Το Θέατρο Τέχνης διανύει τη σεζόν 2014-15. Έχουμε κάνει βουτιά και πλέον κολυμπάμε. Ακριβώς όπως αναγγείλαμε στην αρχή της σεζόν: «έξω, στ’ανοιχτά». Εκεί όπου μπορούμε να βρεθούμε και μ’ άλλους, κι άλλους, κι άλλους που θέλουν να συναντηθούν μαζί μας. Γιατί είναι πολλά αυτά που θέλουμε να πούμε.           

Τα νερά είναι βέβαια παγωμένα και το κολύμπι κουραστικό, ή για να το πούμε πιο πεζά:  πολλές οι – οικονομικές κατά βάση – δυσκολίες. Πολλή από την άλλη η όρεξη και το πάθος και το πείσμα μας.

Δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε ως θέατρο να κάνουμε πολύ ωραίες παραστάσεις  – όλοι αυτό θέλουμε αλλά δεν πετυχαίνει πάντα. Αλλά ακόμα και τις ωραιότερες παραστάσεις να κάνουμε, δεν ξέρουμε αν θα τις αγαπήσει και θα τις στηρίξει το κοινό. Έτσι είναι το παιχνίδι του θεάτρου και το ξέρουμε καλά. Αυτό που θα θέλαμε όμως, είναι να νιώθει το κοινό ότι το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν  – το θέατρο με την τόσο σημαντική και πλούσια ιστορία 72 κιόλας ετών – είναι ένα θέατρο ολοζώντανο, ανοιχτό σε όλες τις τέχνες, σε όλους τους ανήσυχους καλλιτέχνες κάθε ηλικίας, που ακολουθούν με πίστη και αφοσίωση ένα όραμα και δεν αφήνουν τη  δύσκολη εποχή μας να τους παρασύρει σε αλλαγή πλεύσης, εκπτώσεις και συμβιβασμούς. Κι αν θα έπρεπε να πω άλλη μια φράση του Κουν που με έχει σημαδέψει είναι το «Πιστεύουμε στα θαύματα». Πιστεύουμε στη δύναμη του θεάτρου, πιστεύουμε ότι με το τίποτα μπορείς να φτιάξεις μαγεία και με τη μαγεία  αυτή να δώσεις παρηγοριά, ελπίδα, γνήσια αισθήματα. Γιατί στην καθημερινότητά μας ξεχνάμε συνέχεια πόσο σημαντικό είναι να «αισθανόμαστε», να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα όχι με τη λογική αλλά με την καρδιά μας.  Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να σκεφτούμε ουσιαστικά και σε βάθος.

Info: Η Μαριάννα Κάλμπαρη είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ.  Τέλος Ιανουαρίου ανεβάζει στο Υπόγειο, σε δική της μετάφραση- σκηνοθεσία “Το νησί των σκλάβων” του Μαριβώ. Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, του Πανεπιστημίου της Σορβόννης – Paris IV, του studio του Ανδρέα Βουτσινά στο Παρίσι και του Charpentier Studio. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών κ.α. Έχει γράψει θεατρικά έργα, έχει συνεργαστεί με σημαντικά θέατρα ως ηθοποιός. Έχει διδάξει υποκριτική στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τη Σχολή Μωραΐτη και τη δραματική σχολή Πράξη Επτά. Από το 2005 διδάσκει υποκριτική στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

* Αναδημοσίευση απο το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 31