Λίγο πριν την ολοκλήρωση των παραστάσεων του έργου “Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ” στο Θέατρο Χυτήριο, οι συντελεστές και η παραγωγός Βάσια Παναγοπούλου, αφιερώνουν δύο παραστάσεις στους σκοπούς της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Άννα Φρανκ, μέσω του ημερολογίου της, κατέγραψε ίσως την πιο ζωντανή και συνάμα τραγική γραπτή μαρτυρία του Ολοκαυτώματος και της ναζιστικής φρίκης. Η οικογένειά της είχε μετακομίσει στο Άμστερνταμ, όταν οι Ναζί πήραν την εξουσία στη Γερμανία, αλλά παγιδεύτηκε όταν η κατοχή επεκτάθηκε και στην Ολλανδία. Καθώς οι διώξεις των Εβραίων εντάθηκαν, η οικογένεια άρχισε τον Ιούλιο του 1942 να κρύβεται σε μυστικά δωμάτια του γραφείου του πατέρα, Ότο Φρανκ. Μετά από δύο χρόνια, τους κατέδωσαν και η οικογένεια στάλθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Υπήρξε δηλαδή ίσως το αντιπροσωπευτικότερο σύμβολο που βίωσε με βασανιστικό τρόπο τις συνέπειες του ρατσισμού.

Ο συμβολισμός του έργου αλλά και η επιλογή να ανέβει η συγκεκριμένη παράσταση στη δεδομένη χρονική στιγμή, που οι ηθικές αξίες της κοινωνίας μας δοκιμάζονται καθημερινά, επιβάλλουν ως ελάχιστο φόρο τιμής στην συγγραφέα, να αφιερώσουμε δύο παραστάσεις – αυτή της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου και της Παρασκευής 20 Μαρτίου 2015 (ώρα 20.00) – στο αξιόλογο έργο της Διεθνούς Αμνηστίας. Δύο ευρώ από κάθε εισιτήριο (γενική είσοδος 12 ευρώ) θα δοθούν για τους σκοπούς του φορέα.  Μέσω της επιλογής μας αυτής, επιθυμούμε να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ως προς τα θέματα διακρίσεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα περισσότερων από 3 εκατομμύρια υποστηρικτών, μελών και ακτιβιστών που αγωνίζονται για την προστασία των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όραμα του κινήματος είναι ένας κόσμος όπου όλοι οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από άλλα διεθνή πρότυπα. Βασικές αξίες μας η αλληλεγγύη σε παγκόσμιο επίπεδο, η αμεροληψία και η διαφάνεια, η δημοκρατία και ο αμοιβαίος σεβασμός. Η Διεθνής Αμνηστία αναλαμβάνει δράση για τον τερματισμό των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η σωματική και ψυχική ακεραιότητα, η ελευθερία της έκφρασης και της συνείδησης, η ελευθερία από διακρίσεις. Αριθμεί 2,8 εκατομμύρια μέλη και υποστηρικτές σε περισσότερες από 150 χώρες. Οι πόροι της προέρχονται αποκλειστικά από όλους εκείνους που υποστηρίζουν τη δράση της με τη συνδρομή τους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Μετάφραση: Βάσια Παναγοπούλου/ Δημήτρης Μοθωναίος
Σκηνικά/ Κουστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρία Παπαδοπούλου
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Παραγωγή: Θεατρική Σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς- Βάσια Παναγοπούλου

ΔΙΑΝΟΜΗ:
Όττο Φρανκ: Γιάννης Νταλιάνης
Εντίθ Φρανκ: Κερασία Σαμαρά
Άννα Φρανκ: Σταυρούλα Μάκρα
Μαργκότ Φρανκ: Μαρία Μοσχούρη
Κύριος βαν Ντάαν : Χάρης Σώζος
Κυρία βαν Ντάαν : Τζούλη Σούμα
Πέτερ βαν Ντάαν : Δημήτρης Μαχαίρας
Μιπ Γκις : Μαρλέν Σαΐτη
Κύριος Ντούσσελ : Σαράντος Γεωγλερής

Διάρκεια: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα