Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Εγώ, ο Εποχικός - Χαβιέρ Λόπεθ Μενάτσο

Εγώ, ο Εποχικός - Χαβιέρ Λόπεθ Μενάτσο

Από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη κυκλοφορεί το βιβλίο Εγώ, ο Εποχικός του Χαβιέρ Λόπεθ Μενάτσο σε μετάφραση της Σωτηρίας Καρφή.

 

«Είμαι σχεδόν τριάντα χρονών και νιώθω πως μου έχουν κλέψει το νόημα. Έχει να κάνει με τη δουλειά. Κάποια στιγμή πίστευα πως άντρας είναι αυτός που δουλεύει και μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του. Εγώ δεν έχω μόνιμη δουλειά και ούτε έχω μάθει να φροντίζω τον εαυτό μου. Το μοναδικό απόκτημα είναι ότι δεν μου ανήκει τίποτα. Δεν έχω δάνειο, δεν έχω οικογένεια να θρέψω, δεν έχω αυτοκίνητο, δεν έχω διαμέρισμα, δεν έχω δουλειά». [Εσωτερικές φοβίες]

Σε μια σειρά χρονικών που περιγράφονται με χιούμορ και οξυδέρκεια, με τρυφερότητα και απογοήτευση, ο Χαβιέρ Λόπεθ Μενάτσο διηγείται στο Εγώ, ο Εποχικός πώς είναι η εργασιακή του ζωή (ας την πούμε έτσι) και βήμα βήμα μάς επιτρέπει να φανταστούμε πώς είναι η ζωή των περίπου δύο εκατομμυρίων νέων ανθρώπων κάτω των τριάντα ετών που ζουν στην Ισπανία έναν Γολγοθά ο οποίος τους αναγκάζει να πηγαίνουν από τη μια εποχική εργασία στην άλλη, χωρίς μέλλον και χωρίς παρόν.

Όπως λέει ο Μανουέλ Ρίβας στον πρόλογο: «Αυτό είναι ένα βιβλίο στο οποίο η απελπισία αναδεικνύεται μαζί με το γέλιο, η αποτυχία προχωράει αναπόσπαστη από την κωμωδία και ο πρωταγωνιστής, ο αποδυναμωμένος και ταπεινωμένος υπάλληλος μέχρι τα όρια της ανυπαρξίας, αντιμετωπίζει την αδικία με τον πιο εκλεπτυσμένο ηρωισμό. Ο Εποχικός είναι ένας ήρωας της ειρωνείας. [...] Ο αναγνώστης δεν θα αφήσει αυτό το βιβλίο, που είναι ταυτόχρονα νουβέλα, ρεπορτάζ και δοκίμιο, σαν μια κατάθεση άχρηστων πραγμάτων αλλά πολύ σημαντικής αληθινής μαρτυρίας».

 

Ο Χαβιέρ Λόπεθ Μενάτσο γεννήθηκε στη Χερέθ ντε λα Φροντέρα (1982), μέρος το οποίο συνεχίζει να αποκαλεί σπίτι του και στο οποίο μένει η οικογένειά του και οι καλύτεροί του φίλοι. Έχει ένα δίδυμο αδερφό με τον οποίο τον μπερδεύουν συνέχεια. Όταν ήταν μικρός, ήθελε να γίνει σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων, μουσικός ή επαγγελματίας αθλητής. Γράφει γιατί μπορεί απλά να κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα. Έχει σπουδάσει Τουριστικά και έχει κάνει Μάστερ στη Λογοτεχνική Δημιουργία στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης. Στο μεταξύ έχει αποκτήσει τη συνήθεια να επιβιώνει και έχει μείνει σε διάφορες πόλεις, αν και συνδέεται ιδιαίτερα με δύο: τη Βαλένθια και τη Βαρκελώνη. Στην πραγματικότητα, δουλεύει ως συντάκτης με τη μορφή εξωτερικού συνεργάτη σε διάφορα μέσα και γράφει για βιβλία, για κόμικς και για το ΝΒΑ.

Σχετικές ειδήσεις
H δουλειά του ηθοποιού με τον εαυτό του - Kονσταντίν Στανισλάφσι
10.01.2017 10:14
Από τις εκδόσεις Πλέθρον κυκλοφορεί το βιβλίο «H δουλειά του ηθοποιού με τον εαυτό του», Kονσταντίν Στανισλάφσι και αποτελείται από δύο τόμους, «Το βίωμα» και «Η ενσάρκωση».
Αντρέι Ταρκόφσκι: ένας Άγιος για όλες τις εποχές - Συλλογικό
21.11.2016 10:48
Από τις εκδόσεις Vakxikon.gr κυκλοφορεί το συλλογικό βιβλίο, Αντρέι Ταρκόφσκι: ένας Άγιος για όλες τις εποχές. Τριάντα χρόνια απουσίας-παρουσίας (1986 - 2016).
 Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης - Μίλαν Κούντερα
07.10.2016 11:48
Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία στα ελληνικά από τις εκδόσεις Εστία, το διασημότερο έργο του Μίλαν Κούντερα Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης, επανακυκλοφορεί σε μετάφραση από την οριστική γαλλική έκδοση του Γιάννη Η. Χάρη.
 Οι Χαρισματικοί - Μάρκους Σέικι
13.07.2016 11:49
Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο του Marcus Sakey «Οι Χαρισματικοί» σε μετάφραση Αποστόλη Πρίτσα.
Βία και ισλάμ - Άδωνις
08.06.2016 12:42
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο, Βία και ισλάμ. Συζητήσεις με τη Χουρία Αμπντελουάχεντ του Adonis σε μετάφραση Ανδρέα Παππά.