Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

To ντοκιμαντέρ Coast Modern από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο

To ντοκιμαντέρ Coast Modern από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το CineDoc 2014- 15 παρουσιάζει την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στις 20.00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, τo ντοκιμαντέρ Coast Modern, το οποίο μας συστήνει τους πρωτοπόρους της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στη Δυτική Ακτή της Αμερικής και του Καναδά. 

 

Τι σχέση έχει ένα σπίτι χτισμένο πάνω σε έναν καταρράκτη, το Fallingwater του Frank Lloyd Wright, με μια εξοχική κατοικία στο δάσος, τη Villa Savoye του Le Corbusier; Πώς ενσωματώνεται ένα κτήριο στο φυσικό περιβάλλον , πώς ζούμε μέσα στη φύση, πώς επιδρά το περιβάλλον στον άνθρωπο, πώς χτίζουμε μια κατοικία πάνω σε μια ακτή;

 

Η ταινία μάς συστήνει τους πρωτοπόρους της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στη Δυτική Ακτή της Αμερικής και του Καναδά και μας αναβαπτίζει στις βασικές αρχές του Μοντερνισμού. Συζητάει με τον θεατή για την ουσία του Μοντέρνου κινήματος. Είναι ένα ακόμη ρεύμα ή ένας βαθύτερος τρόπος σκέψης πάνω στην ίδια τη ζωή;

 

Φως, φυσικά στοιχεία, δομικά υλικά, ανοιχτοί χώροι: η αρχιτεκτονική επιδρά θετικά στη ζωή και τη διαμορφώνει. Μπαίνοντας στις πιο εμπνευσμένες κατοικίες, όπου χώρος και φυσικό φως λειτουργούν σε αρμονία με το οικιστικό περιβάλλον, η ταινία, μέσα από συνεντεύξεις με διάσημους Βορειο-Αμερικανούς αρχιτέκτονες, θέτει επί τάπητος τις βασικές αξίες της αληθινής ζωής και, μαζί τους, τις αξίες της αληθινής αρχιτεκτονικής. Το δέσιμο με τον τόπο, το φως και τη γη, και πώς τελικά η αρχιτεκτονική μπορεί να επιδράσει καταλυτικά επάνω μας.

 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Ανδρέα Γιακουμακάτο καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στην Σχολή Καλών Τεχνών και μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και τον Αλέξανδρο Βαΐτσο αρχιτέκτονα του Πανεπιστημίου Harvard, ιδρυτή του γραφείου DecaArchitecture.

 

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά και του Ελληνικού Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής


*Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 1η Μαρτίου στις 16.00 στον κινηματογράφο Δαναός.

 

Mike Bernard & Gavin Froome || 55min

2012 / Canada

 

To CineDoc προβάλλει από το 2009 βραβευμένα Ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ , σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Τις προβολές, που διαρκούν όλο τον χρόνο, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.

Διοργάνωση και Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου , Δήμητρα Κουζή


Σχετικές ειδήσεις
Το ντοκιμαντέρ Les saisons από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο
25.01.2017 16:51
Η προβολή του ντοκιμαντέρ Les saisons στα πλαίσια του CineDoc γίνεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ Sonita από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
29.09.2016 15:57
Το CineDoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Sonita, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ «At Home in the World» από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
16.09.2016 14:04
Η καινούργια σεζόν του CineDoc 2016-17 ξεκινά με μια ειδική προβολή του βραβευμένου δανέζικου ντοκιμαντέρ At Home in the World, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ Nostos από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
19.05.2016 11:36
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζει την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 το ντοκιμαντέρ Nostos της Σαντρίν Ντουμά από το CineDoc.
Το ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος από το CineDoc σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
18.04.2016 12:42
Στις 20 και 22 Απριλίου 2016 το ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος της Μαριάννας Οικονόμου θα προβληθεί στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» στη Θεσσαλονίκη και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, αντίστοιχα.