά να λειτουργεί από φέτος.

Η Μαρία Πενταγιώτισσα αποτελεί ένα πάντρεμα του λαϊκού θεάτρου και της σύγχρονης σάτιρας, με το παραδοσιακό τραγούδι και το χορό. Με το μοναδικό καυστικό ύφος του και φυσικά τον εθνικό δεκαπεντασύλλαβο, ο Μποστ σατιρίζει όλη τη σύγχρονη ιστορία, την κενότητα, την ανοησία και τη στρεβλή εικόνα που έχουμε διαμορφώσει για την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Η ιδιαίτερη ομορφιά της θρυλικής φεμινίστριας Μαρίας Πενταγιώτισσας την οδηγεί στο να χάσει κάθε ηθικό μέτρο και να δικαιολογεί τις πράξεις και τα λάθη της. Μέχρι και οι φόνοι δικαιολογούνται ως φυσιολογικοί στο έργο του Μποστ. Υπό τη ματιά του σπουδαίου σατιρικού, όλα περνούν από «κόσκινο»: οι ευκολίες επιβίωσης, ο ωχαδερφισμός, οι διαπλοκές, τα κουτσομπολιά, τα αλλοτριωμένα κόμματα, ο ρόλος της εκκλησίας, το διεφθαρμένο κράτος. Όλα φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ, παρόλο που το έργο γράφτηκε πριν σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια…

Η σκηνοθεσία είναι του Άκη Τσονίδη ενώ η πρωτότυπη μουσική της παράστασης είναι του Παναγιώτη Μανουηλίδη.

Παίζουν : Χρήστος Βενετίδης, Ξανθή Εμμανουηλίδου, Γιώτα Κυρμάνη, Βιβή Μιτσίτσκα, Ιωάννα Μουτουσίδου, Νίκος Πατούνας, Σαράντης Σαραντίδης, Αντώνης Στρατηγάκης, Αλεξάνδρα Τουλούμπα, Μπάμπης Τριανταφυλλάκης και ο Άκης Τσονίδης.