Το CineDoc 2014- 15 παρουσιάζει την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στις 20.00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, τo ντοκιμαντέρ Coast Modern, το οποίο μας συστήνει τους πρωτοπόρους της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στη Δυτική Ακτή της Αμερικής και του Καναδά. 

Τι σχέση έχει ένα σπίτι χτισμένο πάνω σε έναν καταρράκτη, το Fallingwater του Frank Lloyd Wright, με μια εξοχική κατοικία στο δάσος, τη Villa Savoye του Le Corbusier; Πώς ενσωματώνεται ένα κτήριο στο φυσικό περιβάλλον, πώς ζούμε μέσα στη φύση, πώς επιδρά το περιβάλλον στον άνθρωπο, πώς χτίζουμε μια κατοικία πάνω σε μια ακτή;

Η ταινία μάς συστήνει τους πρωτοπόρους της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στη Δυτική Ακτή της Αμερικής και του Καναδά και μας αναβαπτίζει στις βασικές αρχές του Μοντερνισμού. Συζητάει με τον θεατή για την ουσία του Μοντέρνου κινήματος. Είναι ένα ακόμη ρεύμα ή ένας βαθύτερος τρόπος σκέψης πάνω στην ίδια τη ζωή;

Φως, φυσικά στοιχεία, δομικά υλικά, ανοιχτοί χώροι: η αρχιτεκτονική επιδρά θετικά στη ζωή και τη διαμορφώνει. Μπαίνοντας στις πιο εμπνευσμένες κατοικίες, όπου χώρος και φυσικό φως λειτουργούν σε αρμονία με το οικιστικό περιβάλλον, η ταινία, μέσα από συνεντεύξεις με διάσημους Βορειο-Αμερικανούς αρχιτέκτονες, θέτει επί τάπητος τις βασικές αξίες της αληθινής ζωής και, μαζί τους, τις αξίες της αληθινής αρχιτεκτονικής. Το δέσιμο με τον τόπο, το φως και τη γη, και πώς τελικά η αρχιτεκτονική μπορεί να επιδράσει καταλυτικά επάνω μας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Ανδρέα Γιακουμακάτο καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στην Σχολή Καλών Τεχνών και μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και τον Αλέξανδρο Βαΐτσο αρχιτέκτονα του Πανεπιστημίου Harvard, ιδρυτή του γραφείου DecaArchitecture.

 

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά και του Ελληνικού Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής


*Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 1η Μαρτίου στις 16.00 στον κινηματογράφο Δαναός.

 

Mike Bernard & Gavin Froome || 55min

2012 / Canada

To CineDoc προβάλλει από το 2009 βραβευμένα Ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Τις προβολές, που διαρκούν όλο τον χρόνο, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.

Διοργάνωση και Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου , Δήμητρα Κουζή