Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Μαριάννα Κάλμπαρη: Έξω, στ’ ανοιχτά

Μαριάννα Κάλμπαρη: Έξω, στ’ ανοιχτά

Το Θέατρο Τέχνης διανύει τη σεζόν 2014-15. Έχουμε κάνει βουτιά και πλέον κολυμπάμε. Ακριβώς όπως αναγγείλαμε στην αρχή της σεζόν: «έξω, στ’ανοιχτά». Εκεί όπου μπορούμε να βρεθούμε και μ’ άλλους, κι άλλους, κι άλλους που θέλουν να συναντηθούν μαζί μας. Γιατί είναι πολλά αυτά που θέλουμε να πούμε.           


Τα νερά είναι βέβαια παγωμένα και το κολύμπι κουραστικό, ή για να το πούμε πιο πεζά:  πολλές οι - οικονομικές κατά βάση - δυσκολίες. Πολλή από την άλλη η όρεξη και το πάθος και το πείσμα μας.


Δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε ως θέατρο να κάνουμε πολύ ωραίες παραστάσεις  - όλοι αυτό θέλουμε αλλά δεν πετυχαίνει πάντα. Αλλά ακόμα και τις ωραιότερες παραστάσεις να κάνουμε, δεν ξέρουμε αν θα τις αγαπήσει και θα τις στηρίξει το κοινό. Έτσι είναι το παιχνίδι του θεάτρου και το ξέρουμε καλά. Αυτό που θα θέλαμε όμως, είναι να νιώθει το κοινό ότι το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν  - το θέατρο με την τόσο σημαντική και πλούσια ιστορία 72 κιόλας ετών – είναι ένα θέατρο ολοζώντανο, ανοιχτό σε όλες τις τέχνες, σε όλους τους ανήσυχους καλλιτέχνες κάθε ηλικίας, που ακολουθούν με πίστη και αφοσίωση ένα όραμα και δεν αφήνουν τη  δύσκολη εποχή μας να τους παρασύρει σε αλλαγή πλεύσης, εκπτώσεις και συμβιβασμούς. Κι αν θα έπρεπε να πω άλλη μια φράση του Κουν που με έχει σημαδέψει είναι το «Πιστεύουμε στα θαύματα». Πιστεύουμε στη δύναμη του θεάτρου, πιστεύουμε ότι με το τίποτα μπορείς να φτιάξεις μαγεία και με τη μαγεία  αυτή να δώσεις παρηγοριά, ελπίδα, γνήσια αισθήματα. Γιατί στην καθημερινότητά μας ξεχνάμε συνέχεια πόσο σημαντικό είναι να «αισθανόμαστε», να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα όχι με τη λογική αλλά με την καρδιά μας.  Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να σκεφτούμε ουσιαστικά και σε βάθος.


Info: Η Μαριάννα Κάλμπαρη είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ.  Τέλος Ιανουαρίου ανεβάζει στο Υπόγειο, σε δική της μετάφραση- σκηνοθεσία "Το νησί των σκλάβων" του Μαριβώ. Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, του Πανεπιστημίου της Σορβόννης – Paris IV, του studio του Ανδρέα Βουτσινά στο Παρίσι και του Charpentier Studio. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών κ.α. Έχει γράψει θεατρικά έργα, έχει συνεργαστεί με σημαντικά θέατρα ως ηθοποιός . Έχει διδάξει υποκριτική στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τη Σχολή Μωραΐτη και τη δραματική σχολή Πράξη Επτά. Από το 2005 διδάσκει υποκριτική στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.


* Αναδημοσίευση απο το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 31

Σχετικές ειδήσεις
Χριστίνα Σαμπανίκου: Είστε έτοιμοι να «Γυρίσουμε Πίσω»;
07.10.2016 12:11
Η Χριστίνα Σαμπανίκου γράφει τις σκέψεις της με αφορμή την παρουσίαση του έργου της «Γύρισε Πίσω», ενός κωμικού μελλοντολογικού θρίλερ που εκτυλίσσεται σε μια αγνώριστη Αθήνα στο μέλλον. Είστε έτοιμοι λοιπόν να γυρίσουμε πίσω; Με σημείο εκκίνησης, το Θέατρο Άβατον και ημέρες αναχώρησης Παρασκευή και Σάββατο, από τις 30 Σεπτεμβρίου και για 10 μόνο (φευγάτες) παραστάσεις.
Θάλεια Γρίβα: Τι κάνουμε με τα παραμύθια, οέο;
16.09.2016 12:56
Σε αυτήν την περίεργη κατηγορία ανθρώπων, που ασχολούνται επαγγελματικά με το θέατρο, συμβαίνει κάτι μαγικό. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να τρέχει μια πρόβα, και μέχρι την πρεμιέρα, αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα στη ζωή τους. Γίνεται προτεραιότητα, και μπορεί, όσο περνάνε οι μέρες, και πλησιάζει η πρεμιέρα, μια μέρα να ξεχάσεις να φας, ή, ακόμα χειρότερα, να ξεχάσεις να ταΐσεις το σκύλο! Ή, έτσι λέω στον εαυτό μου ότι συμβαίνει γενικώς, και δεν είμαι μόνο εγώ που το παθαίνω… Όμως, παρά τις αντιξοότητες, που εκούσια αντιμετωπίζουμε, οι θεατρίνοι επιβιώνουμε, σαν τις κατσαρίδες και είμαστε εδώ ακόμα και μετά από πυρηνική καταστροφή.
Γιώργος Χαρατζάς: Η δύναμη του θεάτρου
17.08.2016 10:40
Ασχολήθηκα με το θέατρο και την υποκριτική για να αλλάξω τον εαυτό μου. Είχα ήδη τελειώσει το πολυτεχνείο αλλά δεν ήμουν ευχαριστημένος. Δεν ήμουν ευτυχισμένος. Ένιωθα ελλιπής, ανάπηρος, ανολοκλήρωτος.
Ελένη Τριανταφυλλοπούλου: Ένα γοτθικό μυθιστόρημα στη σκηνή του θεάτρου
15.03.2016 10:14
570 σελίδες, 154.000 λέξεις, 90 ημέρες εντατικής συγγραφικής δραστηριότητας, πάνω από έξι μήνες μελέτης και έρευνας. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια συνοπτική αποτίμηση της ενασχόλησής μου με τη θεατρική μεταφορά του Καλόγερου. Η θεατρική διασκευή ενός μυθιστορήματος όμως είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από ένα μαθηματικό άθροισμα.
Ανταμαπανταχού: Νόρμα s/n 210113, θέατρο μάσκας και μαριονέτας για ενήλικες
12.02.2016 11:20
Νόρμα s/n 210113. Τρεις ερμηνευτές συνεργάζονται σε ένα σύνθετο σκηνικό χώρο συνδυάζοντας τεχνικές θεάτρου μάσκας και μαριονέτας, με παράλληλη προβολή animation. Μια παράσταση στην οποία ο εκφερόμενος λόγος απουσιάζει παντελώς και η μουσική επένδυση παίζει καθοριστικό ρόλο , καθώς δεν αποτελεί μουσικό χαλί, αλλά εντείνει και διαμορφώνει το δραματουργικό τοπίο . Οι τρεις ερμηνευτές εμψυχώνουν 14 ρόλους αλλάζοντας μάσκες και κοστούμια και χειρίζονται μαριονέτες.