Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Σύγχρονα και Επίκαιρα στο Θέατρο Αλκμήνη

Σύγχρονα και Επίκαιρα στο Θέατρο Αλκμήνη

Το Θέατρο Αλκμήνη παρουσιάζει την παράσταση Σύγχρονα και Επίκαιρα, η οποία βασίζεται στο μονόπρακτο “Αναπαραδιάδης” και σε ποιήματα του Γεωργίου Σουρή.


Πριν 130 χρόνια, το 1884, ο Γεώργιος Σουρής έγραφε και παρουσίαζε το θεατρικό μονόπρακτο Ο Αναπαραδιάδης.


Βρισκόμαστε στην  πρωτεύουσα, στη γνωστή οδό Αιόλου στα τέλη του 18ου αιώνα. Ο Αναπαραδιάδης, ένας νεαρός δικηγόρος, καταδιώκεται από τον Σπαθάδη ενωμοτάρχη και φοροεισπράκτορα γιατί χρωστάει τον φόρο επιτηδεύματος. Ο Αναπαραδιάδης προκειμένου γλυτώσει την καταβολή φόρου και τη φυλάκιση μπαίνει κρυφά στο σπίτι μιας “γεροντοκόρης” της Μελπομένης.


Εκείνη, αρχικά αναστατώνεται γιατί νομίζει ότι είναι κλέφτης. Στη συνέχεια όμως αρχίζει να τον καλοπιάνει και να τον περιποιείται.


Σε λίγο καταφθάνει και ο αδελφός της που δεν είναι άλλος από τον ενωμοτάρχη Σπαθάδη… Και εκεί ξεκινάει η ιστορία! Μια ιστορία καθημερινή, όπου χαρακτήρες χτίζουν μια κανονικότητα και αντιπαρατίθενται απέναντι στο ηθικό και στην αδικία.


Φαρσοκωμωδία ηθών σε έμμετρο ξεκαρδιστικά χιουμοριστικό λόγο, εμπνευσμένο από την αιώνια ελληνική πραγματικότητα.


Κλασσικοί χαρακτήρες της Παλαιάς Αθήνας ο Ενωμοτάρχης, ο δικηγόρος και η κλασσική  “γεροντοκόρη” ζωντανεύουν μπροστά μας και μας θέτουν ζητήματα εξουσίας και κρατικού μηχανισμού αλλά και πιο απλά, καθημερινά ζητήματα όπως το ότι ο καθένας θέλει να κάνει τη δουλειά του με οποιοδήποτε τίμημα, τα τέρατα της καθημερινής μας ζωής που μπορεί να είμαστε κι εμείς.


Τα κουστούμια και τα σκηνικά εποχής μας βάζουν στο κλίμα αλλά και μας κλείνουν το μάτι όταν μας λένε ότι όσο κι αν προχώρησε η τεχνολογία η νοοτροπία μας θέλει πολύ δουλειά ακόμη.

*Στην παράσταση χρησιμοποιείται στρόμπο (έντονος φωτισμός-κεραυνός).


Συντελεστές:

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία – Σκηνική επιμέλεια: Μανώλης Ιωνάς
Αναπαραδιάδης: Χάρης Μαυρουδής
Μελπομένη: Τατού Δέδε
Σπαθάδης: Κωνσταντίνος Μουταφτσής
Πρωτότυπη μουσική: Τατού Δέδε
Ενορχήστρωση - Πιάνο: Νεκτάριος Γιούτσος
Φωτισμοί : Αλεξανδρος Αλεξάνδρου, Μανώλης Μπράτσης
Γραφιστικά - Artwork σκηνικών: Χριστίνα Σηφιανού
Μακιγιέζ: Γλυκερία Καλοφάτη
Φωτογραφίες: Θεανώ Μανουδάκη

Παραγωγή: TATOU.mdt (music dance theatre)
Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη & Αρτίνα Γκέτση – ForArtist

Η ηχογράφηση της μουσικής έγινε στο Studio Praxis από τον Κώστα Παρίση.

Διάρκεια: 60'

Σχετικές ειδήσεις
Τα 5 Στοιχεία, με την Άννα Μπουρμά στο θέατρο Αλκμήνη
07.10.2016 10:06
Η μουσικοθεαματική παράσταση «Τα 5 στοιχεία» μετά τα συνεχόμενα sold out την Άνοιξη αλλά και το καλοκαίρι 2016, ξεκινά το νέο κύκλο εμφανίσεων της στο θέατρο «Αλκμήνη» στο Γκάζι, από 12 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη.
Η Προίκα, με την Στέλλα Παπαδημητρίου στο θέατρο Αλκμήνη
29.09.2016 13:35
Από τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη 2016 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων θα παρουσιάζεται στο θέατρο Αλκμήνη η παράσταση Η Προίκα, με την Στέλλα Παπαδημητρίου.
Σίσυφος, του Κώστα Παπαγεωργίου σε περιοδεία
23.08.2016 17:24
Η παράσταση «Σίσυφος», που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του γνωστού ηθοποιού και stand up comedian Κώστα Παπαγεωργίου, είναι μια θεατρική κωμωδία Αριστοφανικού τύπου, η οποία παντρεύει τον αρχαίο κλασικό μύθο του Σίσυφου με πολλά από τα σύγχρονα στοιχεία μιας Ελλάδας αν μη τι άλλο… χρεοκοπημένης...
Τυφλόμυγα από το Θέατρο του ‘Αλλοτε στο θέατρο Αλκμήνη
17.03.2016 15:28
Η πρώτη παράσταση στην Ελλάδα βασισμένη στο απόλυτο σκοτάδι με τίτλο Τυφλόμυγα, παρουσιάζεται από το Θέατρο του ‘Αλλοτε στο Θέατρο Αλκμήνη από την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016.
TAK του Αριστοτέλη Μπατιστάτου στο Θέατρο Αλκμήνη
23.02.2016 12:24
Το θέατρο Αλκμήνη φιλοξενεί κάθε Παρασκευή και Σάββατο την παράσταση «ΤΑΚ» του Αριστοτέλη Μπατιστάτου σε σκηνοθεσία του Νίκου Μοναστηριώτη.