Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Νίκος Καζαντζάκης, Ταξιδευτής στη Νότια Ευρώπη: αφιέρωμα στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Νίκος Καζαντζάκης, Ταξιδευτής στη Νότια Ευρώπη: αφιέρωμα στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη μας προσκαλούν σε μία βραδιά - αφιέρωμα με τίτλο Νίκος Καζαντζάκης, Ταξιδευτής στη Νότια Ευρώπη - Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία Κύπρος.


«Ένα πράγμα αξίζει μόνο: το ταξίδι».

Νίκος Καζαντζάκης

Αυτά τα λόγια του μεγάλου Κρητικού συνοψίζουν καθαρά την αγάπη του για τα ταξίδια. Από μικρή ηλικία και μέχρι το θάνατό του, δε σταμάτησε να ταξιδεύει στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Μέσα από αναγνώσεις υπό τη συνοδεία μουσικής, θα ανακαλύψουμε μια λιγότερο γνωστή πλευρά του έργου του, τον «Καζαντζάκη ως ταξιδευτή στη Νότια Ευρώπη: στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία».


Αναγνώσεις:

Αθηνά Βουγιούκα, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ειδικός στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη
Ποτίτσα Γρηγοράκου, Διδάκτωρ, École des hautes études en sciences sociales, ερευνήτρια στον Ελληνισμό της Ανατολής
Céline Dewas, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Πανεπιστημίων της Lille και των Ιωαννίνων
Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος του Διεθνούς Συλλόγου φίλων του Νίκου Καζαντζάκη

Μουσικό Ιντερμέδιο:
Κρητική λύρα (φωνή): Κώστας Αχλιόπτας
Κρητικό λαούτο (φωνή): Γιώργος Στρατάκης
Κρητικό λαούτο: Αβραάμ Αβραμίδης

Σχετικές ειδήσεις
Ο Caryl Ferey στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
19.10.2016 14:28
Κάθε δύο μήνες το Γαλλικό Ινστιτούτο μας προτείνει να συναντήσουμε το «αλλού» στον χώρο και τον χρόνο της σύγχρονης λογοτεχνίας, ταξίδια και οράματα μακρινά, μέσα από συγγραφείς που έγραψαν στη γαλλική γλώσσα αλλά προέρχονται από διάφορους ορίζοντες. Ξεκινάμε λοιπόν για την Πράγα το 1942, την Αγία Πετρούπολη, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, τα χαμένα βασίλεια των Ινδιάνων Μαπούτσε και των φυλών Ζουλού...
Andreï Makine - Ένας άντρας χωρίς συμβιβασμούς: Λογοτεχνική συνάντηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
02.06.2016 12:32
Το Γαλλικό Ινστιτούτο μας προσκαλεί σε μία λογοτεχνική συνάντηση με την Marie - Christine Vandoorne, αφιερωμένη στα βιβλία του Andrei Makine, στο πλαίσιο του Κύκλου «Η λογοτεχνία πέρα μακριά».
Ο Henri Dutilleux και η ποίηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
08.03.2016 15:33
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις επί Σκηνής» μας προσκαλεί σε μία παρουσίαση του συνθέτη H. Dutilleux.
Λέξεις επί σκηνής: Βραδιά Jean Genet στο Γαλλικό Ινστιτούτο
29.01.2016 11:35
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εγκαινιάζει το νέο κύκλο του «Λέξεις επί σκηνής» με μία λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στον Jean Genet, την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016, με την ευκαιρία της έκδοσης των βιβλίων του συγγραφέα από τις εκδόσεις Άγρα.
Λέξεις επί Σκηνής: Ένα καινούργιο καλλιτεχνικό ραντεβού στο Γαλλικό Ινστιτούτο
28.01.2016 16:31
«Λέξεις επί σκηνής»: ένας από τους νέους κύκλους που εγκαινιάζει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει τις διάφορες μορφές που μπορεί να πάρει η γαλλική λογοτεχνία (ποίηση, πεζογραφία, μυθιστόρημα, θέατρο) σε σχέση με άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις (μουσική, κινηματογράφος, φωτογραφία, χορός, πολυμέσα). Μη χάσετε αυτά τα ραντεβού!